Mr. J.C. Tenkink

foto Mr. J.C. Tenkink
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Gereformeerde domineeszoon uit een oude Achterhoekse familie van grondbezitters, die na zijn studie rechten in dienst trad van het ministerie van Justitie. Was een degelijke en rechtschapen ambtenaar, die zich eind jaren dertig in vluchtelingenzaken gunstig onderscheidde. Werd in de meidagen van 1940 als veertigjarige min of meer toevallig secretaris-generaal, toen Van Angeren met minister Gerbrandy naar Londen uitweek. Hoopte in die functie door het bevorderen van orde en rust op Duitse gematigdheid en behoud van zeggenschap over de politie. Was daarom zeer meegaand bij Duitse eisen en vaardigde diverse instructies aan bestuur en politie uit om verzetsactiviteiten tegen te gaan. Stapte na tien maanden toch maar op. Werd na de bevrijding spoedig opnieuw met de leiding van het ministerie belast. Erkende na de oorlog te toegeeflijk te zijn geweest.

in de periode 1945-1965: secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Jan Coenraad

geboorteplaats en -datum
Vorden, 3 november 1899

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 19 juni 1986

2.

Hoofdfuncties/beroepen

  • ambtenaar ministerie van Justitie, van 1926 tot maart 1930
  • commies tweede afdeling (staats- en volkenrecht, vreemdelingen, strafrecht en strafvordering), ministerie van Justitie, van 1 april 1930 tot 1 juli 1934
  • hoofdcommies tweede afdeling, ministerie van Justitie, van 1 juli 1934 tot 1 januari 1938
  • chef tweede afdeling (rang: referendaris), ministerie van Justitie, van 1 januari 1938 tot mei 1940
  • waarnemend secretaris-generaal ministerie van Justitie, van 13 mei 1940 tot 18 maart 1941
  • secretaris-generaal ministerie van Justitie, van 1 november 1945 tot 1 februari 1965

3.

Nevenfuncties

lid commissie van onderzoek naar het voorkomen van nadelige gevolgen voor de burgerlijke belangen voor dienst- of reserveplichtigen, omstreeks 1937

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • In het begin van de Duitse bezetting weigerde hij als waarnemend secretaris-generaal van Justitie te bepalen, dat er voortaan in Nederland recht zou worden gesproken in naam van het recht en niet meer in naam van de Koningin. Rijkscommissaris Seyss-Inquart bepaalde dat toen zelf.
  • Vaardigde als S.G. diverse circulaires uit waarin lokale bestuurders en politie werden gemaand op te treden tegen voor de bezettende macht onwelgevalige acties, zoals het openlijk aanhankelijkheid betuigen aan het koningshuis, het verspreiden van anti-Duitse geschriften en het plegen van sabotage. Verder moest worden overgegaan tot arrestatie van piloten van neergestorte Engelse vliegtuigen, waarbij een beloning werd uitgeloofd.

uit de privésfeer
  • Zijn vader was predikant

6.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
L. de Jong, "Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog", deel 4, eerste helft, 137-138

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.