Inbreukenpakket voor juni: voornaamste beslissingen

Overzicht per beleidsterrein

Het maandelijkse pakket inbreukbeslissingen betreft de gerechtelijke stappen van de Europese Commissie ("de Commissie") tegen lidstaten die hun verplichtingen uit hoofde van het EU-recht niet zijn nagekomen. De beslissingen betreffen diverse sectoren en beleidsterreinen van de EU en moeten ervoor zorgen dat het EU-recht correct wordt toegepast. Daar hebben zowel burgers als bedrijven baat bij.

De voornaamste beslissingen van de Commissie worden hieronder weergegeven, gegroepeerd per beleidsterrein. Ook sluit de Commissie 101 procedures waarin de problemen met de betrokken lidstaten zijn opgelost, zodat de Commissie de procedure niet hoeft voort te zetten.

Zie voor nadere informatie over de EU-inbreukprocedure MEMO/12/12. Zie voor meer details over alle beslissingen het register van inbreukbeslissingen.

  • 1. 
    Energie

(meer informatie: Anna-Kaisa Itkonen - tel. +32 229-56186, Nicole Bockstaller - tel. +32 229-52589)

Aanmaningsbrief en met redenen omkleed advies:

Commissie verzoekt NEDERLAND en TSJECHIË volledig te voldoen aan richtlijn energieprestatie van gebouwen

De Commissie heeft Tsjechië verzocht om een correcte omzetting van alle bepalingen van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (Richtlijn 2010/31/EU) in nationaal recht. In de EU zijn de gebouwen goed voor 40 % van het energieverbruik en 36 % van de CO2-emissies. De correcte tenuitvoerlegging van de richtlijn is van essentieel belang om de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU te verwezenlijken, de consument te helpen om geld te besparen op zijn energierekening en zijn comfort te verbeteren. Op grond van deze richtlijn moeten de lidstaten minimumeisen voor de energieprestatie van nieuwe en bestaande gebouwen invoeren en toepassen, moeten zij ervoor zorgen dat gebouwen een energieprestatiecertificering krijgen en moeten zij een regelmatige keuring van verwarmings- en airconditioningsystemen voorschrijven. Daarnaast moeten de lidstaten ervoor zorgen dat alle nieuwe gebouwen met ingang van 2021 "bijna energieneutraal" zijn. Volgens de beoordeling van de Commissie is niet aan alle voorschriften van de richtlijn voldaan. Meer in het bijzonder bepaalt de nationale wetgeving nog niet dat in gebouwen die veelvuldig door het publiek worden bezocht, energieprestatiecertificaten moeten worden geafficheerd, zoals is vereist. Tsjechië heeft nu twee maanden de tijd om zijn verplichtingen na te komen; anders kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU. Tevens heeft de Commissie een aanvullende aanmaningsbrief gestuurd naar Nederland met het formele verzoek de richtlijn energieprestatie van gebouwen (Richtlijn 2010/31/EU) correct om te zetten en toe te passen.

Met redenen omkleed advies:

Offshoreveiligheid: Commissie verzoekt NEDERLAND om volledige omzetting van EU-richtlijn betreffende veiligheid van offshore olie- en gasactiviteiten

De Commissie heeft Nederland verzocht de richtlijn offshoreveiligheid (Richtlijn 2013/30/EU) volledig om te zetten. Bij deze richtlijn heeft de EU een aantal voorschriften vastgesteld om zowel ongevallen te helpen voorkomen als prompt en efficiënt te reageren indien zich een dergelijk ongeval zou voordoen. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat de ondernemingen waaraan zij een vergunning verlenen voor exploratie of productie, goed gefinancierd zijn en over de nodige technische deskundigheid beschikken, en dat zij middelen bij de hand houden om deze in te zetten wanneer dat nodig is. De ondernemingen zijn ook volledig aansprakelijk voor milieuschade aan beschermde soorten en natuurlijke habitats. De richtlijn moest uiterlijk op 19 juli 2015 in nationaal recht zijn omgezet. De Commissie heeft Nederland vandaag een aanvullend met redenen omkleed advies gestuurd, aangezien de nationale wetgeving tot omzetting van de richtlijn nog altijd lacunes vertoont. Nederland heeft nu twee maanden de tijd om zijn verplichtingen na te komen; anders kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

Aanmaningsbrief:

Elektriciteitsrichtlijn en gasrichtlijn:De Commissie heeft Nederland een aanmaningsbrief gestuurd met het formele verzoek de elektriciteitsrichtlijn (Richtlijn 2009/72/EG) en de gasrichtlijn (Richtlijn 2009/73/EG) correct om te zetten en toe te passen. Die richtlijnen maken deel uit van het derde energiepakket en bevatten belangrijke wettelijke bepalingen voor de goede werking van de energiemarkten.

  • 2. 
    Milieu

(meer informatie: Enrico Brivio - tel. +32 229-56172, Iris Petsa - tel. +32 229-93321)

Met redenen omklede adviezen:

Natuurbescherming: Commissie dringt er bij POLEN op aan natuurbeschermingsvoorschriften voor Gopło-meer na te leven

De Commissie stuurt Polen een aanvullend met redenen omkleed advies aangaande een inbreuk op de vogelrichtlijn en de habitatrichtlijn in de Natura 2000-gebieden van het Gopło-meer en Ostoja Nadgoplańska in Centraal-Polen. De zaak heeft betrekking op de activiteiten van een bovengrondse bruinkoolmijn in de nabije omgeving van die gebieden. Door de exploitatie van een bovengrondse mijn daalt de grondwaterstand, wat het hydrologisch evenwicht rond het meer kan verstoren en aanzienlijke negatieve gevolgen voor de gebieden kan hebben. In haar eerste met redenen omklede advies uit januari 2012 wees de Commissie erop dat de milieueffecten van bovengrondse mijnbouw niet naar behoren zijn beoordeeld, met name wegens ontoereikende modelleringsmethoden. De Poolse autoriteiten stemden ermee in het hydrogeologische model te corrigeren. Het nieuwe model bevestigt het risico van aanzienlijke nadelige gevolgen. De milieuvergunning voor de mijn, die in 2007 op basis van de eerste beoordeling werd afgegeven, is echter nog altijd geldig en ondanks de conclusies op basis van het nieuwe model zijn er geen maatregelen genomen om de afgifte van de vergunning te herzien. Daarom heeft de Commissie vandaag besloten een aanvullend met redenen omkleed advies te sturen en Polen in de gelegenheid te stellen adequaat gevolg te geven aan deze nieuwe bevindingen en de exploitatievoorwaarden van de bovengrondse mijn aan te passen. Als Polen zijn verplichtingen niet binnen twee maanden nakomt, kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

Luchtkwaliteit: Commissie spreekt POLEN aan op verzuim maatregelen ter vermindering van benzinedampemissies mede te delen

De Commissie heeft vandaag besloten Polen een met redenen omkleed advies te sturen aangezien de Poolse autoriteiten hebben nagelaten maatregelen ter vermindering van benzinedampemissies mede te delen. Uiterlijk op 13 maart 2016 moesten de lidstaten een wijziging uit 2014 van de EU-voorschriften inzake de vermindering van de emissies van benzinedamp naar de lucht tijdens het bijtanken van voertuigen in benzinestations (Richtlijn 2014/99/EU van de Commissie) hebben omgezet. Polen heeft nog altijd geen kennis gegeven van de rechtsinstrumenten waarmee de bepalingen inzake het testen van benzinedampterugwinningssystemen in nationale wetgeving worden omgezet. Deze richtlijn is een essentieel instrument voor de bescherming van volksgezondheid en milieu, door de emissies van van benzine afkomstige vluchtige organische stoffen naar de lucht te beperken. Deze stoffen kunnen leiden tot buitensporige gehalten aan giftig benzeen en fotochemische ozonvorming, waardoor aandoeningen van de luchtwegen zoals astma worden veroorzaakt. Ozon is bovendien een broeikasgas. De Commissie stuurt daarom een met redenen omkleed advies en geeft de Poolse autoriteiten twee maanden de tijd om te antwoorden. Als er geen bevredigend antwoord komt, kan de Commissie Polen voor het Hof van Justitie van de EU dagen.

Plastic tassen: Commissie verzoekt CYPRUS, GRIEKENLAND, ITALIË en POLEN EU-voorschriften inzake lichte plastic draagtassen om te zetten

De Commissie verzoekt Cyprus, Griekenland, Italië en Polen met klem om volledige omzetting van de EU-afvalwetgeving in nationale wetgeving. Teneinde de verspilling van hulpbronnen alsook zwerfafval aan te pakken, moesten de lidstaten uiterlijk op 27 november 2016 maatregelen hebben vastgesteld om het verbruik van lichte plastic draagtassen te verminderen, zoals vereist uit hoofde van de richtlijn plastic tassen (Richtlijn (EU) 2015/720). Die vermindering moeten de lidstaten overeenkomstig de richtlijn realiseren door een prijs te stellen op lichte plastic draagtassen en/of nationale reductiestreefcijfers in te voeren. Nationale overheden kunnen kiezen uit een lijst van maatregelen ter verwezenlijking van de gezamenlijk overeengekomen doelstellingen. Deze omvatten economische instrumenten, zoals toeslagen of heffingen. Een andere mogelijkheid zijn nationale reductiestreefcijfers: de lidstaten moeten ervoor zorgen dat tegen het einde van 2019 jaarlijks ten hoogste 90 dergelijke tassen per persoon worden verbruikt. Tegen het einde van 2025 moet dat aantal verder zijn gedaald tot ten hoogste 40 tassen per persoon. Beide mogelijkheden kunnen door middel van hetzij verplichte maatregelen, hetzij overeenkomsten met de bedrijfssectoren worden bereikt. Het is ook mogelijk om plastic tassen te verbieden, mits dergelijke verbodsbepalingen niet buiten de grenzen vallen die in de richtlijn zijn vastgesteld teneinde het vrije verkeer van goederen binnen de Europese eengemaakte markt te vrijwaren. De Commissie controleert bij voorrang of de lidstaten de verplichting om deze richtlijn om te zetten, zijn nagekomen. De Commissie stuurt Cyprus, Griekenland, Italië en Polen vandaag een laatste waarschuwing omdat zij de Commissie nog altijd niet in kennis hebben gesteld van hun maatregelen. Deze lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om op dit met redenen omkleed advies te antwoorden. Als er geen bevredigend antwoord komt, kan de Commissie de lidstaten voor het Hof van Justitie van de EU dagen.

Aanmaningsbrief en met redenen omkleed advies:

Lawaai: Commissie verzoekt SLOWAKIJE en TSJECHIË maatregelen tegen omgevingslawaai te nemen

De Commissie verzoekt Slowakije en Tsjechië om de strategische geluidsbelastingkaarten en actieplannen op te stellen die door de richtlijn omgevingslawaai (Richtlijn 2002/49/EG) zijn voorgeschreven. Omgevingslawaai - veroorzaakt door het weg-, spoorweg- en luchtverkeer, de industrie, de bouwsector en enkele andere buitenactiviteiten - is na luchtverontreiniging de op een na belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte. Op grond van de richtlijn omgevingslawaai moeten de lidstaten geluidsbelastingkaarten aannemen waaruit de blootstelling aan lawaai in de grotere agglomeraties, langs belangrijke spoorwegen en wegen alsook op belangrijke luchthavens blijkt. Deze kaarten worden vervolgens gebruikt als basis voor het vaststellen van maatregelen in het kader van geluidsactieplannen. In april 2016 heeft de Commissie een aanmaningsbrief verstuurd waarin zij Slowakije verzoekt de belangrijkste verplichtingen van de richtlijn omgevingslawaai na te leven. Aangezien echter voor 445 belangrijke stukken weg nog altijd geen strategische geluidsbelastingkaarten en voor 2 agglomeraties, voor 462 belangrijke stukken weg en voor alle 16 belangrijke stukken spoorweg nog altijd geen actieplannen zijn aangenomen, heeft de Commissie besloten een met redenen omkleed advies te sturen. Slowakije heeft nu twee maanden de tijd om te reageren; anders kan de Commissie Slowakije voor het Hof van Justitie van de EU dagen. Tsjechië moet nog altijd meerdere geluidsbelastingkaarten en alle geluidsactieplannen aannemen voor agglomeraties, belangrijke wegen, spoorwegen en zijn belangrijkste luchthaven. De Commissie heeft daarom besloten een aanmaningsbrief te sturen. De Tsjechische autoriteiten hebben nu twee maanden de tijd om te reageren op de argumenten die de Commissie heeft aangevoerd.

Aanmaningsbrieven:

Luchtkwaliteit: Commissie dringt bij ROEMENIË aan op adequate bewaking van luchtkwaliteit op gehele grondgebied

De Commissie stuurt Roemenië een aanmaningsbrief naar aanleiding van aanzienlijke lacunes in de bewaking van luchtverontreiniging. Luchtverontreiniging vormt een belangrijk risico voor de volksgezondheid en veroorzaakt alleen al in deze lidstaat meer dan 25 000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar. Deze eerste waarschuwing heeft betrekking op het bewakingsnetwerk van een groot aantal zones en agglomeraties alsmede op alle belangrijke verontreinigende stoffen, zoals zwaveldioxide, stikstofdioxide, stikstofoxiden, zwevende deeltjes, lood, benzeen, koolmonoxide, ozon, arseen, cadmium, kwik, nikkel en polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Adequate bewaking is een fundamentele voorwaarde om de naleving van de verschillende EU-luchtkwaliteitsnormen te kunnen verifiëren. Uit hoofde van de EU-wetgeving betreffende de luchtkwaliteit en schonere lucht voor Europa moeten de lidstaten de luchtkwaliteit op hun gehele grondgebied beoordelen en maatregelen nemen om de blootstelling van de bevolking aan verontreinigende stoffen te beperken. Roemenië heeft nagelaten een bewakingsnetwerk op te zetten dat voldoet aan de EU-normen en -vereisten teneinde de luchtkwaliteit doeltreffend te beoordelen en te verbeteren.

Afval: Commissie verzoekt DUITSLAND en OOSTENRIJK verslagleggingsverplichtingen uit hoofde van voorschriften inzake afvalstoffen na te leven

In het kader van een horizontale actie heeft de Commissie inbreukprocedures ingeleid tegen Duitsland en Oostenrijk omdat zij hebben verzuimd kennis te geven van de omzetting van EU-voorschriften inzake afvalstoffen. De vandaag ingeleide procedures hebben betrekking op de ontbrekende gegevens in het verslag voor de jaren 2013-2015 betreffende het halen van de streefcijfers voor de recycling en nuttige toepassing van stedelijk, bouw- en sloopafval uit hoofde van de kaderrichtlijn afvalstoffen (Richtlijn 2008/98/EG).

  • 3. 
    Financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarktenunie

(meer informatie: Vanessa Mock - tel. +32 229-56194, Letizia Lupini - tel. +32 229-51958)

Verwijzing naar het Hof van Justitie van de Europese Unie:

Commissie daagt KROATIË voor Hof van Justitie wegens onvolledige omzetting van EU-voorschriften inzake audits

De Commissie heeft besloten Kroatië voor het Hof van Justitie van de EU te dagen omdat het de EU-voorschriften inzake audits niet volledig in zijn nationale rechtsstelsel heeft omgezet. Een tijdige en correcte omzetting van de auditrichtlijn (Richtlijn 2014/56/EU) is een belangrijke stap in de richting van een versterking van de EU-wetgeving inzake wettelijke controles, omdat daarmee een aantal tekortkomingen die tijdens de recentste crisis op de auditmarkt werden vastgesteld, worden weggewerkt. Doordat Kroatië de richtlijn niet heeft omgezet, kunnen belanghebbenden, bijvoorbeeld investeerders en aandeelhouders, momenteel niet profiteren van de nieuwe voorschriften, die de kwaliteit van audits aanzienlijk verbeteren. Dit is ook nadelig voor de goede werking van de nationale markten en de EU-markt. Daarnaast bestaat er bezorgdheid over de betrouwbaarheid van het nationale kader van Kroatië, omdat het land de in de richtlijn opgenomen strengere eisen inzake onafhankelijkheid en objectiviteit nog niet heeft omgezet. Zie voor meer informatie het volledige persbericht.

Aanmaningsbrieven en met redenen omklede adviezen:

Financiële diensten: Commissie verzoekt DENEMARKEN, ESTLAND, FINLAND en OOSTENRIJK uitvoering te geven aan EU-voorschriften inzake verzekeringen

De Commissie heeft besloten Denemarken en Estland een met redenen omkleed advies te sturen met het verzoek om volledige omzetting van de Solvabiliteit II-richtlijn (Richtlijn 2009/138/EG) en de Omnibus II-richtlijn (Richtlijn 2014/51/EU). Deze richtlijnen - die de 14 verzekerings- en herverzekeringsrichtlijnen vervangen die voorheen werden aangeduid als "Solvabiliteit I" - moeten zorgen voor de financiële soliditeit van verzekeringsmaatschappijen in financieel moeilijke tijden. De richtlijnen zijn op 1 januari 2016 volledig in werking getreden en de uiterste termijn voor de omzetting ervan in nationaal recht was 31 maart 2015. Denemarken en Estland hebben de Commissie evenwel niet in kennis gesteld van alle maatregelen die nodig waren voor de volledige omzetting van deze voorschriften in nationaal recht. De Commissie doet haar verzoek in de vorm van een met redenen omkleed advies, dat volgt op de aanmaningsbrieven die zij in mei 2015 aan deze lidstaten heeft toegestuurd. Na hun antwoorden te hebben onderzocht, is de Commissie nog steeds van oordeel dat de richtlijnen in deze lidstaten nog niet volledig zijn omgezet. Als de betrokken lidstaten niet binnen twee maanden aan dit advies gevolg geven, kunnen zij voor het Hof van Justitie van de EU worden gedaagd. De Commissie heeft tevens besloten over hetzelfde onderwerp aanmaningsbrieven te sturen naar Finland en Oostenrijk, met het verzoek aan de Finse en de Oostenrijkse autoriteiten om volledige omzetting van de Solvabiliteit II-richtlijn. Als Finland en Oostenrijk hun verplichtingen niet binnen twee maanden nakomen, kan de Commissie deze lidstaten een met redenen omkleed advies toezenden over dit onderwerp.

Met redenen omklede adviezen:

Commissie verzoekt BELGIË en ROEMENIË om toepassing van EU-voorschriften inzake betaalrekeningen

De Commissie dringt bij België en Roemenië aan op de verstrekking van details over de omzetting van de richtlijn betaalrekeningen (Richtlijn 2014/92/EU), een verplichting waaraan uiterlijk op 18 september 2016 had moeten zijn voldaan. Uit hoofde van die richtlijn hebben alle legaal in de EU verblijvende personen recht op een basisbetaalrekening tegen een redelijke vergoeding, ongeacht hun woonplaats. De richtlijn vergroot ook de transparantie van de voor betaalrekeningen aangerekende vergoedingen en maakt het gemakkelijker om te vergelijken en over te stappen. De Commissie doet haar verzoek in de vorm van met redenen omklede adviezen; als de betrokken lidstaten hun verplichtingen niet binnen twee maanden nakomen, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU.

Commissie verzoekt CYPRUS, IERLAND en SPANJE uitvoering te geven aan EU-voorschriften inzake bekendmaking van niet-financiële informatie en informatie inzake diversiteit

De Commissie heeft Cyprus, Ierland en Spanje vandaag verzocht om volledige omzetting van Richtlijn 2014/95/EU met betrekking tot de bekendmaking van niet-financiële informatie en informatie inzake diversiteit door bepaalde grote ondernemingen en groepen. Financiële en niet-financiële rapportage biedt aandeelhouders en andere belanghebbenden een goed en volledig overzicht van de positie en de resultaten van ondernemingen. De lidstaten hadden de richtlijn uiterlijk op 6 december 2016 moeten omzetten. Cyprus, Ierland en Spanje hebben de Commissie tot nu toe echter niet in kennis gesteld van uitvoeringsmaatregelen. Indien binnen twee maanden geen kennisgeving wordt gedaan van de maatregelen tot volledige omzetting van de richtlijn, kan de Commissie besluiten deze lidstaten voor het Hof van Justitie van de EU te dagen.

  • 4. 
    Interne markt, industrie, ondernemerschap en midden- en kleinbedrijf

(meer informatie: Lucia Caudet - tel. +32 229-56182, Mirna Talko - tel. +32 229-87278)

Met redenen omklede adviezen:

Certificeringsdiensten: Commissie verzoekt ITALIË vestigingsbeperkingen voor attesteringsbedrijven op te heffen

De Commissie heeft vandaag besloten Italië een met redenen omkleed advies te sturen met het verzoek de voor attesteringsbedrijven (Società Organismo di Attestazione - SOA) geldende beperkingen op te heffen. Attesteringsbedrijven zijn particuliere organisaties die de financiële en technische draagkracht certificeren van Italiaanse ondernemingen die deelnemen aan aanbestedingen van openbare werken. Italië eist dat attesteringsbedrijven uit andere lidstaten over een nevenvestiging in Italië beschikken. Dit vereiste vormt voor in andere lidstaten gevestigde bedrijven een onevenredige belemmering voor het vrij verrichten van diensten, die onverenigbaar is met de dienstenrichtlijn (Richtlijn 2006/123/EG) en met artikel 56 VWEU. Met dit met redenen omkleed advies verzoekt de Commissie Italië deze beperking op te heffen. Italië heeft nu twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de maatregelen die zijn genomen om deze situatie te verhelpen; anders kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

Elektrotechniek, elektronica en machinebouw: Commissie dringt bij FINLAND aan op omzetting van nieuwe voorschriften

De Commissie heeft vandaag besloten Finland een met redenen omkleed advies te sturen met het verzoek om volledige omzetting van de EU-richtlijnen op het gebied van elektrotechniek, elektronica en machinebouw. De richtlijnen hebben als gemeenschappelijk doel het markttoezicht te verbeteren, doordat zij de mogelijkheid bieden niet-conforme producten op de EU-markt op te sporen. Meer bepaald verzoekt de Commissie Finland om zodanige omzetting van de richtlijn elektromagnetische compatibiliteit (Richtlijn 2014/30/EU), de liftenrichtlijn (Richtlijn 2014/33/EU) en de laagspanningsrichtlijn (Richtlijn 2014/35/EU) dat ook de Ålandeilanden hieronder vallen. De richtlijn elektromagnetische compatibiliteit waarborgt dat elektrische en elektronische apparatuur geen elektromagnetische verstoringen veroorzaakt of daardoor wordt beïnvloed. De liftenrichtlijn bevat de vereisten waaraan moet worden voldaan om liften en veiligheidscomponenten voor liften op de EU-markt te brengen en tegelijkertijd te zorgen voor een hoog niveau van veiligheid voor de gebruikers en voor het onderhoudspersoneel van liften. De laagspanningsrichtlijn bevat de essentiële veiligheidseisen voor elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen, zoals huishoudelijke apparaten, kabels en elektrische voedingseenheden. Deze richtlijnen hadden uiterlijk op 19 april 2016 volledig moeten zijn omgezet. Finland heeft nu twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de volledige omzetting van de richtlijnen; anders kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

  • 5. 
    Justitie, consumentenzaken en gendergelijkheid

(meer informatie: Christian Wigand - tel. +32 229-62253, Melanie Voin - tel. +32 229-58659)

Met redenen omkleed advies:

Marktmisbruik: Commissie dringt bij SPANJE aan op uitvoering van EU-voorschriften inzake strafrechtelijke sancties voor marktmisbruik

De Commissie heeft Spanje met klem verzocht om omzetting van de EU-wetgeving inzake strafrechtelijke sancties voor marktmisbruik (Richtlijn 2014/57/EU). Samen met de verordening marktmisbruik waarborgt deze richtlijn dat de Europese financiële markten efficiënt, transparant en betrouwbaar zijn, en draagt zij bij tot de voltooiing van de kapitaalmarktenunie. De richtlijn geeft de autoriteiten meer bevoegdheden om op te treden tegen criminelen die informatie manipuleren en daarvan misbruik maken. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat dergelijke gedragingen, waaronder ook de manipulatie van benchmarks, worden aangemerkt als strafbare feiten, waarop in heel Europa doeltreffende sancties staan. De richtlijn had uiterlijk op 3 juli 2016 in nationaal recht moeten zijn omgezet. Spanje heeft de Commissie nog geen kennis gegeven van nationale wettelijke voorschriften tot uitvoering van deze EU-richtlijn. Daarom dringt de Commissie bij de Spaanse autoriteiten officieel op maatregelen aan. Als die autoriteiten hun verplichtingen niet binnen twee maanden nakomen, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU.

  • 6. 
    Migratie, binnenlandse zaken en burgerschap

(meer informatie: Tove Ernst - tel. +32 229-86764, Markus Lammert - tel. +32 229-80423)

Met redenen omkleed advies:

Migratie: Commissie verzoekt KROATIË Eurodac-verordening volledig toe te passen

De Commissie heeft vandaag besloten Kroatië een met redenen omkleed advies te sturen met het verzoek om correcte uitvoering van de Eurodac-verordening (Verordening (EU) nr. 603/2013). De Eurodac-verordening bepaalt dat vingerafdrukken moeten worden genomen van asielzoekers en van migranten die zijn aangehouden wegens illegale overschrijding van een buitengrens, en dat die gegevens aan de centrale Eurodac-gegevensbank moeten worden doorgegeven. De Commissie heeft de Kroatische autoriteiten in december 2015 een aanmaningsbrief gestuurd wegens onvolledige uitvoering van de Eurodac-verordening. De bezwaren van de Commissie zijn nog steeds niet weggenomen, zodat zij vandaag een follow-up in de vorm van een met redenen omkleed advies stuurt. Kroatië heeft nu twee maanden de tijd om te reageren; daarna kan de Commissie deze lidstaat voor het Hof van Justitie van de EU dagen.

Aanmaningsbrieven:

Herplaatsing: Commissie start inbreukprocedures tegen HONGARIJE, POLEN en TSJECHIË

De Commissie heeft vandaag inbreukprocedures gestart tegen Hongarije, Polen en Tsjechië wegens niet-nakoming van hun verplichtingen in het kader van de Raadsbesluiten inzake herplaatsing uit 2015. Ondanks herhaalde oproepen van de Commissie om maatregelen te nemen, blijven deze drie landen in gebreke wat hun wettelijke verplichtingen betreft en zijn zij hun toezeggingen jegens Griekenland, Italië en andere lidstaten niet nagekomen. Op grond van de besluiten van de Raad moeten de lidstaten om de drie maanden voor herplaatsing beschikbare plaatsen toezeggen om aldus een snelle en ordelijke herplaatsingsprocedure te waarborgen. Terwijl Hongarije sinds de start van de herplaatsingsregeling nog helemaal geen actie heeft ondernomen, heeft Polen sinds december 2015 niemand herplaatst en geen toezeggingen meer gedaan. Tsjechië heeft sinds augustus 2016 niemand herplaatst en al meer dan een jaar lang geen nieuwe toezeggingen meer gedaan. De Commissie heeft eerder in het op 16 mei gepresenteerde twaalfde verslag over herplaatsing en hervestiging laten weten dat de lidstaten die in strijd met hun wettelijke verplichtingen niemand hebben herplaatst of al bijna een jaar lang geen toezeggingen meer hebben gedaan, hiermee onmiddellijk en binnen één maand moesten beginnen. Zoals gisteren in het dertiende verslag over herplaatsing en hervestiging is aangekondigd, heeft de Commissie vandaag besloten inbreukprocedures tegen Hongarije, Polen en Tsjechië in te leiden en aanmaningsbrieven te versturen, omdat deze drie lidstaten nog geen actie hebben ondernomen om hun wettelijke verplichtingen na te komen. Zie voor meer informatie het volledige persbericht.

  • 7. 
    Mobiliteit en vervoer

(meer informatie: Enrico Brivio - tel. +32 229-56172, Alexis Perier - tel. +32 229-69143)

Met redenen omkleed advies:

Spoorwegvervoer: Commissie dringt bij SPANJE aan op voltooiing van omzetting van voorschriften tot instelling van één Europese spoorwegruimte

De Commissie heeft Spanje verzocht om volledige omzetting van Richtlijn 2012/34/EU tot instelling van één Europese spoorwegruimte. Deze richtlijn voorziet in gedetailleerde heffings- en capaciteitstoewijzingsvoorschriften die voor alle spoorwegondernemingen niet-discriminerende en betaalbare toegang tot de spoorweginfrastructuur moeten waarborgen. De richtlijn versterkt ook de rol van de onafhankelijke nationale toezichthoudende instanties voor het spoor doordat zij onder meer het recht invoert om toezicht te houden op de structuur en de hoogte van de heffingen alsmede op de regelingen voor de toegang tot dienstvoorzieningen (zoals terminals en stations) en om audits uit te voeren van de rekeningen van infrastructuurbeheerders, spoorwegondernemingen en exploitanten van dienstvoorzieningen. De richtlijn verplicht de lidstaten tevens ervoor te zorgen dat de infrastructuurbeheerders samenwerken bij bepaalde capaciteitstoewijzings- en heffingskwesties die gevolgen hebben voor het internationale vervoer. Richtlijn 2012/34/EU had uiterlijk op 16 juni 2015 in nationaal recht moeten zijn omgezet. Hoewel de Spaanse autoriteiten wetgeving hebben aangenomen waardoor delen van de richtlijn zijn omgezet, lijken de meegedeelde omzettingsmaatregelen niet volledig te zijn. Spanje heeft nu twee maanden de tijd om de Commissie van aanvullende maatregelen in kennis te stellen; anders kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

  • 8. 
    Belastingen en douane-unie

(meer informatie: Vanessa Mock - tel. +32 229-56194, Patrick Mc Cullough - tel. +32 229-87183)

Afsluiting:

Belastingen: Commissie beëindigt met succes procedure tegen FINLAND in verband met motorvoertuigenbelasting op huur- en leaseauto's

De Commissie heeft vandaag een tegen Finland ingeleide inbreukprocedure in verband met de motorvoertuigenbelasting op huur- en leaseauto's gesloten. Volgens de rechtspraak van het Hof van Justitie van de EU kan slechts een evenredig bedrag aan motorvoertuigenbelasting worden geheven van een inwoner van Finland die een in een andere lidstaat gehuurde of geleasede auto aanmeldt, wanneer de juiste gebruiksduur kan worden bepaald, bijvoorbeeld bij huur of leasing van een auto. In Finland moest voorheen de volledige motorvoertuigenbelasting vooraf worden betaald en werd de onverschuldigde belasting terugbetaald zodra de auto in Finland niet langer was aangemeld. Na de door de Commissie in februari 2015 genomen stappen heeft Finland zijn wetgeving op 1 januari 2017 gewijzigd, zodat deze nu in overeenstemming is met de EU-wetgeving.

  • 9. 
    Beginselen van de Verdragen

(meer informatie: Alexander Winterstein - tel. +32 229-93265, Uldis Šalajevs - tel. +32 229-67560)

Aanmaningsbrief:

Overheidsaansprakelijkheid wegens schending van EU-recht

De Commissie heeft vandaag besloten Spanje een aanmaningsbrief te sturen omdat de door de Spaanse wetgever ingevoerde nationale voorschriften inzake overheidsaansprakelijkheid wegens schending van het EU-recht in strijd zijn met het gelijkwaardigheids- en/of het doeltreffendheidsbeginsel. De Spaanse wetgeving kent minder gunstige voorwaarden voor aansprakelijkstelling wegens schending van het EU-recht dan voor aansprakelijkstelling wegens schending van de Spaanse grondwet. Voorts bevat zij procedurevoorschriften die niet in overeenstemming zijn met de vaste rechtspraak van het Hof van Justitie van de EU. De litigieuze nationale bepalingen maken het dus uiterst moeilijk de overheid aansprakelijk te stellen wegens schending van het EU-recht, wat negatieve gevolgen voor de doeltreffendheid van het recht van de Unie heeft.

MEMO/17/1577

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail