Commissie presenteert voorstellen voor een krachtiger, efficiënter en veiliger EU-visumbeleid

De Commissie stelt vandaag voor het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU te hervormen om de regels af te stemmen op evoluerende veiligheidsproblemen, uitdagingen op het gebied van migratie en nieuwe technologische mogelijkheden.

Door de voorgestelde wijzigingen van de Visumcode wordt het gemakkelijker voor bonafide reizigers om een visum te krijgen voor een reis naar Europa, met positieve gevolgen voor het toerisme, de handel en de zakelijke betrekkingen. Ook zullen de wijzigingen de veiligheid vergroten en de risico's van irreguliere migratie beperken.

Dimitris Avramopoulos, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap: “Ieder jaar bezoeken miljoenen mensen de EU en dit geeft een flinke impuls aan de toeristische en reissector. Met de vandaag voorgestelde hervormingen zullen bonafide reizigers eenvoudiger en sneller een visum kunnen krijgen. Daarnaast worden de veiligheidsnormen aangescherpt, zodat malafide reizigers beter kunnen worden opgespoord en tegengehouden. Dankzij de nieuwe regels zal het gemeenschappelijk visumbeleid ook bijdragen tot een betere samenwerking met landen van buiten de EU waar het gaat om de terugkeer van irreguliere migranten.”

De toeristische en reissector zijn van groot belang voor de Europese economie: ze zijn goed voor zo'n 10 % van het bbp van de EU. EU-lidstaten behoren tot de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld. Door lange en omslachtige procedures kunnen toeristen er echter van afzien naar Europa te reizen, waardoor investeringen en uitgaven naar andere landen gaan en dus niet ten goede komen aan de EU-economie. De voordelen van visumvrij reizen moeten vergezeld gaan van verbeterd migratie-, veiligheids- en grensbeheer om een passend antwoord te bieden op de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van veiligheid en migratie.

De vandaag gepresenteerde wijzigingen van de Visumcode vormen de eerste stap van de herziening van het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU. In het voorjaar volgt een voorstel voor het moderniseren van het Visuminformatiesysteem (VIS).

Eenvoudigere, snellere en veiligere procedures

De vandaag voorgestelde aanpassingen moeten de gemeenschappelijke visumregels van de EU moderniseren en stroomlijnen, de procedure voor visumafgifte voor zowel bonafide reizigers als de lidstaten vereenvoudigen en de veiligheidsnormen in de visumprocedure aanscherpen.

  • Snellere en meer flexibele procedures: de termijn waarbinnen over een visumaanvraag moet worden beslist, wordt teruggebracht van 15 naar 10 dagen. Reizigers zullen vanaf zes maanden vóór hun reis een visum kunnen aanvragen (deze termijn is nu nog drie maanden). Ook zullen zij hun aanvraag online kunnen invullen en elektronisch kunnen ondertekenen.
  • Meervoudige visa met een langere geldigheidsduur: voor meervoudige visa zullen geharmoniseerde regels gelden om visumshoppen krachtiger tegen te gaan en om de lidstaten en frequente reizigers tijd en kosten te besparen. Meervoudige visa zullen worden afgegeven aan mensen die regelmatig reizen en een gunstig visumverleden hebben. Deze visa zullen een geldigheidsduur hebben van één tot vijf jaar, waarbij de toegekende geldigheidsduur geleidelijk toeneemt. Er zal zorgvuldig en herhaaldelijk worden gecontroleerd of de reizigers aan de inreisvoorwaarden voldoen.
  • Afgifte van visa voor kort verblijf aan de buitengrenzen: om toeristische reizen van korte duur te vergemakkelijken, moeten de lidstaten direct aan de land- en zeebuitengrenzen visa voor één binnenkomst kunnen afgeven op grond van tijdelijke, seizoensgebonden regelingen waarbij strikte voorwaarden gelden. Deze visa zijn alleen in de lidstaat van afgifte geldig, voor een verblijf van maximaal zeven dagen.
  • Extra middelen voor meer veiligheid: omdat de kosten voor de verwerking van visumaanvragen de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen, zullen de visumleges worden verhoogd van 60 naar 80 euro. Deze beperkte stijging (de eerste sinds 2006) moet ervoor zorgen dat de lidstaten wereldwijd voldoende consulair personeel kunnen blijven inzetten, zodat de veiligheidsscreening kan worden verbeterd en de IT-apparatuur en software kunnen worden geüpgraded, zonder dat de visumaanvragers hiervan hinder ondervinden.

Het visumbeleid als instrument voor betere samenwerking op het gebied van terugkeer en overname

Overeenkomstig de oproep van EU-leiders van juni 2017 voert de Commissie vandaag ook de gezamenlijke EU-inspanningen inzake terugkeer en overname op door beter gebruik te maken van de hefboomwerking van het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU. De Commissie stelt voor om een nieuw mechanisme in te voeren, met strengere voorwaarden voor de behandeling van visa, wanneer een partnerland onvoldoende medewerking verleent bij de overname van irreguliere migranten. Het gaat daarbij ook om reizigers die het grondgebied op wettige wijze zijn binnengekomen maar langer zijn gebleven dan de geldigheidsduur van hun visum. Volgens de nieuwe regels moet de Commissie regelmatig de medewerking van derde landen op het gebied van terugkeer beoordelen. Zo nodig kan de Commissie samen met de lidstaten besluiten sommige bepalingen van de Visumcode beperkter uit te voeren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de maximale termijn voor de verwerking van aanvragen, de geldigheidsduur van visa, de visumleges en de vrijstelling van visumleges voor bepaalde reizigers (zoals diplomaten).

Betere veiligheidscontroles

In het voorjaar zal de Commissie een voorstel presenteren voor een herziening van het Visuminformatiesysteem (VIS), de databank waarin aanvragen en persoonsgegevens van aanvragers worden geregistreerd. De hervorming zal het voor visumfunctionarissen en grenswachters gemakkelijker maken snel en doeltreffend een achtergrondcontrole uit te voeren voor visumaanvragers. Nationale autoriteiten zullen voor het grensbeheer en de veiligheid ook toegang hebben tot informatie over visa voor verblijf van langere duur en reisdocumenten, en dergelijke informatie kunnen uitwisselen, waarmee nog een informatielacune op EU-niveau wordt gevuld.

Kernbepalingen zullen onder meer verplichte controles van visumaanvragen aan de hand van veiligheids- en migratiedatabanken omvatten, evenals maatregelen die zorgen voor de volledige interoperabiliteit van het VIS met EU-brede databanken als het nieuwe inreis-uitreissysteem (EES), het Schengeninformatiesysteem (SIS) en het Europees Strafregister Informatiesysteem (ECRIS), via één enkel zoekportaal.

Beschouwingen over digitale visa

Nog dit jaar zal de Commissie een haalbaarheidsstudie starten en met het Europees Parlement en de lidstaten overleg plegen over de mogelijkheden om de visumaanvraagprocedure volledig te digitaliseren.

Achtergrond

Het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU maakt het gemakkelijker om naar de EU te reizen voor toeristische en zakenreizen en bevordert op deze manier de economie en de groei van de EU, de directe contacten tussen mensen en de culturele uitwisseling. In 2016 werden bijna 14 miljoen Schengenvisa voor verblijf van korte duur afgegeven (zie de meest recente statistieken over Schengenvisa).

Op dit moment geldt voor 105 derde landen en entiteiten de visumplicht voor reizen naar het Schengengebied (de volledige lijst is hier beschikbaar). Een visum voor kort verblijf dat door een van Schengenstaten is afgegeven, geeft de houder doorgaans het recht om maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de 26 Schengenstaten te reizen.

Sinds de inwerkingtreding van de Visumcode in 2010 is de bredere context waarbinnen het visumbeleid functioneert, drastisch veranderd. De EU is de afgelopen jaren geconfronteerd met nieuwe uitdagingen op het gebied van migratie en veiligheid. In september 2017 kondigde de Commissie aan dat zij ideeën zou presenteren om het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU te moderniseren. In haar werkprogramma voor 2018 bevestigde de Commissie dat zij een herziening van de Visumcode zou presenteren en het hangende voorstel over dit onderwerp zou intrekken.

De EU werkt ook aan een verbetering van haar informatiesystemen voor grensbeheer om informatielacunes op te vullen en de interne veiligheid te verbeteren. Met de toekomstige herziening van het VIS en de recente goedkeuring van het inreis-uitreissysteem (EES) en het Europees Systeem voor reisinformatie en -autorisatie (ETIAS) wordt opnieuw een stap gezet om de informatiesystemen van de EU interoperabel te maken.

Meer informatie

Vragen en antwoorden: het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU aanpassen aan nieuwe uitdagingen

Factsheet over een krachtiger, efficiënter en veiliger EU-visumbeleid

Mededeling: het gemeenschappelijk visumbeleid aanpassen aan nieuwe uitdagingen

Voorstel voor een verordening tot wijziging van de visumcode

  • Bijlagen bij het voorstel voor een verordening
  • Werkdocument van de diensten van de Commissie: effectbeoordeling
  • Werkdocument van de diensten van de Commissie: samenvatting van de effectbeoordeling

IP/18/1745

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail