Dynamiek investeringsplan voor Europa zet zich door: nu overeenkomsten gesteund door het EFSI in alle 28 lidstaten

De overeenkomst die vandaag in Cyprus werd gesloten, houdt in dat de EFSI-garantie nu investeringen in de hele EU stimuleert.

Nu vandaag in Cyprus een overeenkomst werd gesloten, is de Europese Commissie verheugd over het nieuws dat het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) nu in alle 28 lidstaten investeringen stimuleert, werkgelegenheid ondersteunt en groei bevordert.

Jyrki Katainen, vicevoorzitter van de Commissie en commissaris voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, zei hierover: "Het EFSI heeft reeds bewezen dat het een eerste cruciale stap is om het investeringsniveau op de lange termijn weer duurzaam te maken. De overeenkomst die vandaag in Cyprus werd gesloten, legt een grotere nadruk op het vergroten van de geografische spreiding van het EFSI, hetgeen een prioriteit blijft. Wij hopen dat nog andere overeenkomsten ter bevordering van de toegang tot financiering voor Cypriotische kmo's zullen volgen. Samen met de Europese Investeringsbank (EIB) moeten wij nu onze inspanningen verdubbelen om verder te bouwen op het succes dat het EFSI op het gebied van werkgelegenheid en groei in Europa tot nu toe heeft geboekt."

Werner Hoyer, voorzitter van de Europese investeringsbank, zei hierover: "De handtekening die vandaag in Cyprus werd gezet, is een belangrijke mijlpaal voor de EIB-groep. Het innoverende gebruik van de EIB-EU-begrotingsgarantie werpt nu in alle EU-lidstaten zijn vruchten af. Het EFSI stoelt op het krachtige engagement van de EIB-groep in heel wat sectoren en maakt gebruik van een scala aan financiële producten in de hele Europese Unie. Door zijn gerichtheid op nieuwe projecten en kmo's die financiering nodig hebben, zal het EFSI onze inspanningen om nieuwe financiële partners aan te trekken, blijven stimuleren."

Hoewel de EFSI-garantie nog maar achttien maanden operationeel is, zijn de door het EFSI gesteunde leningen van de EIB-groep al goed op weg het initiële doel te behalen, met name 315 miljard euro aan extra investeringen in de reële economie pompen tegen 2018. Voor dit initiële doel zijn wij reeds voorbij de helft. Vanaf december 2016 vertegenwoordigen de in het kader van het investeringsplan voor Europa goedgekeurde verrichtingen een totaal investeringsvolume van 30,6 miljard euro. Deze verrichtingen vinden nu in alle 28 lidstaten plaats en zullen naar verwachting een totaal van 164 miljard euro aan investeringen teweegbrengen.

De EIB heeft de financiering van 176 infrastructuurprojecten in het kader van het EFSI goedgekeurd. Deze projecten vertegenwoordigen een totaal investeringsvolume van 22,4 miljard euro. Het Europees Investeringsfonds (EIF) heeft 244 financieringsovereenkomsten voor kmo's in het kader van het EFSI goedgekeurd voor een totaal van 8,1 miljard euro. Meer dan 388 000 kmo's en midcapondernemingen zullen hier naar verwachting van profiteren.

Gezien het succes dat tot dusver is geboekt, heeft voorzitter Jean-Claude Juncker in zijn toespraak over de Staat van de Unie van 14 september een voorstel aangekondigd om de looptijd en de capaciteit van het EFSI uit te breiden om investeringen verder te stimuleren ("EFSI 2.0"). Met dit voorstel zal de initiële looptijd van drie jaar (2015-2018) worden verlengd, waarbij het streefdoel van 315 miljard euro wordt opgetrokken naar ten minste een half biljoen euro aan investeringen tegen 2020. Het wil ook meer de nadruk leggen op additionaliteit, grensoverschrijdende projecten, steun voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en het vergroten van de geografische spreiding van het EFSI.

De prestaties van de EFSI-garantie zijn nu door de Commissie en de EIB geëvalueerd en zijn ook onafhankelijk beoordeeld door het wereldwijd opererende accountantskantoor EY. De Commissie kwam tot de conclusie dat uit elk van deze evaluaties bleek dat de uitbreiding van het EFSI moet worden ondersteund. De bevindingen van de drie evaluaties komen ruim aan bod in het voorstel van de Commissie en zullen bijdragen tot het toekomstige wetgevende debat over EFSI 2.0.

Met het voorstel tot uitbreiding van het EFSI is reeds veel vooruitgang geboekt. De EU-ministers van Financiën hebben het voorstel van de Commissie reeds gesteund tijdens een zitting van de Raad Ecofin eerder deze maand. Tijdens zijn vergadering in december heeft ook de Europese Raad deze overeenkomst positief ontvangen en heeft hij ertoe opgeroepen dat de medewetgevers de uitbreiding van het EFSI goedkeuren in de eerste helft van 2017.

Achtergrond

Het investeringsplan voor Europa bestaat uit drie pijlers:

  • ten eerste het Europees Fonds voor strategische investeringen, dat een EU-garantie verleent met de bedoeling particuliere investeringen aan te trekken;
  • ten tweede de Europese investeringsadvieshub en het Europese investeringsprojectenportaal, die ervoor helpen zorgen dat investeringsprojecten de reële economie bereiken door technische bijstand te verlenen en meer zichtbaarheid te geven aan investeringskansen;
  • ten derde het wegnemen van regelgevende belemmeringen voor investeringen op zowel nationaal als EU-niveau.

In de eerste pijler is er sprake van een snelle marktabsorptie in het zogenoemde kmo-venster, waar de prestaties van het EFSI de verwachtingen ruimschoots overtreffen. Om ervoor te zorgen dat voldoende financiering voorhanden is om met de steun van het EFSI financiering te blijven toekennen aan kmo's, is het kmo-venster in juli 2016 met 500 miljoen euro opgeschaald.

De Europese investeringsadvieshub is op 1 september 2015 van start gegaan in het kader van de tweede pijler. Projectontwikkelaars, overheidsinstanties en particuliere ondernemingen kunnen technische bijstand krijgen om hen te helpen bij het opstarten van hun projecten door deze investeringswaardig te maken. Zij kunnen advies krijgen over geschikte financieringsbronnen en hebben toegang tot een uniek aanbod van technische en financiële expertise. Om investeerders beter bewust te maken van de investeringskansen die in de EU bestaan, heeft de Commissie het Europees investeringsprojectenportaal opgezet, dat op 1 juni 2016 online is gegaan. Projectontwikkelaars kunnen hun projecten online indienen, waarna relevante investeringskansen worden gezocht - een soort matchingdienst dus.

Om belemmeringen voor investeringen weg te nemen — de derde pijler van het investeringsplan — heeft de Commissie al concrete initiatieven voorgesteld voor de ondersteuning van investeringen en het bevorderen van de financiering van de reële economie, zoals het verlagen van de kapitaalvereisten voor verzekerings- en herverzekeringsmaatschappijen die in infrastructuur willen investeren. Zowel de energie-unie, de kapitaalmarktenunie, de strategieën voor de eengemaakte markt en de digitale eengemaakte markt als het pakket circulaire economie bevatten allemaal specifieke maatregelen die bij volledige uitvoering ervan belemmeringen zullen wegnemen, innovatie zullen bevorderen en het investeringsklimaat verder zullen verbeteren. Tegelijkertijd moeten de lidstaten de nodige hervormingen blijven doorvoeren om de in het kader van het Europees semester gesignaleerde belemmeringen voor investeringen weg te nemen. Het gaat daarbij om hervormingen op terreinen zoals insolventie, overheidsopdrachten, rechterlijke organisatie en de efficiëntie van het overheidsapparaat of sectorspecifieke regelgeving.

Meer informatie

IP/16/4490

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail