Verklaring van EU-commissaris Jourová over de Europese dag voor slachtoffers van misdrijven

De EU-commissaris voor Justitie , Consumenten en Gendergelijkheid, Věra Jourová, verklaart ter gelegenheid van de Europese dag voor slachtoffers van misdrijven:

„Ieder jaar wordt in de EU naar schatting één op de zeven personen slachtoffer van een strafbaar feit. Alle slachtoffers moeten waardig worden behandeld en alle steun en bescherming krijgen die zij nodig hebben. Ik zou hun willen zeggen dat Europa aan hun kant staat.

De richtlijn over de rechten van slachtoffers geeft slachtoffers van misdrijven in de hele EU recht op bescherming, bijstand en ondersteuning. De richtlijn had al meer dan een jaar geleden in alle lidstaten van kracht moeten zijn.

Alleen: rechten zijn op zich niet voldoende, ze moeten ook in de praktijk worden toegepast. Ik dring er nogmaals op aan dat alle lidstaten die de richtlijn nog niet hebben omgezet in de nationale wetgeving, dat zo spoedig mogelijk alsnog doen.

Vorige week zijn nieuwe regels vastgesteld om slachtoffers van terrorisme betere bescherming te bieden. Die regels zorgen ervoor dat slachtoffers van terrorisme overal in Europa de bescherming, raad en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Niet alleen onmiddellijk na een aanslag, maar zolang het nodig is.

Dit jaar wil ik het vooral over vrouwen hebben. Een op de drie vrouwen is wel eens geconfronteerd met een vorm van seksueel geweld. Vrouwen die slachtoffer worden van geweld, mogen niet de schuld krijgen van wat hun is overkomen.

De Europese Commissie heeft daarom dit jaar een campagne opgezet om deze kwestie onder de aandacht te brengen.

Alle vrouwen moeten weten dat zij zich tot de autoriteiten kunnen wenden en terechtkunnen bij politiemensen, aanklagers en rechters die zijn opgeleid om naar hen te luisteren. Zij moeten zich veilig kunnen voelen tijdens een rechtszaak en zich ook buiten de rechtszaal beschermd weten tegen de dader. Zij moeten kunnen rekenen op ondersteunende diensten die op hun individuele behoeften kunnen inspelen.

Geweld, in welke vorm dan ook, is in strijd met de Europese waarden en de grondrechten.

Wij moeten geweld samen bestrijden en de slachtoffers ervan alle steun bieden die zij nodig hebben om de draad weer op te pakken.”

Voor meer informatie over de bescherming van slachtoffers:

Richtlijn over de rechten van slachtoffers

Factsheet over de rechten van slachtoffers

Vragen en antwoorden

Bewustmakingscampagne over geweld tegen vrouwen, EU 2017

 
VISUAL
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Meer informatie online

STATEMENT/17/311

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail