Economische voorjaarsprognoses 2018: expansie zou ondanks nieuwe risico's aanhouden

De groeipercentages voor de EU en de eurozone vallen hoger uit dan de verwachtingen in 2017 en bereiken een tienjarige piek van 2,4 %. De groei zou sterk blijven in 2018 en slechts licht afnemen in 2019, met een groei van 2,3% respectievelijk 2,0 % in de EU en de eurozone.

De particuliere consumptie blijft sterk, terwijl de export en de investeringen zijn toegenomen. De werkloosheid blijft afnemen en is nu ongeveer op niveaus van vóór de crisis. De economie is echter meer blootgesteld aan externe risicofactoren, die sterker en negatiever zijn geworden.

De robuuste groei maakt een verdere vermindering van de overheidstekorten en de schuldniveaus en een verbetering van de arbeidsmarktomstandigheden mogelijk. Het totale tekort voor de eurozone bedraagt nu minder dan 1 % van het bbp en zou dit jaar in alle lidstaten van de eurozone onder 3 % uitkomen.

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter bevoegd voor de euro en de sociale dialoog, ook belast met financiële stabiliteit, de financiële diensten en de kapitaalmarktenunie: "De economische expansie in Europa zou dit jaar en volgend jaar gestaag moeten aanhouden, wat de creatie van banen verder ondersteunt. We zien echter ook meer risico's in het verschiet. Daarom moeten we de huidige goede tijden benutten om onze economieën veerkrachtiger te maken, met name door begrotingsbuffers aan te leggen, onze economieën te hervormen om productiviteit en investeringen aan te moedigen, en ons groeimodel inclusiever te maken. Ook de grondslagen van onze economische en monetaire unie moeten worden verstevigd."

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane: "Europa blijft profiteren van robuuste groei, die ertoe heeft bijgedragen dat de werkloosheid op het laagste peil staat sinds tien jaar. De investeringen nemen toe en de overheidsfinanciën staan er beter voor: het tekort in de eurozone zou dit jaar dalen tot net 0,7 % van het bbp. Het grootste risico voor deze rooskleurige vooruitzichten is protectionisme, dat niet de nieuwe norm mag worden: dat zou alleen maar schadelijk zijn voor onze burgers die we het meest moeten beschermen.".

De groei zou sterk blijven maar het tempo zou licht afnemen

In 2017 bereikte de reële bbp-groei 2,4 % in de EU en in de eurozone naarmate de economie in een hogere versnelling kwam. De groei werd ondersteund door groot vertrouwen bij consumenten en ondernemingen, sterkere mondiale groei, lage financieringskosten, betere balansen in de particuliere sector en gunstigere arbeidsmarktomstandigheden. De kortetermijnindicatoren wijzen op een afkoeling van de activiteit begin 2018, maar het ziet ernaar uit dat dit deels tijdelijk is.

Het groeitempo zal naar verwachting stevig blijven dankzij aangehouden consumptie en sterke uitvoer en investeringen. Zowel de EU als de eurozone zou dit jaar groeien met 2,3 %. De groei in beide zones neemt volgens de projecties in 2019 af tot 2,0 %, omdat in sommige landen en sectoren knelpunten duidelijker worden, het monetair beleid aan de omstandigheden wordt aangepast en de groei van de mondiale handel een beetje kalmeert.

Sommige arbeidsmarkten zijn krap aan het worden, met een werkgelegenheid die op een recordniveau staat

De werkloosheid blijft dalen en is nu ongeveer op niveaus van vóór de crisis. In de EU zou de werkloosheid blijven dalen van 7,6 % in 2017 tot 7,1 % in 2018 en 6,7 % in 2019. De werkloosheid in de eurozone zou dalen van 9,1 % in 2017 tot 8,4 % in 2018 en 7,9 % in 2019.

Het aantal werkenden in de eurozone staat op zijn hoogste punt sinds de invoering van de euro, maar er blijft nog wat slapte op de arbeidsmarkt in de eurozone. In sommige lidstaten is de werkloosheid nog altijd hoog, terwijl in andere lidstaten vacatures al moeilijker in te vullen zijn.

De inflatie zou traag stijgen, terwijl onderliggende druk toeneemt

De inflatie van de consumentenprijzen verzwakte in het eerste kwartaal van dit jaar, maar zal naar verwachting in de komende kwartalen licht stijgen, deels door de olieprijzen die onlangs zijn gestegen. De onderliggende prijsdruk is ook aan het opbouwen door de krappere arbeidsmarkten en de snellere loongroei in veel lidstaten. In totaal zou de inflatie in de eurozone in 2018 op hetzelfde peil blijven als in 2017, namelijk 1,5 %, en dan tot 1,6 % stijgen in 2019. In de EU wordt hetzelfde patroon verwacht, maar de inflatie zou dit jaar op 1,7 % blijven alvorens in 2019 tot 1,8 % te stijgen.

De overheidsfinanciën verbeteren: geen tekorten van meer dan 3 % van het bbp

Het totale overheidstekort en de overheidsschuld van de eurozone daalden beide in 2017 als percentage van het bbp; de sterke economische groei en de lage rentetarieven droegen daaraan bij. De begrotingen van de lidstaten profiteren van de effecten van de beter wordende arbeidsmarktomstandigheden, onder meer doordat de sociale uitkeringen afnemen, en 2018 zou het eerste jaar worden sinds de start van de economische en monetaire unie waarin alle regeringen een tekort van minder dan 3 % van het bbp realiseren, als bedoeld in het Verdrag.

Het totale overheidstekort van de eurozone zou nu dalen tot 0,7 % van het bbp in 2018 en 0,6 % in 2019. In de EU zou het totale tekort in 2018 en 2019 op 0,8 % uitkomen. De schuldquote van de eurozone zou in 2019 dalen tot 84,1 %, met dalingen in bijna alle lidstaten volgens de projecties.

De risico's voor de vooruitzichten zijn groter en negatiever geworden

In het algemeen zijn de risico's toegenomen en de neerwaartse risico's overheersen. In Europa hebben recente indicatoren het minder waarschijnlijk gemaakt dat de groei in Europa op korte termijn sterker kan uitvallen dan verwacht. Extern zal de volatiliteit op de financiële markten van de voorbije maanden in de toekomst waarschijnlijk permanenter van aard worden, wat tot onzekerheid zal bijdragen. De procyclische budgettaire stimulering in de VS zal naar verwachting de kortetermijngroei stimuleren, maar ook het risico van oververhitting vergroten en de mogelijkheid dat de Amerikaanse rentetarieven sneller stijgen dan momenteel wordt aangenomen. Daarnaast vormt een escalatie van handelsprotectionisme zonder meer een negatief risico voor de mondiale economische vooruitzichten. Deze risico's zijn onderling verweven. Door haar openheid zou de eurozone bijzonder kwetsbaar zijn als die risico's zich voordoen.

Voor het Verenigd Koninkrijk een zuiver technische aanname voor 2019

Om een vergelijking in de tijd mogelijk te maken, bestaan de projecties voor de EU voor 2019 in de prognoses uit projecties voor alle 28 lidstaten, inclusief het Verenigd Koninkrijk.

Gelet op de lopende onderhandelingen over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, zijn de projecties van de Commissie voor 2019 gebaseerd op de zuiver technische aanname van een status quo in de handelsbetrekkingen tussen de EU27 en het Verenigd Koninkrijk. Dit geldt alleen voor de prognoses en heeft geen invloed op de lopende gesprekken in het kader van het artikel 50-proces.

Achtergrond

Deze prognoses zijn gebaseerd op een reeks technische aannamen over wisselkoersen, rentetarieven en grondstoffenprijzen, met afsluitdatum 23 april. Voor alle andere nieuwe gegevens, inclusief de aannamen over het overheidsbeleid, is bij deze prognoses informatie tot en met 23 april meegenomen. Tenzij beleidsmaatregelen op geloofwaardige wijze zijn aangekondigd en voldoende gedetailleerd zijn beschreven, is bij de projecties ervan uitgegaan dat het beleid ongewijzigd blijft.

Dit jaar publiceert de Europese Commissie opnieuw jaarlijks twee uitgebreide prognoses (voorjaar en najaar) en twee tussentijdse prognoses (winter en zomer), en niet langer de drie uitgebreide prognoses in de winter, het voorjaar en het najaar die zij elk jaar heeft opgesteld sinds 2012. De tussentijdse prognoses omvatten jaar- en kwartaalgegevens voor het bbp en de inflatie van het lopende jaar en de volgende jaren voor alle lidstaten van de EU en de eurozone, alsmede geaggregeerde gegevens voor de EU. Met deze verandering wordt teruggekeerd naar het vroegere patroon van prognoses en wordt het prognoseschema van de Commissie opnieuw afgestemd op dat van andere instellingen (bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

De volgende prognoses van de Europese Commissie zullen de tussentijdse zomerprognoses 2018 in juli zijn.

Meer informatie

Volledig document: Economische voorjaarsprognoses 2018

Volg vicevoorzitter Dombrovskis op Twitter: @VDombrovskis

Volg commissaris Moscovici op Twitter: @pierremoscovici

Volg DG ECFIN op Twitter: @ecfin

Persbericht: Tussentijdse economische winterprognoses 2018: een solide en blijvende expansie

Volledig document: Tussentijdse economische winterprognoses 2018:

IP/18/3605

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail