Promotie Anne Bos

Op 28 maart jl. verdedigde Anne Bos met succes haar proefschrift Verloren vertrouwen. Op basis van een enorme hoeveelheid primaire bronnen beschreef en analyseerde zij alle gevallen waarin ministers en staatssecretarissen in de periode van 1967 tot 2002 voortijdig tot aftreden werden gedwongen. Van Leo de Block, de minister van Economisch Zaken van het kabinet-De Jong, tot Bram Peper, minister van Binnenlandse zaken in Paars II, het tweede kabinet-Kok. Achttien mannen en een vrouw: unieke gevallen, rijk aan dramatiek en parlementair-historische context.

Als opponenten vond de promovenda Joop van den Berg, Mieke Aerts, Hans Engels, Wim van Meurs en Klaartje Peeters tegenover zich. Voor het verlossende ‘Hora est’ werd Bos onder meer bevraagd over ‘net-niet’- gevallen, de rol van VVD-leider Bolkestein bij de val van Robin ‘de ritselaar’ Linschoten, de vergelijkbaarheid van casussen en eventuele perspectieven voor theorievorming, en de politieke en staatsrechtelijke rekbaarheid van het begrip ministeriële verantwoordelijkheid.

Onder het publiek bevond zich oud-premier Dries van Agt: ‘Ik zit hier voor de casus Glastra van Loon.’ Dat was de staatssecretaris die hij als minister van Justitie in 1975 de wacht aanzegde, nadat deze zich in interviews negatief had uitgelaten over de secretaris-generaal van het ministerie. Van Agt herinnerde zich nog het beteuterde gezicht van D’66-leider Van Mierlo, die gedacht had de ‘intellectuele’ minister een groot plezier te hebben gedaan met de vondst van de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Glastra van Loon als staatssecretaris.