Openstelling van de handel voor Oekraïne: Gezamenlijke verklaring van commissaris Malmström en viceminister Mykolska

In een gezamenlijke verklaring tonen Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström en de Oekraïense handelsgezant, viceminister van Economische Ontwikkeling en Handel Nataliya Mykolska, zich verheugd over de inwerkingtreding van de autonome handelsmaatregelen van de Europese Unie jegens Oekraïne op 1 oktober.

"Dit is goed nieuws voor de Oekraïense exporteurs. Verschillende belangrijke landbouw- en industrieproducten krijgen voortaan betere toegang tot de EU-markt, aangezien zij rechtenvrij kunnen worden geëxporteerd.

Dit is een belangrijk teken van de blijvende en tastbare economische en politieke steun van de EU voor Oekraïne, zijn bevolking en zijn hervormingen.

De EU-verordening inzake autonome handelsmaatregelen stelt extra hoeveelheden landbouwproducten vast bovenop die welke Oekraïne in het kader van de associatieovereenkomst zonder betaling van douanerechten naar de EU kan uitvoeren. Zij versnelt ook de afschaffing van de invoerrechten van de EU voor verschillende industrieproducten waarin de associatieovereenkomst voorziet.

Wat landbouwproducten betreft, zal Oekraïne grotere hoeveelheden tarwe, maïs, gerst, haver en gries en pellets van gerst zonder douanerechten naar de EU kunnen uitvoeren. Ook grotere hoeveelheden verwerkte tomaten, natuurlijke honing en druivensap zullen rechtenvrij naar de EU kunnen worden geëxporteerd. Deze handelspreferenties zullen ook ten goede komen aan bepaalde takken van de industrie, zoals de Oekraïense producenten van schoeisel, meststoffen, aluminiumproducten en consumentenelektronica.

Wij zijn verheugd over de positieve effecten van de associatieovereenkomst EU-Oekraïne en de daarbij ingestelde diepe en brede vrijhandelsruimte, die een blauwdruk vormt voor hervormingen en de handel en investeringen stimuleert. In de eerste helft van dit jaar groeide de handel in goederen tussen de EU en Oekraïne volgens Eurostat met 23 %, en de EU blijft haar positie als grootste handelspartner van Oekraïne versterken. De Europese Unie is goed voor ongeveer 40 % van de totale Oekraïense uitvoer en wij zijn ervan overtuigd dat deze extra openstelling van de handel de banden tussen de EU en Oekraïne nog verder zal versterken, en na de door Rusland opgelegde handelsbeperkingen de verdere groei van de Oekraïense uitvoer naar de EU zal ondersteunen.

De EU en Oekraïne blijven zich ervoor inspannen om de door de diepe en brede vrijhandelsruimte geboden kansen en voordelen voor de bedrijven in de EU en Oekraïne te garanderen."

Per 1 januari 2018 wordt de handel in gerst, tarwe en maïs nog verder geliberaliseerd.

STATEMENT/17/3482

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail