EU-begroting: Commissievoorstel voor een nieuw fonds om te investeren in de maritieme economie en steun te bieden aan visserijgemeenschappen

Voor de volgende langetermijnbegroting van de EU (2021-2027) stelt de Commissie voor 6,14 miljard euro uit te trekken voor een eenvoudiger en flexibeler fonds voor Europese visserijen en de maritieme economie.

© European Union 2018

Het nieuwe Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij zal de Europese visserijsector ook in de toekomst steun bieden bij de overgang naar duurzamere visserijpraktijken. Daarbij zal bijzondere aandacht uitgaan naar het ondersteunen van kleinschalige vissers. Het fonds zal ook het groeipotentieel van een duurzame blauwe economie helpen verwezenlijken met het oog op een welvarender toekomst voor de kustgemeenschappen. Het zal voor het eerst bijdragen tot een versterkte internationale oceaangovernance voor veiligere, schonere, beter beveiligde en duurzaam beheerde zeeën en oceanen. Ten slotte versterkt de Commissie de milieu-impact van het fonds, door aandacht te schenken aan de bescherming van mariene ecosystemen en door naar verwachting 30% van het budget te besteden aan de matiging van en de aanpassing aan de klimaatverandering, in overeenstemming met de toezeggingen die in het kader van de Klimaatovereenkomst van Parijs zijn gedaan.

Karmenu Vella, commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij: "Langetermijninvesteringen en jobcreatie in de visserij en de bredere blauwe economie zijn maar mogelijk als de oceanen gezond zijn en goed beheerd worden. Als wereldspeler in de oceanen en als de op vier na grootste producent van vis en schaal- en schelpdieren ter wereld, is voor de Europese Unie een belangrijke taak weggelegd op het gebied van de bescherming, de instandhouding en het duurzame gebruik van de oceanen en hun rijkdommen. Het fonds zal de lidstaten en de Commissie in staat stellen zich van die taak te kwijten en te investeren in duurzame visserij, voedselzekerheid, een bloeiende maritieme economie en gezonde en productieve zeeën en oceanen."

De visserij is van vitaal belang voor het levensonderhoud en het cultureel erfgoed van veel kustgemeenschappen in de EU. Samen met aquacultuur, draagt visserij ook bij tot voedselzekerheid en voeding. Het fonds zal specifieke steun verlenen aan kleinschalige kustvissers - met vaartuigen van minder dan twaalf meter - die samen goed zijn voor de helft van de werkgelegenheid in de visserijsector in Europa. Sinds de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid in 2014 is vooruitgang geboekt bij het terugbrengen van de visbestanden naar een gezond niveau, bij het vergroten van de winstgevendheid van de visserijsector van de EU en bij de instandhouding van mariene ecosystemen. Ook met het nieuwe fonds zal steun worden verleend voor die sociaaleconomische en milieudoelstellingen.

Voor de maritieme economie stelt de Commissie voor de steun op te voeren in vergelijking met de periode 2014-2020. Het gaat om een veelbelovende economische sector, met een wereldwijde output die momenteel op €1,3 biljoen wordt geraamd en die tegen 2030 meer dan dubbel zo groot zou kunnen zijn. Wat maritieme zaken betreft, zal het fonds investeringen mogelijk maken in nieuwe maritieme markten, technologieën en diensten, zoals oceaanenergie en mariene biotechnologie. Kustgemeenschappen zullen meer en bredere steun krijgen voor lokale partnerschappen en technologieoverdrachten in alle sectoren van de blauwe economie, waaronder aquacultuur en kusttoerisme.

De Commissie heeft in het kader van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties op internationaal niveau toegezegd zich te zullen inspannen voor veiligere, beter beveiligde, schonere en duurzamer beheerde zeeën en oceanen. Het nieuwe Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij zal die inspanningen voor een betere internationale oceaangovernance ondersteunen. Het zal onder meer de nodige financiële middelen ter beschikking stellen voor een betere maritieme bewaking en beveiliging en voor meer samenwerking tussen de kustwachten.

Om ervoor te zorgen dat het fonds zowel doeltreffend als efficiënt is, omvat het verschillende nieuwe elementen, zoals:

  • Vereenvoudiging en een bredere keuze voor de lidstaten, die nu hun steun gericht zullen kunnen inzetten op basis van hun strategische prioriteiten, in plaats van te moeten kiezen uit een lijst van subsidiabele acties.
  • Een betere afstemming op de andere EU-fondsen. De algemene regels voor alle structuur- en investeringsfondsen zijn vastgesteld in een verordening met gemeenschappelijke bepalingen.
  • De steun wordt beter gericht op de verwezenlijking van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Volgende stappen

Een snel akkoord over de langetermijnbegroting van de EU en haar sectorale voorstellen is essentieel om ervoor te zorgen dat de EU-financiering zo snel mogelijk resultaten in de praktijk gaat opleveren. Als er vergelijkbare vertragingen zouden zijn als die aan het begin van de huidige begrotingsperiode 2014-2020, zou dat betekenen dat de behoeften van vissers en kustgemeenschappen en de bescherming van het mariene milieu waarvan zij afhankelijk zijn, niet met de vereiste spoed worden aangepakt.

Als nog in 2019 overeenstemming wordt bereikt over de volgende langetermijnbegroting, is het mogelijk deze naadloos te laten aansluiten op de huidige langetermijnbegroting (2014-2020). Dat draagt bij tot de voorspelbaarheid en continuïteit van de financiering, en daar is iedereen bij gebaat.

Achtergrond

Het nieuwe Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij is onderdeel van het meerjarig financieel kader 2021-2027, de nieuwe langetermijnbegroting van de EU, die op 1 januari 2021 in werking treedt. Het voorstel combineert nieuwe instrumenten met bestaande, gemoderniseerde programma's om resultaat te boeken op de gebieden die voor de EU prioritair zijn, en om een antwoord te bieden op nieuwe uitdagingen.

Het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij zal projecten cofinancieren in samenhang met de nationale financieringsstromen en elke lidstaat zal een deel van het totale budget krijgen. De lidstaten stellen een nationaal operationeel programma op, waarin zij uiteenzetten hoe zij het geld willen besteden. Na goedkeuring door de Commissie beslissen de nationale autoriteiten welke projecten zij willen steunen.

Meer informatie

Juridische teksten en factsheets inzake natuurlijke rijkdommen en milieu

Vragen en antwoorden

Meer informatie over de EU-begroting voor de toekomst vindt u hier.

IP/18/4104

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail