Putters: stuur aan op program­kabinet dat hoofdlijnen moet uitwerken

donderdag 14 maart 2024, 18:53

DEN HAAG (PDC) - Als PVV, VVD, NSC en BBB het eens zijn geworden over een programma op hoofdlijnen, moet er een programkabinet komen. Dat ziet informateur Kim Putters als beste vorm voor een meerderheidskabinet. De onderhandelingen kunnen volgende week beginnen.

Putters schrijft in zijn eindverslag dat ieder kabinet parlementair is, in de zin dat er steun van een Tweede Kamermeerderheid voor moet zijn. Wel dient er nu meer afstand te komen van Kamer tot kabinet. Nadat de hoofdlijnen (van tien thema's) zijn vastgesteld moet het nieuwe kabinet die verder uitwerken.

De keuze van ministers, waarvan 50 procent buitenstaander moet zijn en voor wie partijgebondenheid geen voorwaarde hoeft te zijn, leidt tot een enigszins extraparlementair karakter. Dat wordt versterk, doordat de politieke leiders in de Tweede Kamer blijven en er gezocht zal worden naar bredere steun dan alleen van de vier coalitiepartijen.

De Tweede Kamer debatteert komende woensdag over het eindverslag. Dan moet ook bekend worden wie de volgende informateur wordt.

Bron: Bureau woordvoering informateur, NOS