Balkenende en Brinkhorst waarschuwen tegenstemmers

woensdag 11 mei 2005, 10:00

Tegenstanders van de Europese Grondwet bezondigen zich aan volksverlakkerij en valse argumenten. Dit zegt D66-minister Laurens-Jan Brinkhorst (Economische Zaken). Een tegenstem op 1 juni zou volgens de minister op termijn funest zijn voor Nederland. "Op den duur gaat in Nederland dan het licht uit en dan zetten we ons land op slot", aldus Brinkhorst.

Brinkhorst ergert zich aan de nee-campagne, die slechts zou inspelen op onlustgevoelens onder burgers. Europa wordt volgens hem geen superstaat, omdat het Europees Parlement "juist meer bevoegdheden krijgt". Brinkhorst heeft toegezegd om in debat te treden met Geert Wilders, het Tweede-Kamerlid dat binnenkort een toerNEE-campagne voert in een bus die door heel Nederland zal rijden.

Ook minister-president Jan Peter Balkenende waarschuwt voor de gevolgen van een 'nee'. Het is volgens de premier naïef om te denken dat een nee zal leiden tot nieuwe onderhandelingen met een beter onderhandelingsresultaat. Nederland heeft zeer scherp onderhandeld, en andere lidstaten vinden dat Nederland genoeg in de wacht heeft gesleept, aldus Balkenende: "Die andere landen zullen zeggen: je hebt nu dit bereikt, je hebt je referendum niet gehaald, dan moet je maar op de blaren zitten."

Bron: Haagsche Courant, 9 mei 2005; De Telegraaf, 10 mei 2005