Prinsjesdag 2019

De glazen koets op het Lange Voorhout © FaceMePLS

Op dinsdag 17 september 2019 was het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander las in de Ridderzaal de troonrede voor. Dit is de symbolische start van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Normaal rijdt de koning met de Gouden Koets van zijn paleis naar de Ridderzaal, maar zijn rijtuig wordt sinds 2016 gerestaureerd. Daarom kwam de koning net als in 2017 en 2018 met de Glazen Koets naar het Binnenhof.

In de troonrede stond de koning aan het begin en eind stil bij de viering van 75 jaar vrijheid. Op 17 september 1944 vond de operatie Market Garden plaats. De koning verwees er naar dat 75 jaar later vrijheid, democratie en sterke rechtstaat vanzelfsprekende waarde lijken, maar dat dit in de wereld bijzonder is. Verder ging de koning in op de problemen in de zorg, het onderwijs, de pensioenen, het klimaat en bij de politie.

Na de troonrede bood Wopke Hoekstra als Minister van Financiën de miljoenennota en de begrotingen aan de Tweede Kamer aan. In de troonrede verwees de koning al naar de staatsschuld, die onder controle is waardoor de lasten omlaag zouden kunnen. Minister Hoekstra wijkt met deze miljoenennota echter af van de gebruikelijke begrotingsprincipes. De Raad van State wees erop dat het kabinet de eigenbegrotingsregels omzeilt waardoor er veel open eindjes zijn waardoor de uitgaven nog kunnen oplopen.

Meer informatie over de historische ontwikkeling van het begrotingsbeleid: Rutte III.

Achtergronden


Meer over