Afrikaans-Europese alliantie een impuls voor investeringen in duurzame energie in Afrika

Een initiatief voor een forum op hoog niveau brengt belangrijke spelers in duurzame energie uit de publieke en de particuliere sectoren van Europa en Afrika samen.

Tijdens het door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank in Johannesburg georganiseerde investeringsforum voor Afrika hebben de Europese Unie en de Afrikaanse Unie vandaag het startsein gegeven voor het EU-Afrika-forum op hoog niveau inzake investeringen in duurzame energie in Afrika.

Voorzitter Juncker heeft tijdens zijn toespraak over de staat van de Unie de nieuwe “Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en werkgelegenheid” aangekondigd, om de investeringen in Afrika aanzienlijk te vergroten, de handel te stimuleren, banen te creëren en in te zetten op onderwijs en vaardigheden. Het vandaag opgestarte forum op hoog niveau vormt een concrete actie in het kader van deze alliantie om strategische investeringen te stimuleren en de rol van de particuliere sector te versterken.

Elżbieta Bieńkowska, commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf, zei in Johannesburg: “Als we duurzame energie-investeringen in Afrika serieus nemen, moeten we iedereen aan boord krijgen, inclusief de particuliere sector. Het forum op hoog niveau zal hiervoor de weg effenen: deskundigen uit de publieke, particuliere, universitaire en financiële sectoren zullen gezamenlijk de uitdagingen en de obstakels voor duurzame investeringen op dit gebied bespreken en die helpen aanpakken.”

Het forum op hoog niveau brengt publieke, particuliere en financiële partijen alsmede universiteiten uit Afrika en Europa samen. Zij zullen zich buigen over de uitdagingen en de strategische belangen om snellere resultaten te boeken, vooral met het oog op duurzame groei en banen. Het forum op hoog niveau wil verantwoorde en duurzame particuliere investeringen in duurzame energie in Afrika aantrekken en stimuleren.

Een concreet resultaat van het oprichtingsevenement van het forum op hoog niveau was de aankondiging van drie speerpunten: 1) de zoektocht naar energie-investeringen met een grote impact op groei en baancreatie, 2) een risicoanalyse van energie-investeringen voor een duurzaam investerings- en ondernemingsklimaat, en 3) het stimuleren van uitwisselingen tussen de Afrikaanse en de Europese particuliere sector.

Achtergrond

Door de energiepartijen uit de particuliere en de publieke sector van beide continenten samen te brengen, stimuleert het forum op hoog niveau het partnerschap tussen Europese en Afrikaanse bedrijven, en ondersteunt het de Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en werkgelegenheid. Het forum helpt de investeringsmogelijkheden in duurzame energie in Afrika te optimaliseren, en de bestaande uitdagingen en de voornaamste obstakels beter aan te pakken.

Het investeringsforum voor Afrika vindt plaats van 7 tot en met 9 november 2018 in Johannesburg en wordt georganiseerd door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Het forum is het gremium waar de projectsponsors, geldleners en geldschieters, en publieke en particuliere investeerders bijeenkomen om vaart te zetten achter de investeringsmogelijkheden in Afrika - met name de energiesector.

De Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame groei en werkgelegenheid bouwt voort op de verbintenissen die zijn aangegaan op de top tussen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie van november vorig jaar in Abidjan, waar de twee continenten hebben afgesproken hun partnerschap te versterken. In het pakket worden de voornaamste actielijnen voor een sterkere economische agenda voor de EU en haar Afrikaanse partners geformuleerd.

Toegang tot duurzame energie speelt een fundamentele rol bij ontwikkeling. De doelstelling van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling is universele toegang tot betaalbare, betrouwbare en moderne energiediensten. De EU is vastbesloten de partnerlanden te helpen om de productie van hernieuwbare energie op te voeren en hun energiebronnen te diversifiëren, met het oog op de transitie naar een slim, veilig, veerkrachtig en duurzaam energiesysteem voor iedereen. De mobilisering van de particuliere sector is hiervoor van cruciaal belang.

Meer informatie

Afrikaans-Europese alliantie

IP/18/6313

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail