Unie voor het Middellandse Zeegebied verbindt zich ertoe de uitdagingen op het vlak van werkgelegenheid in de Euro-mediterrane regio aan te pakken

Tijdens de vierde ministeriële conferentie over werkgelegenheid en arbeid in Portugal hebben de lidstaten van de Unie voor het Middellandse Zeegebied (UMZ) een nieuwe impuls gegeven aan de sociale en economische integratie in de Euro-mediterrane regio.

De ministers hebben vier concrete prioriteiten geformuleerd, de noodzaak benadrukt om het effect van beleidsmaatregelen te meten en afgesproken een praktijkgemeenschap op te zetten voor de uitwisseling van beste praktijken.

De 4e ministeriële conferentie van de Unie voor het Middellandse Zeegebied was gewijd aan "Werkgelegenheid, vaardigheden en kansen voor iedereen" en vond plaats op 2 en 3 april. De deelnemers aan de conferentie bespraken de meest dringende problemen op de arbeidsmarkt in de Euro-mediterrane regio, met name de aanhoudende ongelijkheid bij de toegang tot werk, waar vooral vrouwen en jongeren onder te lijden hebben. In het licht hiervan benadrukten de ministers dat economische vooruitgang gepaard moet gaan met sociale cohesie. Ze herhaalden dat ze maatregelen willen scheppen voor de integratie van het genderaspect in het werkgelegenheids- en arbeidsmarktbeleid.

Na afloop van de conferentie verklaarde EU-commissaris Thyssen: "We moeten positieve resultaten in de praktijk stimuleren in de Euro-mediterrane regio. Hoewel vooruitgang is geboekt, hebben nog teveel vrouwen, jongeren en kwetsbare personen geen waardig werk. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat mensen digitale vaardigheden verwerven, aangezien daar steeds meer vraag naar is. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid op alle niveaus, zowel van werkgevers, vakbonden als maatschappelijke organisaties. Met behulp van nieuwe instrumenten om beste praktijken uit te wisselen en de vooruitgang te monitoren, willen we onze gezamenlijke inspanningen voor eerlijke banen en groei aan beide zijden van de Middellandse Zee intensiveren."

De Jordaanse minister Said Murad benadrukte: "We moeten de regionale uitdagingen op de arbeidsmarkt in onze regio verder bespreken om jongeren kansen op werk te bieden, en we moeten kennis en ervaring uitwisselen inzake beste praktijken om armoede en werkloosheid terug te dringen. Daarnaast moeten we ons vooral inspannen om de bijdrage van vrouwen aan de economie te vergroten. "

De secretaris-generaal van de UMZ, Nasser Kamel, zei: "Gezien het brede en veelzijdige karakter van de uitdagingen op het vlak van werkgelegenheid zijn niet alleen gecoördineerde inspanningen en gepaste beleidshervormingen nodig, maar ook geïntegreerde benaderingen waarbij de nadruk ligt op de inzetbaarheid van jongeren, de sociaaleconomische weerbaarheid van vrouwen, de bevordering van de sociale dialoog, de overgang van de informele naar de formele economie en de afstemming van vaardigheden op de vraag van de arbeidsmarkt; dit zijn slechts enkele gebieden waarop het UMZ-secretariaat zich nu al ten volle inzet."

De ministers benadrukten het belang van de ontwikkeling van vaardigheden en talent, met name voor de digitale sector, om tegemoet te komen aan de nieuwe behoeften op de arbeidsmarkt. Om het buitensporige aandeel van de informele economie aan banden te leggen, wezen ze op het potentieel van de sociale en solidaire economie. De ministers hebben het UMZ-secretariaat ook opgedragen een praktijkgemeenschap op te zetten zodat deskundigen, overheidsinstanties, sociale partners en maatschappelijke organisaties goede praktijken kunnen verzamelen, beoordelen en verspreiden. Om een resultaatgerichte aanpak te bevorderen zal een regionaal kader van de UMZ worden gecreëerd om informatie over arbeidsmarkttrends uit te wisselen en een cultuur van toezicht en evaluatie te bevorderen. Het UMZ-secretariaat zal de opzet van dit kader, waaraan landen op vrijwillige basis zullen bijdragen, coördineren.

De ministers benadrukten de toegevoegde waarde van de lopende initiatieven van de UMZ inzake werkgelegenheid en arbeid, met name op het gebied van inzetbaarheid, infrastructuur ten behoeve van het bedrijfsleven en arbeidsbemiddeling. Zo wezen ze op het belang van het Mediterrane initiatief voor banen (Med4Jobs), dat regionale samenwerkingsprojecten bevordert op het gebied van de inzetbaarheid van jongeren, de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en inclusieve groei. Ze erkenden ook de belangrijke rol van het UMZ-secretariaat bij het begeleiden en coördineren van de door de UMZ ondersteunde projecten. Tot slot zijn de ministers overeengekomen in 2022 de 5e ministeriële conferentie over werkgelegenheid en arbeid te houden om de geboekte vooruitgang te beoordelen.

Achtergrond

In de Euro-mediterrane regio is de jeugdwerkloosheid dubbel zo hoog als de werkloosheid onder volwassenen. Als we alleen rekening houden met het zuidelijke Middellandse Zeegebied, lopen jongeren zelfs drie keer meer risico op werkloosheid dan volwassenen[1]. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de arbeidsmarkt door hardnekkige barrières en de blijvende kloof tussen de wetgeving enerzijds en de daadwerkelijke uitvoering ervan anderzijds.

De Unie voor het Middellandse Zeegebied (UMZ) is een intergouvernementele Euro-mediterrane organisatie die de landen van de Europese Unie en de landen van het zuidelijke en oostelijke Middellandse Zeegebied samenbrengt. De organisatie heeft tot doel de regionale samenwerking, de dialoog en de uitvoering van projecten en initiatieven met tastbare gevolgen voor onze burgers te bevorderen, met nadruk op jongeren en vrouwen, om de drie strategische doelstellingen van de regio te verwezenlijken: stabiliteit, persoonlijke ontwikkeling en integratie.

Deze 4e editie van de ministeriële conferentie werd gezamenlijk voorgezeten door Marianne Thyssen, EU-commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, en Said Murad, minister van Arbeid van Jordanië. De conferentie werd georganiseerd door José António Vieira da Silva, minister van Arbeid, Solidariteit en Sociale Zekerheid van Portugal, in aanwezigheid van Nasser Kamel, secretaris-generaal van de Unie voor het Middellandse Zeegebied.

De ministers kwamen overeen vooral maatregelen te nemen ten aanzien van vier regionale prioriteiten:

  • de creatie van waardig werk en ondernemerschap ondersteunen;
  • publieke en private belanghebbenden mobiliseren om partnerschappen en synergieën te creëren;
  • inclusieve arbeidsmarkten tot stand brengen om mogelijk kwetsbare en kansarme groepen te integreren; en
  • investeren in hoogwaardige onderwijsstelsels en opleidingen, vaardigheden en inzetbaarheid in een veranderende arbeidswereld.

Meer informatie

Ministeriële verklaring over werkgelegenheid en arbeid

Volg Marianne Thyssen op Facebook en Twitter

Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

[1] Global employment trends for youth, 2017, Internationale Arbeidsorganisatie: https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---dgreports/---dcomm/---publ/documents/publication/wcms_600465.pdf

IP/19/1837

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail