Mr. B. (Bartho) Pronk

foto Mr. B. (Bartho) Pronk
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Europees Parlement

Bartho Pronk (1950) was van 1989 tot 2004 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Hij was werkzaam bij het CNV als beleidsmedewerker internationale zaken. In het Europees Parlement hield de heer Pronk zich bezig met onder meer sociale zaken en werkgelegenheid.

CDA
in de periode 1989-2004: lid Europees Parlement

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Bartholomeüs (Bartho)

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 28 september 1950

2.

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

fractie Europees Parlement
fractie van de Europese Volkspartij (Christendemocratische Fractie)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • beleidsmedewerker internationale zaken, CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond), belast met Europese zaken, internationale vakbondscontacten en solidariteit met de Derde Wereld, van 1975 tot 1989
  • lid Europees Parlement, van 20 november 1989 tot 20 juli 2004
  • lid kabinet van eurocommissaris Viviane Reding (Informatiebeleid en Media), verantwoordelijk voor inter-institutionele relaties (directoraat S.3), van 2006 tot 2010

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige (2/3)
  • plaatsvervangend bestuurslid EVV (Europees Verbond van Vakverenigingen), van 1987 tot 1989
  • voorzitter EZA (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen), van 2011 tot 2018

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

op het gebied van de EU (3/9)
  • Diende in mei en december 1999 een aanbeveling en een verslag in over de bescherming van werknemers tegen blootstelling aan explosieve atmosferen.
  • Was in juni 2002 rapporteur voor advies inzake de herziening van het interne reglement van het Europees Parlement. Was positief over de hervormingsvoorstellen, met name inzake de begrotingsbevoegdheden van het Europees Parlement.
  • Diende in februari 2004 een verslag in over de instelling van een Europees Comité voor Sociale Bescherming (wetgevende raadplegingsprocedure). Het comité moet zorgen dat lidstaten hun beleid voor sociale bescherming (armoedebestrijding, vrouwen) gestroomlijnd kunnen aanpakken.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

8.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
Trouw, 17-11-1989

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.