Concentraties: Commissie begint diepgaand onderzoek naar overnameplannen T-Mobile NL voor Tele2 NL in Nederland

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen om de overnameplannen van T-Mobile NL voor Tele2 NL diepgaand te onderzoeken in het licht van de EU-concentratieverordening. De Commissie vreest dat klanten in Nederland met deze concentratie hogere tarieven, een beperkter aanbod en minder innovatie krijgen.

Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid: "Toegang tot betaalbare en kwalitatieve mobiele telecomdiensten wordt steeds belangrijker voor het moderne leven. We beginnen dit diepgaande onderzoek omdat we zeker willen zijn dat de geplande transactie tussen T-Mobile NL en Tele2 NL niet leidt tot hogere tarieven of een beperkter aanbod mobiele diensten voor Nederlandse consumenten."

Met de voorgenomen transactie zou T-Mobile NL, een Deutsche Telekom-dochter, samengaan met Tele2 NL, een Tele 2-dochter. Daarmee zouden de nummer drie en vier op de Nederlandse retail telecommarkt samengaan. Hierdoor zou het aantal mobiele netwerkexploitanten in Nederlanden verminderen van vier naar drie. De nieuwe onderneming zou de nummer drie worden op de Nederlandse markt - na KPN en VodafoneZiggo.

De voorlopige mededingingsbezwaren van de Commissie

Het initiële marktonderzoek door de Commissie bracht vooral het volgende pijnpunt aan het licht:

  • T-Mobile NL en Tele2 NL zijn momenteel elkaars concurrenten op de Nederlandse retailmarkt voor mobiele telecommunicatie. De Commissie maakt zich zorgen dat de transactie op twee manieren een negatieve impact zal hebben: door een vermindering van het aantal spelers op de markt en doordat de nieuwe onderneming minder zal worden geprikkeld om daadwerkelijk te concurreren met de resterende exploitanten. Dit kan leiden tot hogere tarieven en minder investeringen in mobiele telecomnetwerken.

Ook zijn er nog twee andere punten die de Commissie verder wil gaan onderzoeken:

  • Doordat er na de concentratie minder mobiele netwerkexploitanten zullen zijn, neemt misschien de concurrentiedruk af en wordt het risico groter dat exploitanten hun concurrentiegedrag gaan coördineren en de tarieven op de retailmarkten optrekken.
  • Naast de vier mobiele netwerkexploitanten is er ook een aantal mobiele virtuele netwerkexploitanten (MVNO's) op de markt actief. Deze gebruiken het fysieke netwerk van mobiele netwerkexploitanten om consumenten mobiele telecomdiensten aan te bieden. De Commissie maakt zich zorgen dat toekomstige en bestaande mobiele virtuele netwerkexploitanten het moeilijker kunnen krijgen om voordelige wholesale toegangsvoorwaarden te krijgen van mobiele netwerkexploitanten.

De Commissie zal nu een diepgaand onderzoek voeren naar de effecten van de transactie, om na te gaan of haar initiële mededingingsbezwaren bevestiging vinden. In haar onderzoek zal de Commissie met name kijken in hoeverre de partijen naaste concurrenten zijn en wat de mogelijke reactie van concurrenten van de nieuwe onderneming is. Ook zal zij het belang van vaste/mobiele bundels in Nederland onderzoeken.

De transactie is op 2 mei 2018 bij de Commissie aangemeld. De Commissie heeft nu 90 werkdagen de tijd - tot 17 oktober 2018 - om zich over deze zaak uit te spreken. Het feit dat een diepgaand onderzoek wordt ingeleid, zegt nog niets over de uitkomst ervan.

Ondernemingen en producten

T-Mobile NL levert telecomdiensten aan particuliere en zakelijke klanten in Nederland. De onderneming is eigenaar van een mobiel netwerk met landelijke dekking. Via dat netwerk biedt zij 2G, 3G, 4G en NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) mobiele communicatiediensten aan. Zij biedt ook retail vaste diensten aan, zoals breedbandinternet, televisie- en vastetelefoniediensten op basis van wholesale toegangsdiensten.

Tele 2 NL is een telecombedrijf dat in Nederland een 4G-only mobiel netwerk opereert, en spraak-, data- en berichtendiensten aanbiedt, en daarnaast ook vaste breedbanddiensten. Tele2 NL levert diensten aan zakelijke en residentiële klanten en, in beperkte mate, aan andere telecomoperatoren.

Concentratiecontrole - regels en procedures

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de EU-concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER (of een wezenlijk deel daarvan) op significante wijze zouden belemmeren.

Het overgrote deel van de concentraties die worden aangemeld, levert geen mededingingsbezwaren op en wordt na een routinebeoordeling goedgekeurd. Wanneer een transactie is aangemeld, heeft de Commissie normaal gesproken 25 werkdagen de tijd om de transactie goed te keuren (fase I) of een diepgaand onderzoek te beginnen (fase II).

Momenteel zijn er nog drie andere concentratiezaken waarin een fase II-onderzoek loopt: de voorgenomen fusie tussen Praxair en Linde, de overnameplannen van Tronox voor Cristal en de overnameplannen van Apple voor Shazam.

Meer informatie over deze zaak is op de website van DG Concurrentie van de Commissie beschikbaar in het publieke zaakregister onder zaaknummer M.8792.

IP/18/4141

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail