Voorbereidingen voor de brexit: Commissie intensiveert douanecampagne om bedrijven in EU op "no deal" voor te bereiden

De Europese Commissie heeft vandaag de voorlichting over een "no deal" geïntensiveerd om bedrijven in de EU voor te lichten over douane en indirecte belastingen zoals btw, aangezien het Verenigd Koninkrijk de EU op 30 maart van dit jaar zonder overeenkomst zou kunnen verlaten (een "no deal"-scenario).

Deze voorlichtingscampagne maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van de Commissie om de Europese Unie hierop voor te bereiden, dit in het verlengde van de conclusies van de Europese Raad (artikel 50) van december 2018 waarin is opgeroepen om meer werk te maken van de voorbereidingen op alle scenario's.

Bedrijven die na 30 maart handel willen blijven drijven met het VK, worden geïnformeerd over wat zij moeten doen om de transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om te voorkomen dat het bedrijfsleven in de EU ernstig ontregeld raakt, is het van het grootste belang voorbereid te zijn als het VK een "niet-EU-land" wordt.

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane: "Het risico op een no-deal-brexit neemt toe nu we dichterbij 29 maart komen, en de Europese Commissie en de nationale douaneautoriteiten zijn hard aan het werk om controles in te voeren op de goederenstroom tussen de EU en het VK. Deze controles zijn essentieel voor de bescherming van onze consumenten en onze interne markt. Veel hangt af van de vraag of bedrijven die handel drijven met het VK zich snel laten informeren over de douaneregels die vanaf dag één van toepassing zullen zijn als er geen overeenkomst is. Er is geen tijd te verliezen, en wij willen u helpen met deze voorlichtingscampagne."

Met de vandaag gestarte campagne moeten bedrijven in de EU, en met name het midden- en kleinbedrijf, zich bewuster worden van de situatie. Om voorbereid te zijn op een "no deal"-scenario en handel met het VK te kunnen blijven drijven, moeten deze bedrijven:

  • nagaan of zij over de noodzakelijke technische en personele capaciteit beschikken om met douaneprocedures en -regels, bijvoorbeeld inzake de "preferentiële oorsprong van goederen", om te gaan;
  • overwegen verschillende douanevergunningen en -registraties te bemachtigen om het mogelijk te maken nog handel te drijven, als het VK deel uitmaakt van hun toeleveringsketen;
  • contact opnemen met hun nationale douaneautoriteit om te zien welke andere stappen kunnen worden genomen om goed voorbereid te zijn.

Er wordt vandaag veel materiaal ter beschikking gesteld aan bedrijven, waaronder een eenvoudige checklist in 5 stappen met een overzicht van de te nemen maatregelen. Het campagnemateriaal is beschikbaar in alle EU-talen.

De algehele impact van een "no deal"-scenario zal zeker hard aankomen, maar deze campagne kan de nationale inspanningen aanvullen om bedrijven in de EU te informeren en de getroffen bedrijven in de resterende 27 EU-lidstaten helpen.

Met hulp van de Commissie zijn de voorbereidende werkzaamheden in de lidstaten om ervoor te zorgen dat de nationale douane-infrastructuur en -logistiek klaar zijn voor een no deal-scenario, ook op gang gekomen.

Achtergrond

De ratificatie van het terugtrekkingsakkoord is nog altijd de doelstelling en de prioriteit van de Commissie. Deze ratificatie blijft echter onzeker. Gezien het risico op een "no deal-"scenario, heeft de Commissie zich hierop sinds december 2017 intensief voorbereid. Zij heeft EU-burgers, bedrijven en lidstaten steevast opgeroepen om zich op alle mogelijke scenario's voor te bereiden, de risico's te beoordelen en een antwoord op deze risico's te vinden.

Zoals benadrukt in de eerste mededeling van 19 juli 2018 van de Commissie over de voorbereidingen op de brexit, zal de keuze van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten tot aanzienlijke verstoringen leiden, ongeacht het voorgenomen scenario.

Belanghebbenden en nationale en Europese overheden moeten zich voorbereiden op twee scenario's:

  • als er vóór 30 maart 2019 een geratificeerd terugtrekkingsakkoord ligt, is het EU-recht niet meer van toepassing op en in het VK vanaf 1 januari 2021, d.w.z. na een overgangsperiode van 21 maanden. Het terugtrekkingsakkoord bevat de mogelijkheid voor een eenmalige verlenging van de overgangsperiode met één of twee jaar;
  • als er vóór 30 maart 2019 geen geratificeerd terugtrekkingsakkoord ligt, komt er geen overgangsperiode en is het EU-recht niet meer van toepassing op en in het VK vanaf 30 maart 2019. Dit wordt het "no deal"-scenario genoemd.

Na een oproep van de Europese Raad (artikel 50) in november en december 2018 om de voorbereidingen op alle niveaus naar een hoger plan te tillen, heeft de Commissie op19 december 2018 een noodplan en verschillende wetgevende maatregelen vastgesteld, ook op het gebied van de douane, nadat zij in november en juli 2018 al eerdere mededelingen had gepubliceerd.

In een dergelijk "no deal"-scenario zullen goederen die uit het VK komen of naar het VK gaan, als invoer uit en uitvoer naar een "derde land" worden behandeld. Dit betekent dat bij de invoer en uitvoer douaneformaliteiten en -controles zullen gelden. Er zal bij de invoer sprake zijn van douanerechten, btw en accijnzen, en de uitvoer naar het VK zal vrijgesteld zijn van btw.

De Commissie heeft een reeks nota's in alle EU-talen gepubliceerd om belanghebbenden en reizigers beter te informeren over de mogelijke gevolgen van een "no deal"-scenario voor bedrijven wat betreft douaneprocedures, indirecte belastingen, zoals btw en accijns, preferentiële oorsprongsregels en invoer- en uitvoervergunningen.

Het is ook van groot belang dat de lidstaten actie ondernemen. De nationale autoriteiten hebben een belangrijke rol bij het monitoren en sturen van de voorbereidingen van het bedrijfsleven. Tegen die achtergrond heeft de Commissie met de resterende 27 EU-lidstaten technisch overleg gevoerd, zowel over de algemene voorbereiding op de brexit als over sectorale, juridische en bestuurlijke voorbereidingsmaatregelen. Daarnaast is een reeks bezoeken aan de resterende 27 lidstaten gestart, om er zeker van te zijn dat de nationale noodplanning op schema ligt en om de nodige toelichting op het voorbereidingsproces te geven.

Meer informatie

Website van DG Taxud om bedrijven voor te bereiden op de brexit

Checklist voor bedrijven die na 30 maart handel willen drijven met het VK

Overzicht van kantoren van de Commissie in de lidstaten

Vragen en antwoorden over het noodplan van de Commissie van 19 december 2019

Website van de Europese Commissie over de voorbereiding op de brexit, met o.a. "nota's over de voorbereiding op de brexit"

IP/19/901

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail