Beroepsonderwijs en -opleiding in het hart van Europa: lancering van de derde Europese Week van beroepsvaardigheden

Voortbouwend op het succes van de eerste twee edities organiseert de Europese Commissie van 5 tot en met 9 november 2018, in samenwerking met het Oostenrijkse voorzitterschap, de derde Europese Week van beroepsvaardigheden in Wenen.

Onder het motto "Ontdek je talenten" kunnen duizenden jongeren in heel Europa meer te weten komen over de opleidings- en carrièremogelijkheden van beroepsonderwijs en -opleiding tijdens meer dan 1 000 evenementen die tot december 2018 in heel Europa plaatsvinden. Het initiatief brengt aanbieders van onderwijs en opleidingen, maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijfsorganisaties, vakbonden en het grote publiek bijeen om mensen bewust te maken van de voordelen van beroepsonderwijs en -opleiding.

Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen zei hierover: "We zijn blij dat we voor het derde jaar op rij kunnen aantonen dat beroepsonderwijs en -opleiding tot boeiende en lonende loopbanen leidt in alle lagen van de bevolking: van piloot over filmmaker tot luchtvaartingenieur, noem maar op! Meer nog, beroepsonderwijs en -opleiding en leerlingplaatsen voorzien mensen van de vaardigheden die zijn afgestemd op de behoeften van de arbeidsmarkt in de 21e eeuw. Daarom ben ik verheugd dat we weer de tijd nemen en de kans grijpen om die voordelen in heel Europa voor het voetlicht te brengen."

Heinz Faßmann, Oostenrijks minister van Onderwijs, Wetenschap en Onderzoek, voegde daaraan toe: "Het Oostenrijks voorzitterschap is zeer verheugd als gastheer te mogen optreden voor de derde editie van de Europese Week van beroepsvaardigheden, die voor het eerst buiten Brussel zal plaatsvinden. De keuze die lerenden kunnen maken tussen alternerende stelsels en een voltijds schoolsysteem maakt van beroepsonderwijs en -opleiding een zeer gewaardeerd en gevraagd onderdeel van onderwijs en opleiding in Oostenrijk. De Europese Week van beroepsvaardigheden biedt een unieke gelegenheid om beroepsonderwijs en -opleiding nog aantrekkelijker te maken."

"Een goed opgezet en functionerend stelsel van beroepsonderwijs en -opleiding is een belangrijke factor voor economische ontwikkeling. Maar beroepsonderwijs en -opleiding biedt jongeren ook een stabiele basis voor een succesvolle loopbaan. Daarom moet beroepsonderwijs en -opleiding worden gestimuleerd, en de Europese Week van beroepsvaardigheden is een krachtig instrument om dit te doen. Het Oostenrijkse voorzitterschap zal met trots gedurende een week het centrum van het Europese beleid inzake beroepsonderwijs en -opleiding zijn!", zegt Margarete Schramböck, Oostenrijks federaal minister voor Digitale en Economische Zaken.

Beroepsonderwijs en -opleiding: een slimme keuze voor de toekomst

De Week heeft tot doel aan te tonen dat beroepsonderwijs en -opleiding zowel voor jongeren als volwassenen een slimme keuze is die leidt tot een uitmuntende opleiding, hoogwaardige banen en verhoogde inzetbaarheid. Zo draagt de Week bij aan de vaardighedenagenda voor Europa en de uitrol van de Europese pijler van sociale rechten. Met de Europese Week van beroepsvaardigheden wil de Europese Commissie de ruime mogelijkheden die beroepsonderwijs en -opleiding biedt onder de aandacht brengen en meer mensen aanmoedigen eraan deel te nemen en het aanbod te leren kennen. Een tweede belangrijk thema van de Week dit jaar is de toekomst van beroepsonderwijs en -opleiding, met onderwerpen zoals de digitalisering en de internationalisering van beroepsonderwijs en -opleiding.

Tijdens de Week worden in verschillende lidstaten openingsevenementen en werkgeversdagen georganiseerd. Er zijn 26 nationale en pan-EU-ambassadeurs aangesteld om meer bekendheid te geven aan het initiatief en er worden prijzen voor excellentie in beroepsonderwijs en -opleiding uitgereikt.

De Week wordt georganiseerd met een grote betrokkenheid en steun van het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) en de Europese Stichting voor opleiding.

Achtergrond

Belangrijkste cijfers over beroepsonderwijs in Europa (Bron: Eurostat)

  • 49 % van de leerlingen in het hoger secundair onderwijs in Europa zit in hoger secundair beroepsonderwijs of -opleiding (2016)
  • De werkgelegenheidsgraad bij recent afgestudeerden van beroepsonderwijs en -opleiding [1] in Europa bedraagt 74,8 % (2017)
  • Het percentage laaggekwalificeerde volwassenen [2] in Europa is gestaag gedaald dankzij de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF), maar ligt met 22,5 % nog steeds te hoog (2017)
  • 10,9 % van de Europese bevolking neemt deel aan volwassenenonderwijs (2017)

Over de Europese Week van beroepsvaardigheden

De eerste editie van de Europese Week van beroepsvaardigheden vond plaats in 2016. In 2017 werden voor de tweede editie in heel Europa 1 585 activiteiten georganiseerd waarmee 1 miljoen mensen werden bereikt. De evenementen in het kader van de derde editie staan hier gerangschikt per land.

Over het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2018

Na zijn voorzitterschap in 1998 en 2006 heeft Oostenrijk op 1 juli 2018 zijn derde voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie opgenomen.

Meer informatie

Website van de Europese Week van beroepsvaardigheden en kaart van evenementen

Facebook Evenementenpagina: Europese Week van beroepsvaardigheden 2018

Website van het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2018

Nieuwsartikel van Eurostat met statistieken over beroepsonderwijs in de hele EU (beschikbaar vanaf 5 november)

Volg Marianne Thyssen op Facebook en Twitter, #EUVocationalSkills #DiscoverYourTalent

[1] tussen 15 en 34 jaar, Eurostat

[2] minder dan lager onderwijs, lager onderwijs en lager secundair onderwijs, Eurostat

IP/18/6242

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail