EP akkoord met rapporten-Buitenweg inzake begroting 2002: instellingen

donderdag 25 oktober 2001, Kathalijne BUITENWEG

Kathalijne BUITENWEG (GROENEN/EVA, NL)

Ontwerp van algemene begroting van de Europese Unie voor het begrotingsjaar 2002

  • Afdeling I, Europees Parlement
  • Afdeling II, Raad
  • Afdeling IV, Hof van Justitie
  • Afdeling V, Rekenkamer
  • Afdeling VI, Economisch en Sociaal Comité
  • Afdeling VII, Comité van de regio's
  • Afdeling VIII, Europese ombudsman

     

    Doc.: A5-0329/2001

    Procedure : Initiatief

    Debat : 23 oktober 2001

    Stemming : 25 oktober 2001

    Verslag aangenomen

    Het Parlement maakt zich zorgen over de steeds nijpender situatie in rubriek 5 van de begroting (administratieve uitgaven), met name doordat nieuwe financieringsbehoeften zijn ontstaan die niet in de Financiële Perspectieven (de meerjarenraming tot 2007) zijn meegenomen, zoals de ontwikkeling van een Europees Veiligheids- en Defensiebeleid, de instelling van Eurojust, gezamenlijke instellingen voor gegevenbescherming en de benoeming van een Europese Toezichthouder op Gegevensbescherming. De uitbreiding legt nog extra druk op de begrotingen van alle EU-instellingen, terwijl er onder rubriek 5 geen extra middelen meer beschikbaar zijn. Desnoods moet een beroep worden gedaan op het Interinstitutioneel Akkoord.

    Het Parlement is tevreden dat de Commissie heeft besloten haar werkmethodes te "vergroenen". Aan alle instellingen wordt het verzoek gedaan de Communautaire Eco-Management en Audit in te voeren. Daarnaast moeten alle instellingen een rapport indienen over hun gelijke-kansenbeleid. Buitenweg wil verder dat alle instellingen een rapport indienen over mogelijke maatregelen om het ziekteverzuim terug te dringen.

    Meer specifiek voor het Europees Parlement moet zo snel mogelijk een statuut voor de leden worden verwezenlijkt, samen met nieuwe regels voor de onkostenvergoedingen. Het Parlement maakt de Raad erop attent dat zijn gebouwen in Brussel en Straatsburg bijzonder geschikt zijn om de Europese Toppen in te houden, zodat er geen geld aan nieuwe gebouwen besteed hoeft te worden. Verder wordt geld uitgetrokken om te werken aan het opzetten van een parlementaire assemblee van de WTO.

    Wat de Raad betreft, is het Parlement tevreden met de uitgavenrubriek voor buitenlandse operationele kosten, zodat de uitgaven voor buitenlands beleid transparant worden, zoals het EP had gevraagd.

    Voor het Hof van Justitie, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's geldt dat zij hun problemen met vertalingen op moeten lossen, daar ze genoeg middelen hebben gekregen om dat te doen. Overigens wil het Parlement van het ESC en het Comité van de Regio's een verslag hebben over de uitgaven voor reiskosten. Tot slot besluit zij tot een nieuwe begrotingsrubriek voor de Europese Toezichthouder op Gegevensbescherming.