Europese Groene Partij opgericht

maandag 23 februari 2004

Europese groene partijen hebben zaterdag 21 februari in Rome een pan-Europese groene partij opgericht. Het is de eerste politieke partij op Europees niveau. GroenLinks was actief betrokken bij de oprichting en aanwezig in Rome.

Europese politieke partijen bestaan niet. De kiezer moet bij de verkiezing van het Europees Parlement op nationale partijen stemmen. Maar door de vorming van een Europese groene partij komt dat steeds dichterbij. "Europese partijen zijn een logisch gevolg van Europese integratie, brengen Europa dichter bij de burger en versterken het Europese publieke debat", aldus Kathalijne Buitenweg, lijsttrekker voor GroenLinks bij de Europese verkiezingen.

De Europese groene partij is samengesteld door politici uit 32 landen. Naast huidige EU-lidstaten, doen ook de 'nieuwe' EU-landen mee en groenen uit Oekraïne, Roemenië en Georgië. In aanloop naar de Europese verkiezingen van 10 tot 13 juni 2004 zullen de groene partijen uit de EU-lidstaten een gezamenlijke Europese campagne voeren. Centrale thema's voor de Europese groenen zijn voedselveiligheid, milieu en globalisering.

Bron: Nieuwsbericht GroenLinks, 21 februari 2004