Europa Vandaag: Nederlandse Europarlementariërs aan het woord over de Green Deal

maandag 17 april 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Duisburg
Bron: © Liesbeth Weijs

De Green Deal centraal bij de plenaire week

Vandaag vertrekken de Europarlementariërs met staf en paperassen weer richting Straatsburg voor de plenaire week. Deze Straatsburgse week heeft een groen tintje omdat veel van de besproken onderwerpen in het verlengde liggen van het Fit for 55-plan.

Zo wordt vandaag onder andere gesproken over het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie, waar de Nederlandse Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) rapporteur van is. Dit belangrijke dossier binnen het Fit for 55-pakket heeft tot doel industrieën eerlijk te laten betalen voor hun CO2-uitstoot, zowel binnen als buiten Europa. Op deze manier zou dit mechanisme ervoor zorgen dat Europese bedrijven geen oneerlijke concurrentie ervaren omdat zij wél volgens EU-normen op milieugebied moeten produceren.


 
Esther de Lange

Compensatie voor de Green Deal maatregelen

Na Mohammed Chahim zal Esther de Lange het stokje van hem overnemen. Zij is namelijk co-rapporteur van het dossier over de oprichting van een Sociaal Klimaatfonds, het volgende punt op de groene agenda van vandaag.

Dit klimaatfonds is voorgesteld door de Commissie om kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven financieel te compenseren voor de maatregelen om de doestellingen van de Green Deal te behalen. De geraamde begroting hiervoor tot 2027 is 16,4 miljard euro. Het Parlement wil dat met dit fonds ook specifiek aandacht wordt besteed aan de problemen van eilanden, berggebieden en minder ontwikkelde afgelegen gebieden.

Volgens De Lange is het Klimaatfonds nodig omdat lang niet alle lidstaten het geld hebben om hun burgers te ondersteunen bij het nemen van klimaatmaatregelen. Eerder in januari pleitte zij er wel voor om uitgaven uit het fonds alleen goed te keuren aan landen die zich houden aan de principes van de rechtsstaat.


En verder...

...is Gitanas Nausėda, de president van Litouwen op bezoek in Nederland. Hij komt vandaag eerst op audiëntie bij Koning Willem Alexander op Paleis Huis ten Bosch en schuift later op de middag aan bij premier Rutte. Tijdens deze ontmoeting zullen zij onder andere spreken over de aankomende NAVO-top in Litouwen en over de oorlog in Oekraïne.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

17 april

Europees Parlement

plenaire vergadering

17 april

Koning Willem Alexander en premier Mark Rutte

bezoek president van Litouwen