J.L.A. (Johanna) Boogerd-Quaak

foto J.L.A. (Johanna) Boogerd-Quaak
Naar de originele foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Europees Parlement/?

Johanna Boogerd (1944) was in de periode 1994-1999 en 2003-2004 lid van het Europees Parlement voor D66. Eerder was zij Statenlid in Zeeland. In het Europees Parlement hield zij zich onder meer bezig met onderwijs, ICT, en de overdracht van passagiersgegevens door luchtvaartmaatschappijen aan de VS.

D66
in de periode 1994-2004: kandidaat Eerste Kamer, lid Europees Parlement

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Johanna Levina Adriana (Johanna)

geboorteplaats en -datum
Axel, 1 maart 1944

2.

Partij/stroming

partij(en)
D66 (Democraten 1966)

fractie Europees Parlement
Fractie van de Europese Liberale en Democratische Partij in het Europees Parlement

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/7)

 • medwerker Humanitas Business Development, zorgprojecten, van 1976 tot 1992
 • lid Provinciale Staten van Zeeland, van 7 juni 1978 tot juni 1990
 • transition manager Humanitas, van 1992 tot 1994
 • lid Europees Parlement, van 19 juli 1994 tot 20 juli 1999
 • lid gemeenteraad van Terneuzen, van 14 maart 2002 tot februari 2003
 • lid Europees Parlement, van 5 februari 2003 tot 20 juli 2004

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige (2/10)
 • lid bestuur HCO (Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding)
 • lid raad van toezicht Arduin

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

op het gebied van de EU (3/9)
 • Diende in maart 2004 een rapport in over de overdracht door luchtvaartmaatschappijen van persoonsgegevens aan de Verenigde Staten. Bepleitte onder meer de beëindiging van de overeenkomst tussen de Europese Commissie en de Verenigde Staten, die de VS direct toegang geeft tot de reserveringssystemen van luchtvaartmaatschappijen om zo 34 typen passagiersgegevens te registreren, waaronder verblijfplaatsen, credit card nummers, e-mailadressen en voedselvoorkeuren; betreurde dat de VS de gegevens niet alleen voor terreurbestrijding, maar ook voor andere doeleinden zal gebruiken en het gebrek aan mogelijkheden voor passagiers om fouten in de bestanden te corrigeren.
 • Diende in april 2004 een verslag in, op basis waarvan het Parlement besloot de beslissing (van de Europese Commissie) om passagiersgegevens over te dragen aan de VS aan te vechten bij het Europees Hof van Justitie (wetgevende raadplegingsprocedure). De voorgenomen rechtsgang kreeg in het Europees Parlement een nipte meerderheid (276 stemmen voor, 260 stemmen tegen).
 • Diende in april 2004 een rapport in over de pluriformiteit van de media in de lidstaten en de toetredende landen (initiatiefprocedure). Het rapport bevatte een scherpe veroordeling van het mediabeleid van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, omdat hij zowel eigenaar van het grootste commerciële tv-bedrijf als eindverantwoordelijke van de publieke omroep is. Ook uitte het rapport kritiek op de Spaanse staatstelevisie, die na de bomaanslagen van 11 maart 2004 niet de juiste informatie zou hebben gegeven.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Verving in 2002 Lousewies van der Laan in het Europees Parlement, nadat deze lid werd van de Tweede Kamer na de verkiezingen van mei 2002
 • Werd in november 2004 genomineerd als "Europarlementariër van het Jaar", omdat de Europese Commissie door haar inspanningen voorstellen moest intrekken voor de overdracht van allerlei persoonsgegevens van Europese passagiers aan Amerikaanse autoriteiten.

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.