Verklaring van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini en commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing Christos Stylianides ter gelegenheid van de internationale dag van de humanitaire hulp 2017

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op vrijdag 18 augustus 2017.

De Europese Unie zet zich in voor de veiligheid van hulpverleners en staat jaarlijks stil bij de internationale dag van de humanitaire hulp door zich aan te sluiten bij de wereldwijde campagne ter ere van hulpverleners die elke dag weer hun leven in de waagschaal stellen om dat van anderen te redden. De internationale dag van de humanitaire hulp is ingesteld naar aanleiding van de aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad (Irak) in 2003, waarbij 22 hulpverleners omkwamen.

Hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini en commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing Christos Stylianides hebben de volgende verklaring afgelegd:

"We leven in een wereld die meer en meer wordt gedomineerd door ontelbare aanvallen en geweld tegen onschuldige mensen wereldwijd. Dit mag nooit de gewone gang van zaken worden. Het mag niet iets worden wat we niet langer bevechten.

Hulpverleners, die hun leven riskeren om dat van anderen te redden, zijn vaak het doelwit. Dat zagen we vorige week in de Centraal-Afrikaanse Republiek en dat hebben we al talloze keren in Syrië gezien.

Aan de vooravond van de internationale dag van de humanitaire hulp eren wij degenen die hun leven wagen om slachtoffers van oorlogen en natuurrampen overal ter wereld te helpen. Wij prijzen de moed van alle mannen en vrouwen die zich onbaatzuchtig voor anderen in blijven zetten.

In langdurige conflicten, waar het oorlogsrecht wordt genegeerd en met voeten wordt getreden, is hulpverlening nooit gemakkelijk, maar altijd onmisbaar. Hulpverleners moeten in vrijheid kunnen werken om de meest behoeftigen te kunnen helpen.

Helaas zijn in de afgelopen twintig jaar meer dan 4000 hulpverleners het slachtoffer geworden van grootschalige aanslagen. Een derde van hen kwam om het leven. Door deze zinloze aanslagen wordt het internationaal humanitair recht op een grove manier geschonden.

We zullen niet toestaan dat deze aanslagen ons ontmoedigen om hulp te blijven bieden aan mensen in nood.

De EU is wereldleider op het gebied van humanitaire hulp en maakt zich er hard voor om op mondiaal niveau de kennis over en de eerbiediging van het internationaal humanitair recht en de humanitaire beginselen te bevorderen."

Achtergrond

In 2016 stelde de EU 2,1 miljard euro ter beschikking om wereldwijd meer dan 120 miljoen mensen in meer dan 80 landen te helpen. Nog nooit waren zoveel middelen voor humanitaire hulp uitgetrokken om hulp te kunnen bieden aan degenen die deze hulp het meest nodig hebben, van slachtoffers van de ernstige grootschalige crises in Syrië, Jemen, Zuid-Sudan en rond het Tsjaadmeer tot slachtoffers van natuurrampen zoals "El Niño", de tropische cycloon Winston op Fiji, de droogte in Papoea-Nieuw-Guinea of de aardbeving in Ecuador.

De EU draagt bij aan de mondiale eerbiediging en naleving van het internationaal humanitair recht door middel van voorlichting en politieke maatregelen zoals dialogen, verklaringen en initiatieven, en door geld ter beschikking te stellen om de toegang tot humanitaire hulp te garanderen. De EU financiert de verspreiding van het internationaal humanitair recht. Zij richt zich daarbij op een breed scala aan belanghebbenden en op activiteiten om hulpverleners te trainen het internationaal humanitair recht te promoten. Daarnaast organiseert de EU grootschalige informatiecampagnes om het internationaal humanitair recht bij het publiek onder de aandacht te brengen.

Meer informatie:

Website van het directoraat-generaal voor humanitaire hulpverlening en civiele bescherming van de Europese Commissie (ECHO)

Website van Europees commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing Christos Stylianides

Internationale dag van de humanitaire hulp 2017

ECHO-factsheet: Internationaal humanitair recht

Solidariteit in actie

STATEMENT/17/2582

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail