Digitale eengemaakte markt: De EU komt met nieuwe regels voor de toegang tot online-inhoud op reis in het buitenland

De regels worden afgestemd op nieuwe manieren waarop Europeanen van cultuur en amusement genieten op reis in de EU.

Binnenkort kunt u overal binnen de EU gebruik maken van uw online-abonnementen op films, sportevenenementen, e-boeken, videogames of muziekdiensten. Daarover zijn het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie het vanavond eens geworden. Het gaat om het eerste akkoord in verband met de modernisering van de EU-regels over auteursrechten, die de Commissie heeft voorgesteld in haar strategie voor de digitale eengemaakte markt.

Vicevoorzitter van de Commissie Andrus Ansip, die bevoegd is voor de digitale eengemaakte markt, is ingenomen met de overeenkomst, die nauwelijks één week na het akkoord over maximumprijzen voor roaming werd bereikt: “De overeenkomst van vandaag heeft concrete voordelen voor de Europese burgers. Mensen die zich thuis hebben geabonneerd op series, muziek en sportevenementen, kunnen daar voortaan ook van genieten als ze op reis zijn in Europa. Dit is een nieuwe belangrijke stap bij het wegnemen van belemmeringen van de digitale eengemaakte markt. Hartelijk dank aan EP-rapporteur Jean-Marie Cavada, het Maltese voorzitterschap van de Raad van de EU en alle partijen die betrokken zijn bij het huidige compromis. Er moet nu nog een overeenkomst worden bereikt over onze andere voorstellen voor de modernisering van de EU-regelgeving over auteursrechten en om te zorgen voor een bredere toegang tot creatieve inhoud over de grenzen heen. Ik reken erop dat het Europees Parlement en de lidstaten hiervoor zorgen."

Tibor Navracsics, EU-commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport: “Digitale technologie biedt nieuwe kansen om op reis van culturele inhoud te genieten, en mensen staan te popelen om er gebruik van te maken. De overeenkomst van vandaag biedt burgers nieuwe mogelijkheden en beschermt tegelijkertijd wie culturele of sportieve inhoud creëert of in de productie ervan investeert. Deze evenwichtige oplossing is weer een stap in de richting van een digitale eengemaakte markt, die nieuwe kansen biedt, zowel voor auteurs als voor gebruikers.”

Zo kunt u voortaan culturele en ontspannende programma's bekijken of beluisteren waar u maar wilt. In 2016 gebruikte 64% van de Europeanen internet om games, beelden, films of muziek te downloaden. Zij doen dat steeds vaker via mobiele apparaten. Uit een enquête van 2015 bleek dat een op drie Europeanen dergelijke diensten in het buitenland wilde gebruiken. Voor jongeren is dat nog belangrijker. De helft van de bevolking tussen 15 en 39 jaar oud vindt dat overdraagbaarheid van en toegang tot de dienst waarop zij zich abonneren, belangrijk is op reis in Europa.

De EU wil ervoor zorgen dat u overal in de EU toegang hebt tot uw digitale inhoud, net als thuis. Zo zal een Franse consument die zich bij Canal+ abonneert, voortaan alle in Frankrijk beschikbare films en series kunnen bekijken op vakantie in Kroatië of op zakenreis in Denemarken.

De aanbieders van online-inhoud, zoals Netflix, MyTF1 of Spotify zullen nagaan in welk land de abonnee woont door gebruik te maken van betalingsgegevens, een internetcontract of het IP-adres. Alle aanbieders van betaalde online-inhoud moeten deze regels volgen. Ook gratis beschikbare onlinediensten (zoals die van openbare tv- of radiozenders) kunnen beslissen om hun inhoud beschikbaar maken voor hun abonnenten in het buitenland.

Volgende stappen

De goedgekeurde tekst moet nu nog formeel worden bekrachtigd door de Raad van de EU en het Europees Parlement. Vervolgens worden de regels pas tegen begin 2018 van toepassing in alle EU-lidstaten, want aanbieders en rechthebbenden krijgen 9 maanden tijd om zich aan te passen.

Achtergrond

In december 2015 kwam de Europese Commissie met een voorstel voor een verordening om online-inhoud toegankelijker te maken tijdens reizen in de EU. Dit was het eerste wetsvoorstel van de strategie voor een aangemaakte digitale markt, die in september 2016 werd afgerond met moderne EU-regels om de culturele diversiteit en de beschikbaarheid van online-inhoud te stimuleren, en meer duidelijkheid te scheppen. De verordening is bedoeld voor aanbieders van online-inhoud waarbij de toepassing van regels inzake auteursrechten een belangrijke rol spelen: video-on-demand (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), tv (Viaplay van Viasat, Now TV van Sky, Voyo), muziekstreaming (Spotify, Deezer, Google Music) of games (Steam, Origin).Deze diensten bieden vooral toegang tot inhoud die beschermd is door auteurs- en andere rechten, en tot audiovisuele media.

De toegang tot online-inhoud wordt nog belangrijker zodra de nieuwe roamingregels van kracht worden. Vanaf 15 juni 2017 betaalt u op reis binnen de EU hetzelfde tarief als in uw eigen land, onder bepaalde voorwaarden (zie het recente persbericht).

Meer informatie

Verordening betreffende de grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt

IP/17/225

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail