Op 1 januari treden nieuwe EU-regels in werking om een einde te maken aan de voornaamste lacunes in de wetgeving die ontwijking van vennootschapsbelasting mogelijk maakten

De Commissie kijkt uit naar de inwerkingtreding van nieuwe regels om komaf te maken met de meest voorkomende praktijken bij het ontwijken van vennootschapsbelasting.

Met ingang van 1 januari 2019 moeten alle lidstaten nieuwe juridisch bindende antimisbruikmaatregelen toepassen die gericht zijn tegen de voornaamste praktijken van grote multinationals om belastingen te ontwijken.

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane, verklaarde hierover: “De Commissie treedt sinds lang consequent op tegen agressieve fiscale planning.De slag is nog niet gewonnen maar dit vormt een zeer belangrijke stap in onze strijd tegen al wie tracht te profiteren van lacunes in de belastingstelsels van onze lidstaten en daarmee miljarden euro aan belasting ontwijkt.”

De regels bouwen voort op de mondiale normen die de OESO in 2015 heeft ontwikkeld inzake grondslaguitholling en winstverschuiving (de zogenoemde BEPS-regels) en zouden een instrument zijn om te voorkomen dat winsten versluisd worden buiten de EU waar zij onbelast blijven. Met name werd het volgende bepaald:

  • alle lidstaten zullen nu belasting heffen op winsten die overgeheveld worden naar landen met lage belastingen waar de onderneming geen echte economische activiteit verricht (regels betreffende gecontroleerde buitenlandse vennootschappen);
  • om ondernemingen te ontraden gebruik te maken van buitensporige rentebetalingen om zo weinig mogelijk belastingen te betalen, zullen de lidstaten het bedrag aan nettorente-uitgaven beperken dat een onderneming van haar belastbare inkomen kan aftrekken (regels inzake renteaftrekbeperking);
  • de lidstaten zullen tegen regelingen voor belastingontwijking kunnen optredenwanneer het niet mogelijk is andere bepalingen ter bestrijding van ontwijking daarop toe te passen (algemene antimisbruikregels).

Op 1 januari 2020 zullen verdere regels inzake hybride mismatches in werking treden om te voorkomen dat ondernemingen mismatches in de belastingwetgeving van twee verschillende EU-landen aangrijpen om belasting te vermijden. Ook zullen dan maatregelen van kracht worden die ervoor moeten zorgen dat winsten op activa zoals intellectuele eigendom die uit het grondgebied van een lidstaat weggehaald worden, in dat land belast worden (regels inzake exitheffingen).

Achtergrond

Na het aanvankelijke voorstel van de Commissie in 2016 werd snel overeenstemming bereikt over de juridisch bindende regels die bekendstaan als ATAD (Anti Tax Avoidance Directive), om de wereldwijde inspanningen in de strijd tegen agressieve belastingregelingen op te voeren. De overeengekomen regels volgden op het akkoord dat de OESO-landen onderling bereikt hadden over aanbevelingen inzake grondslaguitholling en winstverschuiving (BEPS), en maakten van de EU een mondiale leider in de aanpak, economisch en politiek gezien, van de vennootschapsbelasting.

De Commissie-Juncker heeft het voortouw genomen in de wereldwijde inspanningen ter bestrijding van belastingontwijking en belastingontduiking. Geleidelijk zijn nieuwe transparantieregels in werking getreden die ervoor zullen zorgen dat de lidstaten over de nodige informatie beschikken om bedrijven die hun billijk deel van de belastingen niet betalen, met harde hand aan te pakken. De EU neemt ook initiatieven om te bereiken dat haar internationale partners mondiale normen ter voorkoming van belastingontwijking invoeren, en is daarom bezig een lijst van niet-coöperatieve fiscale rechtsgebieden op te stellen. Ten slotte heeft de Commissie ook ingrijpende hervormingen van de vennootschapsbelasting voorgesteld om te komen tot een herziening van de wijze waarop multinationals in de EU worden belast en tegelijkertijd een ondernemingsklimaat te garanderen waarin ondernemingen die grensoverschrijdend actief zijn, beter kunnen gedijen.

Meer informatie

Voorstel van maatregelen ter bestrijding van belastingontwijking

Pakket voor bestrijding van belastingontwijking

Studie over structuren voor agressieve fiscale planning en indicatoren

Actieplan voor billijke en efficiënte vennootschapsbelasting in de EU

IP/18/6853

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail