EP debatteert over overdracht van persoonsgegevens aan de VS

maandag 19 april 2004

Debat : 19 april 2004

Stemming : 20 april 2004

Debat

Namens de Commissie, Frits BOLKESTEIN

Als de Commissie de wensen van het Parlement niet wenst in te willigen, zal het EP advies inwinnen bij het Hof van Justitie omtrent de wettelijkheid van de overeenkomst. De internationale overeenkomst houdt volgens de Commissie geen wijziging van de richtlijn gegevensbescherming in. Was dat wel het geval, dan had de Commissie een andere rechtsgrondslag voor de overeenkomst gekozen. In de overeenkomst staan aanzienlijke garanties voor de bescherming van de persoonsgegevens. De Commissie is nog steeds in overleg met de VS over het doorspelen van de gegevens aan derde landen. De uitkomst van deze gesprekken zullen de documenten die het EP reeds gezien heeft niet wijzigen, maar slechts verduidelijken. Natuurlijk vraagt de Commissie de best mogelijke garanties aan de VS. Het College van Commissarissen zal daar morgen verder over spreken. Commissaris Patten zal het EP morgen melden of er nova zijn.

Fractiewoordvoerders

Klaus-Heiner LEHNE (EVP/ED, D)

Als het akkoord er niet komt, zal het lastig worden de VS binnen te komen. Bovendien is er zonder overeenkomst helemaal geen zicht op wat de VS met de gegevens doet. Daarom is de EVP tegen een gang naar het Hof.

Ornella PACIOTTI (PES, I)

Er is geen wet voor gegevensbescherming in de VS. De PES wil dat er een internationaal akkoord komt waarin de gegevensbescherming goed geregeld is. Volgens de Commissaris wijzigt de overeenkomst de richtlijn gegevensbescherming niet. Dat is onjuist, de richtlijn wordt juist met voeten getreden. Daarom moet er een advies van het Hof van Justitie komen. Daar kan vandaag over worden gestemd, de stemming hoeft niet tot morgen te wachten.

Graham WATSON (ELD, VK) betreurt dat Bolkestein niet meer succes heeft geboekt in het overtuigen van de Verenigde Staten. De ELDR is niet akkoord met de overeenkomst. Europese burgers worden onderworpen aan Amerikaanse wetten die geen bescherming bieden. Het democratisch tekort tekent zich hier duidelijk af: het Europees Parlement noch de nationale parlementen hebben wat in de melk te brokkelen.

Giuseppe DI LELLO FINUOLI (EVL/NGL, I)

Volgens de Commissie is het akkoord het beste wat de VS ontfutseld kon worden. De realiteit is, dat het akkoord steeds slechter wordt. Gegevens zouden nu ook aan derde landen kunnen worden overgedragen. Het Parlement móet weten hoe het Hof van Justitie over het akkoord oordeelt.

Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, B) steunt de gang naar het Hof en is verbaasd dat de Commissie de stemming van het EP over de adequacy-finding naast zich neer legt. Het is bijzonder ernstig dat het EP alleen adviesrecht heeft.

De Rapporteur

Johanna BOOGERD-QUAAK (ELD, NL) is niet tevreden gestemd door de opmerking van de Commissaris, dat er geen schending zou zijn van richtlijn 1995/46/EG. De Amerikaanse Privacy Act is niet van toepassing op derdelanders, de gegevens van Europeanen worden in de VS dus niet door deze wet beschermd. Het echte debat komt morgen. Het Parlement moet naar het Hof, want het wordt buitenspel gezet. Ook het Amerikaanse Congres wordt buitenspel gezet.

De Voorzitter van de bevoegde commissie

Voorzitter van de commissie justitie en binnenlandse zaken Jorge HERNANDEZ MOLLAR (EVP/ED, E) meent dat een gang naar het Hof alleen vertraging zal opleveren. In de tussentijd is er helemaal geen overeenkomst. De strijd tegen het terrorisme moet worden gevoerd. Het EP kan ook achteraf nog naar het Hof gaan. Hernández Mollar adviseert daarom om morgen eerst te luisteren naar wat Commissaris Patten te zeggen heeft.

De Voorzitter

Pat COX (ELD, IRL) stelt voor om eerst te luisteren naar Patten en dan woensdag om 12u00 te stemmen over de gang naar het Hof.