EU-faciliteit voor vluchtelingen in Turkije: Commissie bepleit extra middelen voor Syrische vluchtelingen

In het kader van haar toezegging om Syrische vluchtelingen in Turkije te ondersteunen maakt de Europese Commissie vandaag aanvullende financiering vrij voor de faciliteit voor vluchtelingen in Turkije. Tot dusver konden hierdoor 260 000 kinderen weer naar school en ontvingen 1,2 miljoen vluchtelingen iedere maand financiële steun.

Het besluit van vandaag vormt het juridische kader voor de tweede tranche van 3 miljard euro, waarin is voorzien bij de overeenkomst tussen de EU en Turkije, waarvan 1 miljard euro uit de EU-begroting. De eerste tranche van de in 2016 opgerichte faciliteit bestond uit 1 miljard euro uit de EU-begroting en 2 miljard euro uit bijdragen van de lidstaten. De Commissie stelt voor deze regeling voort te zetten en dringt er bij de lidstaten op aan spoedig hun bijdrage van 2 miljard euro te leveren, zodat de succesvolle en doeltreffende werkzaamheden van de faciliteit zonder onderbreking kunnen worden voortgezet.

Commissaris voor Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn zei hierover: "Vandaag zet de Commissie de eerste stap in de vrijmaking van extra steun in het kader van de faciliteit voor Syrische vluchtelingen in Turkije. De publicatie van het tweede jaarverslag wijst duidelijk op de positieve resultaten die tot dusver zijn geboekt en toont aan hoe vitaal en doeltreffend de faciliteit is voor de ondersteuning van de meest kwetsbare vluchtelingen en hun gastgemeenschappen in Turkije, waardoor de migratiedruk wordt verminderd. Ik roep de lidstaten op hun verbintenissen om 3 miljard euro extra uit te trekken te honoreren, zodat wij onze onmisbare bijstand kunnen voortzetten.

Christos Stylianides, commissaris voor Europese Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, verklaarde van zijn kant: "De Commissie blijft cruciale humanitaire hulp verstrekken aan meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen in Turkije. Deze tweede tranche van 3 miljard euro zal ons in staat stellen te blijven samenwerken met Turkije en de humanitaire organisaties ter ondersteuning van vluchtelingen."

De Europese Unie heeft reeds haar toezegging gestand gedaan om 3 miljard euro voor 2016 en 2017 vrij te maken via de faciliteit voor vluchtelingen in Turkije; het volledige bedrag werd geprogrammeerd, vastgelegd en aanbesteed vóór eind 2017 — in een tijdsbestek van slechts 21 maanden. Aangezien Turkije ongeveer 3,4 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, is de Commissie vastbesloten deze ondersteuning voort te zetten, omdat de behoefte aan bijstand nog steeds aanzienlijk is. In het kader van de Verklaring EU-Turkije zijn de lidstaten overeengekomen om voor de faciliteit voor vluchtelingen in Turkije 3 miljard euro extra uit te trekken kort nadat de momenteel beschikbare middelen waren besteed. Het besluit van vandaag vormt hierop een vervolg, zodat het waardevolle werk van de faciliteit kan worden gecontinueerd.

Een goede staat van dienst wat betreft het aanbieden van vitale ondersteuning

De middelen van de faciliteit gaan naar projecten voor vluchtelingen en gastgemeenschappen, met nadruk op humanitaire bijstand, onderwijs, gezondheidszorg, gemeentelijke infrastructuur en sociaal-economische ondersteuning. In het uitvoeringsverslag dat vandaag is gepubliceerd, wordt bevestigd dat de faciliteit positieve, concrete en effectieve resultaten boekt voor vluchtelingen in Turkije.

Vooruitgang op het vlak van humanitaire hulp

In het kader van het humanitaire onderdeel van de faciliteit is 1,389 miljard euro toegewezen en werden contracten gesloten voor alle 45 humanitaire projecten met 19 partners ten behoeve van fundamentele behoeften, bescherming, onderwijs en gezondheid. Voor bijzonder kwetsbare vluchtelingen heeft de EU verder steun verleend via het sociale vangnet voor noodgevallen (ESSN). In januari 2018 hadden in totaal 1 186 358 vluchtelingen maandelijks geld via dit programma gekregen.

In 2017 ging het CCTE-programma van start, waarbij ouders geld krijgen op voorwaarde dat de kinderen naar school gaan. Het is het grootste programma voor onderwijs in noodsituaties dat ooit door de EU is gefinancierd en moet ervoor zorgen dat vluchtelingen gemakkelijker toegang krijgen tot formele onderwijsstelsels. Eind december 2017 hadden in totaal 188 444 vluchtelingengezinnen met schoolgaande kinderen via dit programma financiële steun ontvangen.

Tastbare resultaten op het gebied van onderwijs, gezondheid en sociaal-economische steun

In het kader van het onderdeel ontwikkeling op de lange termijn van de faciliteit zijn 1,611 miljard euro toegewezen, werden contracten gesloten voor alle 27 projecten en werd 747 miljoen euro besteed. De faciliteit blijft bestaanszekerheid op de langere termijn ondersteunen, alsook sociaal-economische en onderwijskansen van vluchtelingen in Turkije.

Met deze steun kunnen kinderen toegang krijgen tot lager en middelbaar onderwijs en wordt de onderwijsinfrastructuur verbeterd, met inbegrip van schoolgebouwen en leermaterialen. Sinds oktober 2017 kon dankzij de rechtstreekse subsidie van 300 miljoen euro die werd besteed in samenwerking met het Turkse ministerie van Nationaal Onderwijs, de integratie van Syrische kinderen in het Turkse onderwijsstelsel worden bevorderd, en kregen 312 151 kinderen Turkse taallessen die door 5 486 Turkse leerkrachten werden gegeven.

Met de steun van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) en de Wereldbank moet de bouw en de uitrusting van 125 vaste en 50 prefab-schoolgebouwen jaarlijks 124 000 vluchtelingenkinderen ten goede komen. Bovendien heeft de faciliteit in samenwerking met het Turkse ministerie van Volksgezondheid 300 miljoen euro aan steun vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat vluchtelingen toegang hebben tot gezondheidszorg. In december 2017 hadden in dit verband meer dan 700 000 eerstelijnsconsulten plaatsgevonden.

Om de inzetbaarheid en de integratie op de arbeidsmarkt van vluchtelingen en kwetsbare personen uit de gastgemeenschappen te verbeteren, zullen nieuwe projecten beroepsopleidingen aanbieden aan meer dan 15 000 personen en krijgen meer dan 7 000 personen hulp en advies bij het zoeken naar werk.

Meer informatie

Samenwerking EU-Turkije: 3 miljard euro voor Vluchtelingenfaciliteit voor Turkije

FACTSHEET: De EU-faciliteit voor vluchtelingen in Turkije

Zesde verslag over de vooruitgang bij de uitvoering van de Verklaring EU-Turkije

Uitvoering van de Verklaring EU-Turkije - Vragen en antwoorden

Eerste jaarverslag over de faciliteit voor vluchtelingen in Turkije

IP/18/1723

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail