Democratie op Donderdag: Moet de kiesdrempel verhoogd worden?

donderdag 18 maart 2021, 15:30

DEN HAAG (PDC) - Elke donderdag lanceert PDC op Twitter een poll over een actueel politiek onderwerp. Aan de hand van 2 antwoordmogelijkheden kan je daarbij je mening geven over een stelling of vraag. De resultaten van de vorige poll én de nieuwe poll worden elke donderdag op Parlement.com gepubliceerd.

Nieuwe poll

Het lijkt erop dat de Tweede Kamer na de verkiezingen straks 17 partijen telt, een recordaantal sinds 1918. De versplintering bleek al uit het naoorlogs record van 37 deelnemende partijen aan de verkiezingen.

Moet de kiesdrempel verhoogd worden, zodat partijen met bijvoorbeeld één of twee zetels geen toegang krijgen tot het parlement?

Speciale verkiezingspoll

Gisteren lanceerden we voor de Tweede Kamerverkiezingen een verkiezingseditie van onze wekelijkse #DemocratieopDonderdag-poll. Je kan nog 5 dagen je mening geven over deze stelling:

Verkiezingsdag = het feest van de democratie! Moet deze dag in de toekomst een vrije dag worden?

Tot nu toe brachten 21 mensen hun stem uit, waarvan driekwart vóór stemde.

Vorige poll

De Europese Unie komt amper aan bod in de verkiezingscampagne, ondanks haar invloed op belangrijke verkiezingsthema's zoals corona en klimaat. Onder de hashtag #EUolifant zwelde de kritiek afgelopen weken aan op sociale media. Moeten partijen en media meer aandacht besteden aan de EU?

Een overgrote meerderheid (86,5%) van de stemmers vindt van wel, terwijl een klein aandeel (13,5%) van mening is dat de EU niet meer aandacht hoefde te krijgen.