Europa Vandaag: Europa trekt oostwaarts en Eurocommissarissen gaan op digidate

dinsdag 27 september 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Frans Timmermans
Bron: © European Union, 2018

Timmermans trekt oostwaarts

In de Tsjechische hoofdstad komen vandaag ambtsbekleders vanuit de hele EU bijeen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans is in Praag om er deel te nemen aan een rondetafelgesprek met o.a. de Tsjechische ministers van industrie en Europese Zaken. Hij schuift ook aan bij de Praagse 'Stedentop', een bijeenkomst van de burgemeesters van Europese hoofdsteden, en ontmoet er de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko.


 
Charles Michel
Bron: The Council of the European Union

Maar Michel trekt nog verder

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel trekt naar het land van de rijzende zon om er de staatsbegrafenis van de Japanse vermoorde ex-premier Shinzo Abe bij te wonen. De begrafenis vindt plaats te midden van protesten en woede van de bevolking, en vergt dus een enorme beveiligingstaak. Op de begrafenis zullen naast Michel nog een 50-tal voormalige en huidige wereldleiders aanwezig zijn, zoals vicepresident van de VS Kamala Harris, de Indiase premier Narendra Modi en de Canadese premier Justin Trudeau.


 
Installation d'une nouvelle affiche "NextGenerationEU sur la façade du bâtiment Berlaymont
Bron: European Commission

Oost west, thuis best: digidate

Sommige Eurocommissarissen zoeken het vandaag dichter bij huis, in Brussel. Eurocommissaris voor Begroting en Administratie Johannes Hahn en Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton ontvangen daar vandaag staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties). Naar verwachting zal het gaan over digitalisering en cyberveiligheid.


En verder...

Timmermans zit niet stil, want later deze week lanceert hij in het kader van het REPowerEU-plan de Industriële Alliantie voor Biomethaan tijdens de European Sustainable Energy Week, en ontmoet hij de klimaatgezant van China.


Europa in een oogopslag