Autoverhuur: duidelijkere en transparantere prijzen dankzij EU-maatregelen

Naar aanleiding van een oproep van de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten van de EU zijn vijf leidende ondernemingen in de sector, Avis, Europcar, Enterprise, Hertz en Sixt, de huurprijzen van auto's anders gaan presenteren. De prijzen worden daardoor volledig transparant voor de consument.

Tot nu toe waren de betrokken ondernemingen een aantal van hun toezeggingen niet volledig nagekomen. Volgens de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten van de EU werd daardoor niet volledig voldaan aan het EU-consumentenrecht. In de vandaag gepubliceerde beoordeling wordt opgemerkt dat Enterprise en Sixt nu alle vereiste wijzigingen hebben aangebracht. Avis heeft toegezegd de nog resterende veranderingen uiterlijk in mei 2019 te zullen doorvoeren. Europcar, waartoe nu ook Goldcar behoort, zal uiterlijk in juni 2019 de nog resterende wijzigingen aanbrengen. Hertz heeft beloofd uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 alle nodige wijzigingen door te voeren.

Věra Jourová, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid: „Dankzij de druk die wij hebben uitgeoefend, behoren onaangename verrassingen bij de afrekening van autohuur nu tot het verleden. Het is erg frustrerend als je bij het begin van je vakantie al onvoorziene extra kosten moet maken en ingewikkelde contracten moet doorlezen. Europese consumenten moeten hun vakantietijd optimaal kunnen besteden, zonder zich zorgen te hoeven maken over vervelende verrassingen bij de eindafrekening.”

Toezeggingen van de autoverhuurbedrijven:

  • alle kosten worden in de totale boekingsprijs opgenomen. De consumenten krijgt nu op de website een totaalprijs aangeboden die overeenstemt met de prijs die uiteindelijk zal moeten worden betaald. Deze vergoeding moet alle extra kosten omvatten, zoals specifieke dienstverleningskosten voor brandstof, luchthavengelden, toeslagen voor jonge bestuurders of de vergoeding die moet worden betaald als de auto wordt ingeleverd op een andere plaats dan waar hij is afgehaald;
  • de belangrijkste verhuurdiensten worden in de voorwaarden duidelijk omschreven in alle nationale talen. Consumenten zullen niet meer worden bestookt met onduidelijke of misleidende informatie over de belangrijkste kenmerken van de huur, zoals de inbegrepen kilometers, het beleid inzake brandstof en annulering en de aanbetalingsvereisten, enz.;
  • in de prijsofferte worden de prijs, inclusief de prijs en de details van de optionele extra's, duidelijk aangegeven, met name bij verzekeringen die het verschuldigde bedrag in geval van schade verlagen. Duidelijk moet worden aangegeven welke schade wordt gedekt door de basishuurprijs en met name wat de huurder eventueel nog zou moeten bijbetalen. Indien aanvullende schadeverzekeringen worden afgesloten, moet voor de consument ook vooraf duidelijk worden aangegeven wat wel en niet is inbegrepen.

Volgende stappen

De Europese Commissie en de nationale consumentenautoriteiten die deelnemen aan het Europees netwerk voor samenwerking op het gebied van consumentenbescherming, zullen zorgvuldig nagaan of de beloofde wijzigingen worden aangebracht. Hoewel de bij deze actie betrokken bedrijven twee derde van de autoverhuurmarkt in de EU vertegenwoordigen, spelen andere handelaren, zoals tussenpersonen en kleinere ondernemingen, een belangrijke rol. De autoriteiten en de Europese Commissie zullen alle betrokkenen in het oog blijven houden om ervoor te zorgen dat zij de EU-consumentenregels volledig naleven.

Als de bedrijven hun beloften niet nakomen, kunnen de consumentenautoriteiten besluiten handhavingsmaatregelen te nemen.

Achtergrond

De EU-verordening betreffende samenwerking met betrekking tot consumentenbescherming brengt nationale consumenteninstanties bijeen in een pan-Europees netwerk van handhavingsautoriteiten. Een nationale autoriteit in een EU-land kan via dit netwerk een beroep doen op autoriteiten in een ander EU-land om de respons op wijdverbreide consumentenproblemen te coördineren. De Europese Commissie faciliteert dergelijke werkzaamheden.

Gecoördineerd door de Britse Competition and Markets Authority heeft het netwerk voor samenwerking op het gebied van consumentenbescherming contact gelegd met de vijf grote autoverhuurbedrijven, toen bleek dat de Europese consumentencentra overal in de EU steeds meer klachten ontvingen. Deze actie is gefaciliteerd door de Europese Commissie.

De betrokken autoverhuurbedrijven, Avis Budget Group, Enterprise Rent-A-Car, Hertz Europe Limited, Sixt SE en Europcar Mobility Group, hebben in de loop van deze dialoog, die in 2017 werd afgesloten, hun commerciële praktijken, contractvoorwaarden en intern beleid verbeterd. De Commissie en de consumenteninstanties waren echter niet tevreden over de manier waarop sommige toezeggingen werden uitgevoerd en verzochten deze ondernemingen daarom om verdere verbeteringen.

Meer informatie

Gecoördineerde consumentenacties

Richtsnoeren van Leaseurope

Netwerk van Europese consumentencentra

 
tableau 1
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
tableau 2
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

IP/19/1790

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail