EU-lidstaten lopen nog steeds bijna 150 miljard euro aan btw-inkomsten mis

De EU-lidstaten hebben in 2016 bijna 150 miljard EUR aan btw-inkomsten misgelopen, zo blijkt uit een nieuwe studie die de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd.

De zogenaamde "btw-kloof" is het verschil tussen de verwachte btw-inkomsten en het daadwerkelijk geïnde bedrag. Hoewel de lidstaten veel werk hebben verzet om de btw-inning te verbeteren, blijkt uit de vandaag gepresenteerde cijfers dat het huidige btw-stelsel van de EU moet worden hervormd en dat er tegelijk beter moet worden samengewerkt op EU-niveau zodat de lidstaten hun btw-inkomsten ten volle kunnen gebruiken voor hun begrotingen.

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane: "De lidstaten hebben de btw-inning in de hele EU verbeterd. Dat moeten we als iets positiefs zien. Maar een verlies van 150 miljard EUR per jaar voor de nationale begrotingen blijft onaanvaardbaar, zeker als 50 miljard daarvan in de zakken van fraudeurs, criminelen en waarschijnlijk zelfs terroristen verdwijnt. Deze situatie kan pas substantieel verbeteren als de btw-hervorming die we vorig jaar hebben voorgesteld, wordt goedgekeurd. Ik dring er bij de lidstaten op aan om vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 verder te werken aan het definitieve btw-stelsel.”

In nominale termen is de btw-kloof in 2016 versmald met 10,5 miljard EUR tot 147,1 miljard EUR, oftewel 12,3 % van de totale btw-inkomsten in plaats van 13,2 % in het voorgaande jaar. De verschillen tussen de lidstaten zijn nog altijd groot. In 22 landen is de btw-kloof verkleind. Daarbij hebben vooral Bulgarije, Letland, Cyprus en Nederland sterk gepresteerd. In elk van deze lidstaten is het verlies aan btw-inkomsten met meer dan vijf procentpunten gedaald. In zes lidstaten (Roemenië, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Estland en Frankrijk) is de btw-kloof evenwel groter geworden.

Hoewel er al veel vooruitgang is geboekt om de btw-inning en -administratie op het niveau van de EU te verbeteren, ligt de bal nu in het kamp van de lidstaten. Zij moeten zo spoedig mogelijk overeenstemming bereiken over een veel bredere hervorming om btw-fraude in het EU-stelsel verder terug te dringen, zoals de Commissie vorig jaar heeft voorgesteld. De nieuwe start zou het stelsel zowel voor overheden als voor ondernemingen verbeteren en moderniseren, zodat het voor ondernemingen robuuster en gebruiksvriendelijker wordt.

Achtergrondinformatie

De studie over de btw-kloof wordt gefinancierd uit de EU-begroting en de bevindingen ervan zijn relevant voor zowel de Unie als de lidstaten, aangezien de btw een belangrijke bijdrage levert aan zowel de begroting van de Unie als de nationale begrotingen. Voor de studie is een top-downmethodiek gevolgd waarbij de btw-kloof wordt geraamd op basis van gegevens uit de nationale rekeningen.

Het verslag van 2018 bevat voor het eerst ook een bredere analyse van het effect van sommige externe factoren, zoals de productiestructuur van de economie en de werkloosheid, en van factoren waarop de belastingdiensten rechtstreeks invloed hebben, zoals de omvang van de belastingdiensten en de IT-uitgaven. Dit aspect is met name belangrijk omdat IT-investeringen gewoonlijk tot een vermindering van de btw-kloof leiden, zoals reeds is gesteld in eerdere aanbevelingen van de Commissie aan de lidstaten.

Nuttige links

Voor meer informatie zie onze veelgestelde vragen.

Het volledige verslag en een factsheet vindt u hier.

VIDEO: Commissaris Moscovici over de strijd tegen btw-fraude

IP/18/5787

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail