Europa Vandaag: een dag van zelfontwikkeling voor de EU

donderdag 4 mei 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Gebouw Europese Investeringsbank (Wikimedia / Palauenc05 / CC BY-SA 3.0)
Bron: Wikimedia / Palauenc05 / CC BY-SA 3.0

Ontwikkelingsbanken en ontwikkelingen in Oekraïne en Soedan

De Raad Buitenlandse Zaken van vandaag gaat over ontwikkeling. De dag start met een informeel werkontbijt, waarbij de president van de Europese Investeringsbank (EIB) Werner Hoyer aanwezig is. Ook tijdens de lunch staan multilaterale ontwikkelingsbanken zoals de EIB op het menu als gespreksonderwerp. De ministers bespreken dan de hervorming van dergelijke banken, die als doel hebben ontwikkelings- en opkomende landen te ondersteunen door leningen te verstrekken. Middels hervormingen moeten deze banken in de toekomst duurzamer, weerbaarder en inclusiever worden.

Daarnaast zal de Raad de wereldwijde gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne bespreken. De Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell licht de Raad in over de huidige situatie in Oekraïne en ook de stand van zaken in Soedan, waar al enkele weken zwaar gevochten wordt. Tot slot krijgen de ministers een update van de Europese Commissie over de Global Gateway, haar investeringsplan voor infrastructurele en duurzame projecten in Azië en Afrika.


 
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

Een pleister op de wonden van Qatargate?

Vandaag buigt de tijdelijke commissie over buitenlandse inmenging (INGE2) zich over aanbevelingen voor de hervorming van de gedragsregels voor Europarlementariërs. De commissie focust zich op regels over transparantie, integriteit, verantwoordelijkheid en corruptie.

De bijeenkomst is één van de vele gesprekken die sinds Qatargate gevoerd zijn over gedragsregels voor Europarlementariërs. Sinds december 2022 loopt er een corruptieonderzoek naar meerdere leden van het Europees Parlement, waaronder voormalig vicevoorzitter Eva Kaili. De parlementsleden zouden van Marokko en Qatar grote sommen geld hebben ontvangen om de politieke besluitvorming te beïnvloeden.


 
Man aan het werk

Werken aan werkgelegenheid

Na een welkomstdiner en een rondleiding in de kathedraal van het Zweedse Uppsala gisteravond, zullen de Europese ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken vandaag bijeenkomen in twee plenaire sessies tijdens een informele bijeenkomst. Allereerst zullen zij ideeën uitwisselen over hoe de Europese Unie een mismatch tussen vaardigheden en banen in tijden van transitie kan voorkomen.

Daarnaast zullen de ministers elkaar spreken over de gevolgen van demografische veranderingen voor de verzorgingsstaat. Hoe kan de EU een duurzaam sociaal beleid garanderen in een Europa dat gekenmerkt wordt door vergrijzing en teruglopende geboortecijfers?


En verder...

...is de Oekraïense president Zelensky in Den Haag, waar hij rond 11:00 uur een toespraak houdt en het Internationaal Strafhof bezoekt. Waarschijnlijk staat ook een ontmoeting met premier Rutte en defensieminister Ollongren op het programma.

...ontvangt Eurocommissaris Frans Timmermans vandaag de Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken en Directeur Europese Zaken Faruk Kaymakci. Hoogstwaarschijnlijk zullen de Turkse presidentsverkiezingen van volgende week besproken worden.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

4 mei

Raad van Ministers

Raad Buitenlandse Zaken / Ontwikkeling

4 mei

Europees Parlement

Vergadering INGE2

3-4 mei

Raad van Ministers

Informele bijeenkomst ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken

4 mei

Europese Commissie

Frans Timmermans ontvangt Faruk Kaymakci