Overdracht passagiersgegevens aan de VS (rapport-Boogerd): Parlement stapt naar Hof van Justitie

woensdag 21 april 2004, Johanna BOOGERD-QUAAK

Johanna BOOGERD-QUAAK (ELD, NL)

Verslag over het voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van een overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika inzake de verwerking en overdracht van PNR-gegevens door luchtvaartmaatschappijen aan het Bureau of Customs and Border Protection van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid van de Verenigde Staten van Amerika

Doc.: A5-0271/2004

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 20 april 2004

Stemming : 21 april 2004

Verslag terugverwezen naar de bevoegde parlementaire commissie (299-218-6)

Het Parlement stemt met 276 stemmen voor, 260 tegen bij 13 onthoudingen voor een gang naar het Hof van Justitie. Conform artikel 300, zesde lid, van het EG-Verdrag vraagt het EP het Hof om een advies inzake de verenigbaarheid van de door de Commissie onderhandelde overeenkomst inzake de overdracht van passagiersgegevens met de Europese wetgeving op het gebied van gegevensbescherming. Voorzitter Cox deelt mede het verzoek om advies nog vandaag formeel aan het Hof voor te leggen.

Vervolgens stemt het Parlement met 299 stemmen voor, 218 tegen bij 6 onthoudingen voor de terugverwijzing van het rapport van Johanna BOOGERD-QUAAK (ELD, NL) naar de commissie justitie en binnenlandse zaken. In het verslag stelt de rapporteur voor, de overeenkomst met de VS te verwerpen. Het Parlement is nu echter van mening dat het eerst een oordeel kan geven over de overeenkomst nadat het Hof advies heeft uitgebracht.