EP in tweede lezing akkoord met rapport-Manders inzake milieuaansprakelijkheid

woensdag 17 december 2003, Toine MANDERS

Toine MANDERS (ELD, NL)

Gemeenschappelijk standpunt met het oog op de aanneming van de richtlijn betreffende milieuaansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade

Doc.: A5-0461/2003

Procedure : Medebeslissing, tweede lezing

Debat : 15 december 2003

Stemming : 17 december 2003

Gemeenschappelijk standpunt gewijzigd aangenomen

Het Parlement neemt in tweede lezing het rapport van Toine MANDERS (ELD, NL) over milieuaansprakelijkheid aan. Het Parlement schrapt de bepaling dat exploitanten hun aansprakelijkheid voor milieuschade kunnen beperken op grond van het Verdrag inzake beperking van aansprakelijkheid voor maritieme vorderingen of het Verdrag van Straatsburg inzake de beperking van de aansprakelijkheid in de binnenvaart. Volgens het EP zou een beperking van de aansprakelijkheid bij scheepvaartongevallen het doel van de richtlijn ondergraven.

Bedrijven zouden zich tegen milieuschade moeten kunnen verzekeren. Daarom bepaalt het EP dat, indien er vijf jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn geen passende instrumenten voor verzekeringen of andere vormen van financiële zekerheid zijn ontstaan, de Commissie met voorstellen komt voor een verplichte financiële zekerheid voor schade aan wateren en bodemschade. De Raad wil juist dat op zijn vroegst na acht jaar wordt bekeken of een verplichte verzekering tegen milieuschade moet worden ingevoerd.

Een groot aantal amendementen haalt in tweede lezing niet de vereiste gekwalificeerde meerderheid van de stemmen. Dit betekent dat de amendementen van de commissie juridische zaken inzake:

  • hoofdelijke aansprakelijkheid;
  • de verplichting van overheden om in bepaalde gevallen maatregelen te nemen om milieuschade te voorkomen;
  • één enkel Europees risicobeoordelingssysteem;
  • en verzachtende omstandigheden

    niet worden aangenomen.