Bescherming Europese consument: speelgoed en auto's bovenaan lijst gevaarlijke producten

De Europese Commissie presenteert vandaag het jaarverslag 2018 over Safety Gate, het vroegere "systeem voor snelle waarschuwing over gevaarlijke producten".

Uit het verslag blijkt dat de autoriteiten 2257 waarschuwingen over gevaarlijke producten hebben uitgewisseld. Speelgoed werd het vaakst gemeld (31%), gevolgd door motorvoertuigen (19%) en daarna kleding, textiel en modeartikelen (10%). De belangrijkste risico's waren chemische risico's en verwondingen (elk 25%), gevolgd door het verstikkingsrisico voor kinderen (18%).

Věra Jourová, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid zei bij de presentatie: Safety Gate is een belangrijk instrument om Europeanen te beschermen tegen gevaarlijke producten, en het werkt echt. De meer dan 2000 waarschuwingen en bijna dubbel zoveel producten die teruggeroepen en uit de handel genomen zijn, bewijzen dat er goed gecontroleerd wordt. We blijven ons samen met de instanties in de EU-landen en daarbuiten inzetten voor de veiligheid van alle Europese consumenten."

Het terugroepen van producten is een van de meest gangbare maatregelen om de risico's van gevaarlijke producten te beperken, hoewel consumenten over het algemeen maar een klein gedeelte van alle producten terugbrengen. Bij een enquête is gebleken dat een derde van de consumenten teruggeroepen producten bewust blijft gebruiken. Dit doet vermoeden dat terugroepacties niet voldoende effect hebben op de consument en/of dat de risico's niet duidelijk genoeg worden meegedeeld.

Meer dan de helft van alle ontdekte gevaarlijke producten komt uit China. Samenwerking met de Chinese autoriteiten op het gebied van veiligheid blijft een prioriteit, maar de resultaten wisselen. De Commissie blijft hieraan werken, samen met de bevoegde instanties in China. Zo wordt geprobeerd fabrikanten te doordringen van de veiligheidsvoorschriften waaraan producten voor EU-consumenten moeten voldoen.

Achtergrond

Dankzij het systeem voor snelle waarschuwing kunnen de lidstaten en de Europese Commissie sinds 2003 snel informatie uitwisselen over gevaarlijke non-foodproducten die in Europa uit de markt worden genomen en/of worden teruggeroepen. Op deze manier kunnen overal in de EU passende vervolgacties worden ondernomen: verbod of stopzetting van de handel, uit de handel nemen, terugroepen of weigeren van invoer door de douaneautoriteiten. Het systeem voor snelle waarschuwing is door de Commissie omgedoopt tot "Safety Gate".

Op de website van Safety Gate zijn wekelijkse updates te vinden van de meldingen van de deelnemende nationale autoriteiten. Elke week worden zo'n vijftig meldingen geregistreerd en op de website gepubliceerd.

Daarnaast is er de Business Gateway, waar bedrijven de nationale instanties snel en efficiënt kunnen inlichten over producten die zij op de markt hebben gebracht en die mogelijk onveilig blijken te zijn.

Meer informatie

Jaarverslag en factsheet met nationale statistieken

Safety Gate

Weekoverzichten van waarschuwingen op Safety Gate

Enquête over de doeltreffendheid van terugroepacties

Business Gateway

Waarschuwingen zoeken op Safety Gate

Nationale contactpunten voor Safety Gate

Zelf statistieken maken met Safety Gate

IP/19/1992

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail