Verslag over buitenlandse directe investeringen: meer en meer Europese bedrijven in cruciale sectoren komen in buitenlandse handen

Vandaag heeft de Commissie een gedetailleerd overzicht van de buitenlandse directe investeringen in de EU gepubliceerd.

Het verslag is het eerste waarin gebruik is gemaakt van gedetailleerde gegevens op ondernemingsniveau. Het bevestigt dat meer en meer bedrijven in cruciale sectoren in de EU in buitenlandse handen komen en dat de investeringen door opkomende economieën, zoals China, toenemen. Het illustreert de noodzaak van een doeltreffende uitvoering van het onlangs goedgekeurde EU-kader voor de screening van investeringen.

In het kader van haar voorstel inzake de screening van buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie van september 2017 heeft de Commissie zich ertoe verbonden die investeringen in detail te analyseren.

EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström zei: "Dit verslag geeft een uitgebreid overzicht van de inkomende investeringen in de EU en brengt een aantal belangrijke trends aan het licht die we zorgvuldig moeten bekijken. Europa profiteert in hoge mate van een open investeringsbeleid, maar we moeten bereid zijn om op te treden wanneer onze veiligheid en het algemeen belang gevaar lopen. Samen met het nieuwe kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen zijn we nu beter uitgerust en beter geïnformeerd om dit soort scenario's in de toekomst aan te pakken.”

Nu meer dan 35 % van de activa in de EU in handen zijn van buitenlandse ondernemingen, heeft de EU duidelijk een van de meest open investeringsregelingen ter wereld. Eind 2017 bedroegen de buitenlandse directe investeringen van investeerders van buiten de EU 6,295 miljard euro, goed voor 16 miljoen directe banen voor Europeanen.

Terwijl traditionele investeerders als de VS, Canada, Zwitserland, Noorwegen, Japan en Australië veruit de grootste investeerders blijven en goed zijn voor 80 procent van alle activa in buitenlands bezit in alle sectoren van de EU-economie, blijken uit het verslag ook een aantal belangrijke tendensen:

  • In de afgelopen 10 jaar zijn meer en meer bedrijven in de EU in buitenlandse handen gekomen;
  • De laatste jaren zijn de investeringen door overheidsondernemingen snel toegenomen. Dergelijke ondernemingen uit China, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten hebben in 2017 in de EU drie keer meer overnames gedaan dan in 2007;
  • Het aandeel buitenlandse eigenaars is groot in sommige cruciale sectoren zoals de petroleumraffinage, geneesmiddelen, elektronische en optische producten en elektrische apparatuur;
  • Er is een sterke toename van de investeringen door opkomende economieën, met name China voor de productie van luchtvaartuigen en gespecialiseerde machines, en India voor geneesmiddelen;
  • "Offshore-investeerders" controleren 11 % van de in buitenlandse handen zijnde bedrijven in de EU en 4 % van alle activa in de EU die in buitenlandse handen zijn. Hun aandeel neemt nog toe.

Het verslag bevat ook een gedetailleerd overzicht van de herkomst van de buitenlandse investeringen, de sectorale en geografische spreiding en de kenmerken van bedrijven in de EU die in buitenlandse handen zijn. Op basis van die informatie zal de Commissie de investeringstrends in de hele EU blijven volgen, en daarmee bijdragen aan de uitvoering van het nieuwe EU-kader voor de screening van buitenlandse investeringen.

IM1
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Bron: EC-JRC-gegevensbank buitenlandse eigendom

 
IM2
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
IM3
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Achtergrond

Het voorstel om het eerste Europees kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen op te zetten is door voorzitter Juncker aangekondigd in zijn toespraak over de Staat van de Unie in 2017. Na goedkeuring door de lidstaten in de Raad op 5 maart en de ja-stem van het Europees Parlement op 14 februari, zal de nieuwe EU-wetgeving waarbij een EU-kader voor de screening van investeringen wordt ingesteld, in april in werking treden. De lidstaten en de Commissie hebben daarna 18 maanden de tijd om de nodige regelingen te treffen voor de toepassing van dit nieuwe mechanisme. De voorbereidingen zijn reeds aan de gang, met onder meer de regelmatige uitwisseling van informatie en beste praktijken met de lidstaten in de in 2017 opgerichte specifieke deskundigengroep.

Meer informatie

Buitenlandse directe investeringen in de EU: Verslag

Nieuw EU-kader voor de screening van investeringen: Persbericht en factsheet

EU-beleid inzake buitenlandse investeringen

IP/19/1668

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail