Sloveense premier Janša: eurocommissaris Lenarčič probeert Slovenië bewust te schaden

maandag 26 juli 2021, 11:08

DEN HAAG (PDC) - De Sloveense minister-president Janez Janša heeft eurocommissaris Janez Lenarčič ervan beschuldigd bewust Slovenië te willen schaden. Op Twitter schrijft hij dat Lenarčič voorstander is van de implementatie van het conditionaliteitsmechanisme en zo de uitkering van het Europese herstelfonds aan Slovenië tegenwerkt.

Janša's opmerking was een reactie op een tweet van Lenarčič waarin hij de conclusie van het Sloveense rechtsstaatrapport van de Europese Commissie heeft gedeeld. Hierin staan zorgen over de rechtsstaat in Slovenië met betrekking tot de onafhankelijkheid van aanklagers en de media. Lenarčič heeft de beschuldigingen van Janša naast zich neergelegd. Hij geeft aan er nooit voor te hebben gepleit om het conditionaliteitsmechanisme in werking te laten treden, maar dat hij de Sloveense overheid alleen heeft gewaarschuwd voor het risico dat dat wel kan gebeuren.

Op dit moment is Slovenië de voorzitter van de Raad en een van de belangrijkste prioriteiten van het presidentschap is de rechtsstaat. Volgens Lenarčič wordt Slovenië daarom juist geschaad door de mensen die de rechtsstaat en de onafhankelijke media ondermijnen, niet door de mensen die waarschuwen voor dergelijke ontwikkelingen.

Bron: Euractiv