EP en Raad in conciliatie eens met ontwerp-richtlijn luchtverontreiniging door stookinstallaties (rapporteur: Oomen)

donderdag 20 september 2001, Ria OOMEN-RUIJTEN

Ria OOMEN-RUIJTEN (EVP/ED, NL)

Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 88/609/EEG inzake beperking van de emissies van bepaalde verontreinigende stoffen in de lucht door grote stookinstallaties

 

Doc.: A5-0293/2001

Procedure : Medebeslissing, derde lezing

Debat : 19 september 2001

Stemming : 20 september 2001

Tekst ontwerprichtlijn aangenomen (452/2/46)

Tijdens de bemiddelingsprocedure had het belangrijkste meningsverschil te maken met strengere grenswaarden voor NOx-emissies voor installaties en met name voor die welke vaste brandstoffen stoken. In juli 2001 aanvaardde de EP-delegatie een compromis - dat het EP nu in derde lezing aanneemt - waarbij de Raad instemt met een aanzienlijke reductie van SO2-grenswaarden, vooral voor middelgrote en grote stookinstallaties.

Wat NOx-emissies betreft, komt er een reductie van de grenswaarden voor grote stookinstallaties die vaste brandstoffen stoken. De overeengekomen grenswaarden zullen vanaf 2016 van toepassing zijn op nieuwe en bestaande installaties.

Tevens is besloten dat de door de Raad gewenste uitzondering voor oudere installaties van tijdelijke aard is en dat de NOx-grenswaarden ook gelden voor de "piekcentrales" die maximaal twee of drie maanden per jaar in gebruik zijn.