EP na bemiddeling akkoord Milieuaansprakelijkheid (rapporteur: Toine Manders)

woensdag 31 maart 2004, Toine MANDERS

Toine MANDERS (ELD, NL)

Verslag over de door het bemiddelingscomité goedgekeurde gemeenschappelijke ontwerptekst van de richtlijn betreffende milieuaansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade

Doc.: A5-0139/2004

Procedure : Medebeslissing, derde lezing

Debat : 30 maart 2004

Stemming : 31 maart 2004

Verslag aangenomen

 

Het Europees Parlement gaat akkoord met het resultaat van bemiddeling. In de bemiddelingsprocedure is het volgende bereikt:

  • zes jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn dient de Commissie een verslag in over de stand van zaken met betrekking tot de verplichte financiële zekerheidsinstrumenten. Wanneer de markt tegen die tijd geen verzekeringen tegen milieuschade heeft ontwikkeld, zal de Commissie, indien passend, voorstellen indienen voor een stelsel voor geharmoniseerde verplichte financiële zekerheid;
  • op grond van het Verdrag inzake de beperking van aansprakelijkheid voor maritieme vorderingen en het Verdrag van Straatsburg inzake de beperking van de aansprakelijkheid in de binnenvaart, is de milieuaansprakelijkheid van scheepvaartondernemingen beperkt. Het Parlement wilde aan deze situatie een einde maken, maar werd hierin niet gesteund door de Raad. Als compromis wordt in de richtlijn de bepaling opgenomen, dat de Commissie deze beperking van de aansprakelijkheid zal herzien in een verslag dat tien jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn aan het Parlement moet worden voorgelegd.
  • conform de wens van het Parlement wordt bepaald, dat de bevoegde overheden alleen bij wijze van laatste redmiddel herstelmaatregelen bij milieuschade mogen nemen. Het Parlement wil hiermee voorkomen, dat bedrijven (de kosten van) het herstel op de overheid kunnen afwentelen.
  • in 2003 is een internationaal compensatiefonds ingesteld dat uitkeert bij milieuvervuiling door olie. Het Parlement was bezorgd dat het fonds tot gevolg zou hebben, dat niet de vervuilende rederijen, maar de olieafnemers de herstelwerkzaamheden in geval van vervuilingen zouden betalen. In het compromis is opgenomen dat de Commissie op termijn aandacht zal besteden aan de verhouding tussen de aansprakelijkheid van reders en de bijdragen van olieafnemers.

    De richtlijn is het eerste Europese wetgevingsinstrument dat is gebaseerd op het principe 'de vervuiler betaalt'. Bedrijven worden verantwoordelijk voor het voorkomen van milieurampen, en worden ook eerstverantwoordelijk om herstelmaatregelen te nemen en deze te betalen wanneer er milieuschade optreedt. De invoering van een geharmoniseerd milieuaansprakelijkheidsregime moet voorkomen dat bedrijven hun activiteiten naar die lidstaten verplaatsen die de minst stringente wetgeving kennen.