Facebook wijzigt gebruiksvoorwaarden en verschaft duidelijkheid over datagebruik na aandringen van Europese Commissie en consumenteninstanties

De Europese Commissie en de consumenteninstanties zijn verheugd over de bijgewerkte gebruiksvoorwaarden van Facebook. In die voorwaarden staat nu duidelijk uitgelegd hoe het bedrijf de gegevens van zijn gebruikers benut om doelgerichte reclame aan te bieden en zo inkomsten te genereren.

In de nieuwe gebruiksvoorwaarden wordt ook gespecificeerd welke diensten op basis van gebruikersinformatie Facebook aan derde partijen verkoopt. Daarnaast wordt uitgelegd hoe gebruikers hun account kunnen deactiveren en welke redenen ze daarvoor kunnen opgeven. Deze aanpassingen zijn er gekomen na besprekingen die tot doel hadden de consument op een begrijpelijke en eenvoudige manier volledige openheid van zaken te geven over het bedrijfsmodel van Facebook.

Vera Jourová, Europees Commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid, was ingenomen met de overeenkomst: “Facebook maakt eindelijk werk van meer transparantie en duidelijkere taal in zijn gebruiksvoorwaarden. Een bedrijf dat het vertrouwen van de consument wil terugwinnen, moet informatie over hoe het miljarden verdient aan de gegevens van zijn gebruikers niet verstoppen achter ingewikkeld juridisch jargon, en al zeker niet na het schandaal met Cambridge Analytica. Gebruikers zullen nu duidelijk begrijpen dat hun gegevens door het sociale netwerk worden gebruikt om gerichte reclame te verkopen. De consumenteninstanties en de Europese Commissie werken verder samen om de rechten van consumenten in de EU te verdedigen.”

In de nasleep van het schandaal met Cambridge Analytica en als follow-up van het onderzoek naar socialemediabedrijven in 2018 hebben de Europese Commissie en de nationale consumenteninstanties er bij Facebook op aangedrongen zijn gebruikers helder te informeren over de financiering van het sociale netwerk en over de inkomsten die het bedrijf haalt uit de data van zijn gebruikers. Ze hebben Facebook ook gevraagd om zijn overige gebruiksvoorwaarden in overeenstemming te brengen met het EU-consumentenrecht.

Facebook zal daarom nieuwe stukken tekst opnemen in zijn gebruiksvoorwaarden. Daarin wordt uitgelegd dat gebruikers niet moeten betalen voor Facebookdiensten, als ze in ruil daarvoor ermee instemmen dat hun data gedeeld worden en dat ze blootgesteld worden aan reclame. Ook zal in de gebruiksvoorwaarden nu precies worden aangegeven dat het bedrijfsmodel afhangt van de verkoop van gerichte reclamediensten aan commerciële bedrijven, en dat daarvoor de data van de gebruikersprofielen benut worden.

Als vervolg op deze handhavingsmaatregelen heeft Facebook verdere wijzigingen doorgevoerd:

  • in zijn beleid inzake beperkte aansprakelijkheid erkent het bedrijf nu zijn verantwoordelijkheid in geval van nalatigheid, bijvoorbeeld wanneer data misbruikt worden door derde partijen;
  • de mogelijkheid om unilateraal gebruiksvoorwaarden te veranderen is nu beperkt tot bepaalde gevallen: de wijzigingen moeten redelijk zijn, en er moet rekening gehouden worden met het belang van de gebruikers;
  • nieuwe regels inzake de tijdelijke opslag van inhoud die reeds verwijderd is door de gebruikers: dergelijke inhoud mag alleen maar in specifieke situaties worden bewaard, zoals in het geval van een wettelijk bevel, en gedurende maximaal 90 dagen vanwege technische redenen;
  • de uitleg over het recht op bezwaar dat gebruikers hebben wanneer hun inhoud verwijderd is, is anders verwoord.

Volgende stappen

Ten laatste eind juni 2019 moet Facebook deze verplichtingen hebben uitgevoerd. De Commissie en het Netwerk voor samenwerking inzake consumentenbescherming zullen de uitvoering nauwlettend volgen.

Als Facebook zijn verplichtingen niet nakomt, kunnen de nationale consumenteninstanties besluiten om verdere handhavingsmaatregelen te treffen, inclusief sancties.

Achtergrond

De EU-verordening over samenwerking bij consumentenbescherming brengt nationale consumenteninstanties samen in een Europees handhavingsnetwerk. Dankzij dit netwerk kan een nationale instantie in een EU-land de hulp van haar collega-instantie in een ander EU-land vragen om grensoverschrijdende inbreuken op het consumentenrecht van de EU een halt toe te roepen.

Het Netwerk voor samenwerking inzake consumentenbescherming heeft een gezamenlijke beoordeling uitgevoerd van de gebruiksvoorwaarden van Facebook, onder leiding van het Franse directoraat-generaal voor Mededingingsbeleid, Consumentenzaken en Fraudebestrijding (DGCCRF). Facebook, maar ook Twitter en Google+ werden verzocht om een aantal voorwaarden te verbeteren.

Meer informatie

Factsheet over de wijzigingen van Facebook

Persbericht over de resultaten van de actieprocedure tegen sociale media

IP/19/2048