Uitvoer van rundvlees uit EU naar Korea na bijna 20 jaar hervat

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op vrijdag 27 september 2019.

Na bijna 20 jaar heeft de Republiek Korea haar invoerbeperkingen voor rundvlees en rundvleesproducten uit sommige lidstaten van de Europese Unie opgeheven. De producenten uit Denemarken en Nederland kunnen als eerste hun uitvoer hervatten.

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström zei hierover het volgende: “Bij handel gaat het om meer dan alleen het sluiten van handelsakkoorden. Na vele jaren hard werken betekent deze bekendmaking dat de Nederlandse en Deense landbouwers hun rundvlees op een nieuwe markt kunnen verkopen. Eens te meer boekt de EU resultaten waar het onze landbouwsector betreft.

Vytenis Andriukaitis, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, toonde zich verheugd over deze bekendmaking en benadrukte dat “dit er opnieuw op wijst dat in de ogen van onze handelspartners de strijd tegen BSE is gewonnen en dat de kwaliteit van rundvlees en rundvleesproducten uit de EU overal ter wereld wordt erkend. Ruimere toegang tot deze belangrijke markt is uitstekend nieuws voor de producenten in de EU!

Commissaris voor Landbouw Phil Hogan zei: “Dit is een zeer welkome ontwikkeling, waarmee de Zuid-Koreaanse autoriteiten een belangrijk signaal afgeven dat zij vertrouwen hebben in de veiligheid en de kwaliteit van Europees rundvlees. Nu is bevestigd dat Deense en Nederlandse landbouwondernemers toegang tot de markt krijgen, hoop ik dat het niet al te lang meer zal duren voordat ondernemers uit andere EU-lidstaten naar deze belangrijke en lucratieve markt mogen gaan uitvoeren. Het veiligstellen van de toegang voor andere EU-lidstaten blijft een prioriteit voor de Europese Commissie in de bilaterale handelsbetrekkingen met Korea.

De openstelling van de Koreaanse markt is mogelijk geworden dankzij de aanhoudende inspanningen die de Europese Commissie en de EU-lidstaten gezamenlijk hebben geleverd. De opheffing van de handelsbeperkingen die in 2001 werden ingesteld naar aanleiding van de uitbraak van boviene spongiforme encefalopathie (BSE), is een teken dat het uitgebreide en zeer efficiënte controlesysteem voor voedselveiligheid en diergezondheid dat de EU op verschillende niveaus toepast, het vertrouwen geniet dat het toekomt.

De Commissie zal nauw met de Koreaanse autoriteiten blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat de andere lidstaten die nog steeds wachten op toestemming voor de uitvoer van rundvlees en rundvleesproducten, ook toegang tot de markt krijgen. Tijdens een op 4 september 2019 gehouden bijeenkomst over sanitaire en fytosanitaire vraagstukken hebben de Koreaanse autoriteiten de verzekering gegeven dat de daartoe ingediende aanvragen van andere EU-lidstaten dan Denemarken en Nederland binnenkort in behandeling zullen worden genomen.

De EU en Korea zijn sinds 2011 door een handelsovereenkomst met elkaar verbonden, en het is het streven van de Europese Commissie ervoor te zorgen dat beide zijden de mogelijkheden die deze overeenkomst biedt, ten volle kunnen benutten.

Dankzij de handelsovereenkomst tussen de EU en Korea is er sprake van intensiever handelsverkeer, zijn tal van handelsbelemmeringen over en weer uit de weg geruimd en is de bilaterale handel in agrovoedingsproducten met 10 % per jaar gegroeid. Nu voor Deens en Nederlands rundvlees niet langer beperkingen uit gezondheidsoverwegingen gelden, zullen de verlaagde douanerechten waarin de overeenkomst voorziet, eindelijk aan de producenten uit die landen ten goede komen.

Meer informatie

Handelsbetrekkingen EU-Korea

Voedselveiligheidssysteem van EU

Uitvoer van EU-landbouwproducten

IP/19/5914

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail