Hoe digitaal is uw land? Europa heeft digitale eengemaakte markt nodig om digitale prestaties op te vijzelen

.

De Europese Commissie maakt vandaag de resultaten van de index van de digitale economie en maatschappij (DESI) van 2018 bekend. Met dit instrument worden de prestaties van de lidstaten op het gebied van digitale connectiviteit, digitale vaardigheden, online-activiteiten en de digitalisering van bedrijven en overheidsdiensten gemonitord. Hieruit blijkt dat de EU digitaler wordt, maar dat er meer vooruitgang nodig is om aan te sluiten bij de mondiale kopgroep en de verschillen tussen de lidstaten te verkleinen. Dit vraagt om een snelle voltooiing van de digitale eengemaakte markt en om meer investeringen in de digitale economie en samenleving.

Andrus Ansip, vicevoorzitter voor Digitale Eengemaakte Markt:"Dit is een, weliswaar kleine, stap in de goede richting. De EU in haar geheel boekt vooruitgang, maar nog niet genoeg. Intussen maken andere landen en regio's in de rest van de wereld sneller vorderingen. Daarom moeten we méér investeren in de digitalisering en de digitale eengemaakte markt zo snel mogelijk voltooien. Zo zorgen we ervoor dat Europa op digitaal vlak beter presteert en voorzien we in hoogwaardige connectiviteit, online overheidsdiensten en een bloeiende e-commerce."

Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving: "We kijken ernaar uit dat er snel vooruitgang wordt geboekt met belangrijke hervormingen zoals het Europees wetboek voor elektronische communicatie dat investeringen in snelle en hoogwaardige netwerken moet bevorderen. Uit de index van de digitale economie en samenleving van dit jaar blijkt dat we meer inspanningen moeten leveren om het tekort aan digitale vaardigheden bij onze burgers weg te werken. Door meer digitale technologieën te integreren en digitale vaardigheden aan te leren, kunnen we de burgers, bedrijven en overheidsdiensten digitaal assertiever maken. Zo maken we van de digitale transformatie van onze samenlevingen een succes."

Het voorbije jaar heeft de EU het digitaal beter gedaan en is de kloof tussen de meest en de minst digitale landen enigszins verkleind (van 36 naar 34 procentpunten). Denemarken, Zweden, Finland en Nederland behaalden in DESI 2018 de hoogste scores en behoren wat betreft digitalisering tot de wereldwijde kopgroep. Zij worden gevolgd door Luxemburg, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, België en Estland. Ierland, Cyprus en Spanje hebben de voorbije vier jaar de grootste vooruitgang geboekt (met meer dan 15 procentpunten). Sommige andere EU-landen hebben echter nog een lange weg te gaan en de EU als geheel moet beter gaan presteren om op wereldvlak concurrerend te blijven.

 
ranking
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
2
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Uit DESI 2018 blijkt het volgende:

De connectiviteit is verbeterd, maar is ontoereikend om in te kunnen spelen op de snel toenemende behoeften

  • 58 % van de huishoudens beschikt over een ultrasnelle verbinding van ten minste 100 Mbps en het aantal abonnementen neemt snel toe. 15 % van de huishoudens maakt gebruik van supersnelle breedband: dit is twee keer meer dan twee jaar geleden en vijf keer meer dan in 2013.
  • 80 % van de Europese huishoudens heeft toegang tot snelle breedband van ten minste 30 Mbps (vorig jaar 76 %) en een derde (33 %) van de Europese huishoudens beschikt over een abonnement (23 % meer dan vorig jaar en een stijging van 166 % ten opzichte van 2013).

Het aantal abonnementen voor mobiel dataverkeer is met 57 % gestegen ten opzichte van 2013, wat goed is voor 90 abonnementen per 100 inwoners in de EU. 91 % van de EU-bevolking heeft dekking met mobiele 4G-netwerken (vorig jaar 84 %).

Uit de indicatoren blijkt dat de vraag naar snelle en supersnelle breedband in hoog tempo toeneemt en naar verwachting ook in de toekomst zal blijven stijgen. De Commissie heeft een hervorming van de EU-telecomregels voorgesteld om aan de groeiende behoefte aan connectiviteit tegemoet te komen en investeringen te bevorderen.

Meer en meer Europeanen communiceren via het internet

De grootste toename in het gebruik van internetdiensten is gelinkt aan telefoon- en videogesprekken: bijna de helft van de Europeanen (46 %) maakt gebruik van het internet om te telefoneren. Dat is bijna 20 % meer dan vorig jaar en meer dan 40 % meer dan in 2013. Uit andere indicatoren blijkt dat 81 % van de Europeanen ten minste een keer per week online gaat (vorig jaar 79 %).

Om het vertrouwen in de online-omgeving te versterken, treden op 25 mei 2018 nieuwe EU-regels inzake gegevensbescherming in werking.

Meer digitale specialisten in de EU dan vroeger, maar nog steeds vaardigheidskloof

  • Het aantal afgestudeerden met een wetenschaps-, technologie-, ingenieurs- of wiskundediploma in de EU is slechts enigszins gestegen (19,1 afgestudeerden per 1000 van de 20- tot 29-jarigen in 2015, ten opzichte van 18,4. in 2013);
  • 43 % van de Europeanen beschikt nog steeds niet over basisvaardigheden op digitaal gebied (vorig jaar 44 %).

De Commissie is naast de coalitie voor digitale vaardigheden en banen van start gegaan met "Digital Opportunity"-stages om de vaardigheidskloof op digitaal gebied in Europa aan te pakken. Dit proefproject voorziet in digitale stages in een ander EU-land voor tot 6 000 studenten en pas afgestudeerden in de periode tot 2020.

Ondernemingen digitaler, e-commerce groeit langzaam

Hoewel meer en meer ondernemingen elektronisch factureren (18 % ten opzichte van 10 % in 2013) of sociale media gebruiken om met klanten en partners te communiceren (21 % ten opzichte van 15 % in 2013), is het aantal kleine en middelgrote ondernemingen dat online zaken doet de afgelopen jaren gestagneerd (17 %).

Om de e-commerce in de EU een duwtje in de rug te geven, heeft de Commissie een aantal maatregelen op tafel gelegd, onder andere met betrekking tot transparantere prijzen voor pakketbezorging, eenvoudigere btw en regels voor digitale contracten. Vanaf 3 december 2018 kunnen consumenten en bedrijven in de hele EU online de gunstigste aanbiedingen vinden, zonder dat zij worden gediscrimineerd op basis van hun nationaliteit of verblijfplaats.

Europeanen gebruiken meer online-overheidsdiensten

58 % van de internetgebruikers die formulieren indienden bij overheidsdiensten, deed dat online (52 % in 2013).

  • 18 % van de mensen maakt gebruik van onlinegezondheidszorg.

In april 2018 heeft de Commissie initiatieven voor het hergebruik van overheidsinformatie en e-gezondheidszorg goedgekeurd. Dit zal zorgen voor aanzienlijk betere grensoverschrijdende online overheidsdiensten in de EU.

Achtergrond

De jaarlijkse index van de digitale economie en maatschappij (DESI) is bedoeld om de vooruitgang te meten die de EU-lidstaten boeken in de richting van een digitale economie en maatschappij. Dit helpt de EU-lidstaten te bepalen op welke gebieden prioritaire investeringen en maatregelen nodig zijn. De index is een essentieel instrument bij de analyse van de digitalisering in het kader van het Europees semester. Dat laat EU-landen toe hun economische en begrotingsplannen te bespreken en op gezette tijden door het jaar heen hun vooruitgang te evalueren.

Dit jaar worden onder de naam DESI zowel DESI als de meer gedetailleerde analyse van het nationale digitale beleid bekendgemaakt (het vroegere verslag over de digitale voortgang in Europa, een overzicht van de vorderingen en de beleidsuitvoering van de lidstaten). Bij de verslagen wordt voor iedere lidstaat een gedetailleerder telecomhoofdstuk gevoegd. Om de lidstaten onderling beter te kunnen vergelijken, omvat DESI ook transnationale analyses. Daarin wordt gekeken naar de connectiviteit, de vaardigheden, het gebruik van het internet, het gebruik van digitale technologie door ondernemingen, digitale overheidsdiensten, investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op ICT-vlak en het gebruik van Horizon 2020-fondsen voor onderzoeks- en innovatieprogramma's door de lidstaten.

De Commissie heeft 29 wetgevingsvoorstellen gedaan in het kader van de strategie voor de digitale eengemaakte markt en heeft het Europees Parlement en de lidstaten in een recente mededeling opgeroepen deze voorstellen voor het einde van 2018 aan te nemen.

Meer informatie

Vragen en antwoorden

Landenprofielen

Factsheet: Digitale eengemaakte markt waarvan alle Europeanen profijt hebben

Factsheet: Data-economie voor alle Europeanen

Een digitale eengemaakte markt creëren - acties van de Commissie sinds 2015

Video's

#DESIEU

IP/18/3742

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail