Balkenende: "Nee" tegen EU-grondwet houdt toetreding Turkije niet tegen

donderdag 23 december 2004, 16:11

De mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie heeft niets te maken met de Europese Grondwet. Politieke partijen moeten deze twee kwesties dan ook niet door elkaar gaan halen tijdens de campagne rond het referendum over de EU-grondwet. Deze oproep deed minister-president Jan Peter Balkenende dinsdag aan de politieke partijen in de Tweede Kamer.

Tweede-Kamerlid Geert Wilders heeft al geweigerd om gehoor te geven aan de oproep van Balkenende, en roept de kiezers op om "nee" te stemmen tijdens het referendum om de Europese Grondwet. Volgens Wilders speelt de nieuwe EU-grondwet Turkije in de kaart, omdat de grondwet voorschrijft dat landen met de meeste inwoners het meest te zeggen krijgen.

Naast Geert Wilders zijn ook de Lijst Pim Fortuyn (LPF), de ChristenUnie en de SGP tegenstanders van een Turkse toetreding tot de EU. De ChristenUnie deed dinsdag overigens de toezegging om op avonden en gesprekken met burgers duidelijk uit te leggen dat de grondwet geen verband heeft met de onderhandelingen van de EU met Turkije.

bron: staatscourant, 22 december 2004


externe links