EU-trustfonds voor Syrië: dankzij nieuw steunpakket voor Syrische vluchtelingen en gastgemeenschappen nu meer dan € 1 miljard

In het kader van het regionale EU-trustfonds in respons op de Syrische crisis zijn vandaag nieuwe projecten voor een bedrag van € 275 miljoen goedgekeurd die ten goede zullen komen aan vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen in Turkije, Libanon, Jordanië, Irak, de westelijke Balkan en Armenië.

De projecten richten zich op onderwijs, gezondheidszorg, ondersteuning van de lokale gemeenschap, maatschappelijke integratie en gendergelijkheid. Met het nieuwe steunpakket komt de totale omvang van het trustfonds op meer dan € 1 miljard, het streefcijfer dat door voorzitter Juncker was vastgesteld tijdens de informele bijeenkomst van de Europese Raad over migratie op 23 september 2015 en in de mededeling over de aanpak van de vluchtelingencrisis.

Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Commissie, Federica Mogherini: "Wij bieden miljoenen Syriërs in eigen land en in de regio een vangnet, zodat er toekomstperspectief ontstaat voor de Syrische vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen. Door jongens en meisjes in staat te stellen goed onderwijs te volgen, proberen we te voorkomen dat er door het conflict in Syrië een verloren generatie ontstaat van kinderen wier levens zijn ontwricht door het Syrische conflict. Het is onze morele plicht en het is ook de beste investering die we kunnen doen in de veiligheid, stabiliteit en welvaart van onze eigen regio. Uiteindelijk is het ook een investering in onze eigen toekomst."

EU-commissaris voor Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn: "Dankzij het EU-trustfonds kunnen kinderen in Jordanië, Libanon en Turkije naar school en hebben zij toegang tot veilige ruimtes voor informeel onderwijs, bescherming en psychosociale zorg. Syrische studenten die hun studie moesten onderbreken vanwege de oorlog, krijgen beurzen voor Jordaanse, Libanese en Turkse universiteiten. Door beroepsopleiding en jobbeurzen verbeteren vluchtelingen en inwoners van de gastgemeenschappen hun kansen op de arbeidsmarkt. De EU zal blijven bijdragen aan de leniging van de noden als gevolg van het Syrische conflict, zoals blijkt uit het feit dat via dit trustfonds meer dan € 1 miljard euro wordt verstrekt om een beter leven te bewerkstelligen''.

In de raad van beheer van het fonds zijn de Europese Commissie, de lidstaten en Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en de Wereldbank vertegenwoordigd.

Het nieuwe pakket van € 275 miljoen richt zich op betere inkomensmogelijkheden, gezondheidszorg, onderwijs en bescherming en omvat de volgende maatregelen:

  • € 126,5 miljoen euro steun voor Turkije:

o € 105 miljoen voor meer weerbaarheid van Syriërs die tijdelijke bescherming genieten en de gemeenschappen die hen opvangen. De nadruk ligt hierbij op beroepsopleiding, het genereren van inkomen en werkgelegenheid en Turkse taallessen.

o € 11,5 miljoen voor betere toegang tot gezondheidszorg voor vluchtelingen en gastgemeenschappen.

o € 10 miljoen voor de ontwikkeling van vaardigheden van vluchtelingen en capaciteitsopbouw van de lokale autoriteiten in Turkije.

  • € 90 miljoen voor Libanon, Turkije en Jordanië om te investeren in de toekomst van vluchtelingkinderen en jongeren die zijn getroffen door de Syrische crisis, door verdere verbetering van de toegang onderwijs in het volgende schooljaar, met name in Libanon (€ 58 miljoen), en het bieden van bescherming tegen geweld, misbruik en uitbuiting. Ook wordt steun verleend voor gecertificeerde informele onderwijsactiviteiten en betere psychosociale ondersteuning.
  • € 25 miljoen voor kwetsbare vrouwen en meisjes in Irak, Jordanië, Libanon en Turkije om de belangrijke rol te erkennen die vrouwen spelen bij de bevordering van vrede en veiligheid en om de rechten, bescherming en specifieke behoeften van vrouwen en meisjes te waarborgen. In Irak zijn met steun van het trustfonds faciliteiten voor kraamzorg en kinderopvang gebouwd.
  • € 21 miljoen om Servië te helpen bij het beheer van de migratie-/vluchtelingencrisis langs de Balkanroute door uitbreiding van de operationele capaciteit van de Servische autoriteiten op het gebied van accommodatie, leefomstandigheden en diensten om doeltreffend te kunnen voldoen aan de behoeften van migranten/vluchtelingen en asielzoekers.
  • € 10 miljoen voor de gezondheidszorg in Jordanië om de toegang tot en de kwaliteit van de secondaire en tertiaire gezondheidszorg voor Jordaanse en Syrische vluchtelingen te verbeteren.
  • € 3 miljoen voor Syrische vluchtelingen in Armenië voor betere toegang tot gezondheidszorg en psychosociale diensten, huisvesting en economische kansen en de integratie van schoolkinderen en studenten.

Achtergrond

Sinds het regionale EU-trustfonds in respons op de Syrische crisis in december 2014 werd opgericht, wordt een steeds groter deel van de EU-steun voor weerbaarheid ten behoeve van de buurlanden van Syrië verstrekt via dit fonds,waarmee de EU geïntegreerde hulp biedt voor deze crisis. Het trustfonds richt zich voornamelijk op weerbaarheid op langere termijn, alsmede snel herstel voor Syrische vluchtelingen en overbelaste gastgemeenschappen en de regeringen in de buurlanden zoals Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. Het trustfonds is een belangrijk instrument om uitvoering te geven aan de toezeggingen die de EU deed tijdens de conferenties over Syrië in 2016 in Londen en in april 2017 in Brussel en vormt ook de basis voor de twee speciale pacten met Jordanië en Libanon om hen te helpen bij de aanpak van de aanslepende vluchtelingencrisis.

Vorige week kondigde Polen een extra bijdrage van € 1,2 miljoen aan. De totale omvang van het trustfonds bedraagt nu meer dan € 1 miljard, dankzij bijdragen van 22 lidstaten, de EU en Turkije. Het trustfonds staat ook open voor andere donors.

De middelen worden toegewezen aan concrete programma's voor vluchtelingen en gastgemeenschappen in de regio, ter ondersteuning van basisonderwijs, bescherming voor kinderen, opleiding en hoger onderwijs, gezondheidszorg, water en riolering, weerbaarheid, economische kansen en maatschappelijke integratie. Het trustfonds richt zich ook op binnenlandse ontheemden in Irak die op de vlucht zijn voor de complexe crisis rond Syrië/Irak/Da'esh en op niet-EU-landen op de westelijke Balkan die betrokken zijn bij de vluchtelingencrisis.

Meer informatie

Regionaal trustfonds van de EU voor de Syrische crisis

Factsheet: Regionaal trustfonds van de EU voor de Syrische crisis

IP/17/1593

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail