Europa Vandaag: Von der Leyen en Macron op bezoek bij president Xi Jinping

donderdag 6 april 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Donderwolken boven Beijing?

Op uitnodiging van Emmanuel Macron zal voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vandaag in gesprek gaan met de Franse president en de Chinese president Xi Jinping. Het hoofdonderwerp van het gesprek zal de rol van China zijn in het stoppen van de oorlog in Oekraïne. Zeer waarschijnlijk zullen de politieke kopstukken ook de handelsrelatie tussen China en de Europese Unie bespreken. Het overleg zal zes à zeven uur in beslag nemen.

Vorige week haalde Von der Leyen in een speech nog uit naar China. Zij stelde dat de relatie tussen de EU en China voor een groot deel af zal hangen van China's houding ten opzichte van Rusland. Alhoewel ze benadrukte geen voorstander te zijn van een complete loskoppeling, zoals de Verenigde Staten graag zouden zien, stelde ze dat Europa in ieder geval minder afhankelijk moet worden van het land. Haar speech kon rekenen op kritische reacties van Chinese diplomaten.


 
Een dokter met een kind
Bron: iStock/GlobalStock

Met gezond verstand

De Tweede Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal vandaag een technische briefing krijgen over de European Health Data Space (EHDS). Dit voorstel van de Europese Commissie zal ertoe moeten leiden dat burgers betere toegang krijgen tot hun eigen gezondheidsdata en dat medische gegevens sneller, veiliger en gemakkelijker uitgewisseld kunnen worden.

De EHDS zou zo moeten leiden tot betere zorg voor patiënten wanneer zij in andere EU-lidstaten verblijven, omdat de arts ter plaatse de medische gegevens van zijn patiënt in zou kunnen zien. Daarnaast zal het raamwerk ervoor moeten zorgen dat zorgdata beter gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek en beleidsvorming.


En verder...

... bezoekt de Griekse Eurocommissaris Margaritis Schinas Athene, waar hij vertegenwoordigers van de ELIAMEP ontmoet. Dit is een Griekse denktank die aan de hand van onderzoek beleidsmakers voorziet van aanbevelingen om de aanpak van uitdagingen op het gebied van Europees en buitenlands beleid te verbeteren. Onder de expertise van de stichting vallen onder meer migratie en mensenrechten.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

6 april

Europese Commissie

Ursula von der Leyen bezoekt China

6 april

Tweede Kamer

Technische briefing European Health Data Space

6 april

Europese Commissie

Eurocommissaris Margaritis Schinas bezoekt Griekenland