Onbetaalbaar gezond

statement 14:30 - 5 februari 2020

€2.100.000 per behandeling; zoveel kost het duurste medicijn ter wereld, Zolgensma. Momenteel is dit medicijn alleen nog in de VS op de markt. Het kan als behandeling ingezet worden bij jonge kinderen met een erfelijke spierziekte. Naast Zolgensma is er geen andere afdoende therapie tegen deze spierziekte én dit medicijn is levensreddend. De producent, van Zolgensma kwam laatst nog niet al te best in het nieuws: ze wilden wereldwijd honderd zieke kinderen gratis de behandeling geven. Aan de ene kant lijkt dit een mooi gebaar, gratis een onbetaalbaar medicijn leveren aan ongeneeslijk zieke kinderen, maar aan de andere kant hadden een aantal ministers van Europese landen hier hun bedenkingen bij; moest dit nou echt via een soort loterij?

Los van alle ethische vragen rondom dit type medicijn (zogeheten gentherapie) en de manier waarop dit medicijn verstrekt zou worden (via een loterij waarbij 100 kinderen geselecteerd worden), zet dit ons ook aan het denken over de waarde van het leven. Zulke dure medicijnen zullen in de toekomst alleen nog maar meer op de markt komen. Moeten we elke behandeling die goed werkt, ook vergoeden vanuit de verzekering, ongeacht de kosten van dit medicijn?

Elke euro kan maar één keer uitgegeven worden. Het geld wat aan de zorg uitgegeven wordt, kan niet meer aan belangrijke overheidzaken zoals onderwijs en veiligheid uitgegeven worden. Kortom, er moeten keuzes gemaakt worden om welke zorg we wel willen betalen en welke zorg niet. En dit zijn geen keuzes die we aan artsen over moeten laten; zij willen elke patiënt behandelen die ze kunnen behandelen, ongeacht de kosten die hiermee gepaard gaan. Nee, dit zijn politieke keuzes. Wel een erg moeilijke keuze: beslis je bijvoorbeeld om Zolgensma niet te vergoeden, dan beslis je over het leven van een erg jong kind. Dat is een onmogelijke keuze, want stel dat dit jouw kind is?

Praat verder over dit thema op de SGP-jongerendag. Meld je aan via sgpjongerendag.nl!