Verlaging van de kosten voor breedband: Commissie besluit 3 lidstaten voor het Hof van Justitie te dagen

De Europese Commissie heeft vandaag een besluit vastgesteld op grond waarvan België, Kroatië en Slowakije voor het Europees Hof van Justitie worden gedaagd voor de vertraging die is opgelopen bij het omzetten van de richtlijn betreffende de verlaging van de kosten voor breedband (Richtlijn 2014/61/EU). De lidstaten hadden tot 1 januari 2016 de tijd om de richtlijn in hun nationale wetgeving om te zetten.

De Commissie zal het Hof vragen aan deze drie lidstaten een dagelijkse dwangsom op te leggen vanaf de dag waarop het Hof uitspraak doet tot de dag waarop de richtlijn in de nationale wetgeving van kracht wordt. De inbreukprocedure tegen België, Kroatië en Slowakije is in maart 2016 ingeleid en de met redenen omklede adviezen in het kader daarvan zijn in september 2016 uitgebracht. Deze lidstaten hebben de Commissie er nog niet van in kennis gesteld dat alle nodige maatregelen voor de omzetting van de richtlijn zijn vastgesteld.

Kroatië heeft de Commissie intussen verzekerd dat het laatste ontbrekende element van de omzetting vrijdag formeel wordt aangenomen.

Dankzij de richtlijn betreffende de verlaging van de kosten voor breedband kan zeer snel internet tot 30 % goedkoper worden uitgerold. De richtlijn omvat een aantal regels, bijvoorbeeld over het hergebruik van bestaande fysieke infrastructuur van nutsbedrijven (zoals kabelgoten, masten, torens enz.) ten behoeve van zeer snel internet. Verder heeft de richtlijn betrekking op de coördinatie van civiele werken in alle sectoren, waaronder telecom, energie, afvalwater, vervoer en andere bedrijfstakken die over infrastructuur beschikken. Deze maatregelen scheppen de juiste voorwaarden voor een efficiëntere uitrol van nieuwe fysieke infrastructuur, zodat de netwerken goedkoper kunnen worden uitgebouwd. Bij de aanleg van breedbandnetwerken gaat 80 % van de uitgaven naar bouwwerkzaamheden, zoals het opbreken van straten voor de aanleg van zeer snelle breedband. Het doel van deze regels is dat meer mensen in de EU toegang tot zeer snel internet krijgen. Daarnaast is de uitvoering van de richtlijn betreffende de verlaging van de kosten voor breedband vanuit een breder perspectief van groot belang voor de voltooiing van de digitale eengemaakte EU-markt en de versterking van de connectiviteit.

Achtergrond

Het voorstel om België, Kroatië en Slowakije voor het Europees Hof van Justitie Court te dagen, komt er doordat deze lidstaten geen stabiele ontwerpmaatregelen voor de omzetting en geen realistisch tijdschema voor de vaststelling en kennisgeving van dergelijke maatregelen hebben verstrekt. Aangezien België, Kroatië en Slowakije de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen om aan de richtlijn betreffende de verlaging van de kosten voor breedband (Richtlijn 2014/61/EU) te voldoen, niet hebben vastgesteld dan wel de Commissie niet van dergelijke bepalingen in kennis hebben gesteld, voldoen zij niet aan de verplichtingen uit hoofde van artikel 13 van deze richtlijn.

In de praktijk kan de Commissie het Hof overeenkomstig artikel 260, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) vragen geldelijke sancties aan een lidstaat op te leggen indien deze een EU-richtlijn niet binnen de vereiste termijn in nationale wetgeving omzet. De sancties worden bepaald op grond van de ernst en de duur van de inbreuk.

Op 11 juli 2017 heeft de Kroatische minister van Maritieme Zaken, Vervoer en Infrastructuur, Oleg Butković, de Commissie er schriftelijk van in kennis gesteld dat het laatste ontbrekende element voor de omzetting van de richtlijn betreffende de verlaging van de kosten voor breedband in de nationale wetgeving van Kroatië vrijdag formeel wordt aangenomen. Indien dit element wordt aangenomen en de Commissie er spoedig van in kennis wordt gesteld, kan zij het beoordelen en passende conclusies trekken voordat het vandaag vastgestelde besluit wordt uitgevoerd. In dat geval zou de zaak kunnen worden afgesloten.

Meer informatie

IP/17/1937

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail