EU-wetgeving: Commissie versterkt handhaving van EU-wetgeving in belang van burgers, consumenten en bedrijven

EU-wetgeving: Commissie versterkt handhaving van EU-wetgeving in belang van burgers, consumenten en bedrijven

De Commissie heeft vandaag bekendgemaakt hoe zij haar inspanningen op het gebied van de toepassing, de uitvoering en de handhaving van de EU-wetgeving zal opvoeren in het belang van alle burgers, consumenten en bedrijven. Gemeenschappelijke Europese regels beïnvloeden ons dagelijks leven - of zij nu de voedselveiligheid verhogen, de luchtkwaliteit verbeteren, dan wel het kleine en middelgrote ondernemingen gemakkelijker en goedkoper maken om in te schrijven op overheidsopdrachten.

Regels staan of vallen echter met een goede uitvoering ervan. Wanneer belangrijke zaken aan het licht komen - denk aan emissietests voor voertuigen, waterverontreiniging, illegale stortplaatsen - blijkt er vaak geen sprake van een gebrek aan EU-regels, maar veeleer van een gebrekkige toepassing ervan door de lidstaten.

Daarom hebben we een robuust en efficiënt handhavingssysteem nodig dat ervoor zorgt dat: a) de lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen om de regels die zij zelf gezamenlijk hebben ingevoerd, na te leven en te handhaven; b) de Commissie haar handhavingsinspanningen concentreert op gevallen waarin deze een aanzienlijk verschil maken, en de financiële sancties voor lidstaten die richtlijnen niet tijdig omzetten, opvoert, en c) burgers en bedrijven bewuster worden gemaakt van hun rechten.

Samenwerken met de lidstaten

De verantwoordelijkheid voor de volledige en correcte omzetting, toepassing en uitvoering van de EU-wetgeving ligt in eerste instantie bij de lidstaten. Zij moeten hun burgers ook toegang geven tot snelle en doeltreffende rechtsmiddelen wanneer hun rechten op grond van de EU-wetgeving worden geschonden.

De Commissie zal de inspanningen van de lidstaten op tal van manieren blijven steunen. Zo zal zij samen met nationale autoriteiten, rechtbanken en het door de Europese Ombudsman gecoördineerde Europees netwerk van ombudsmannen dialogen op hoog niveau houden, netwerken tot stand brengen en goede praktijken uitwisselen. De Commissie zal zich ook blijven inspannen om mogelijke inbreuken op de EU-wetgeving snel en in een vroeg stadium aan te pakken.

Focussen op belangrijke zaken en financiële sancties opvoeren

Deze Commissie heeft beloofd ambitieuzer in te zetten op belangrijke zaken en zich bescheidener op te stellen als het gaat om minder belangrijke zaken. De Commissie wil deze belofte ook nakomen bij haar handhavingsbeleid en inbreuken strategischer en gerichter benaderen door prioriteit te verlenen aan de belangrijkste inbreuken op de EU-wetgeving die de belangen van burgers en bedrijven raken. De Commissie zal doortastend optreden tegen inbreuken die de verwezenlijking van essentiële EU-beleidsdoelstellingen in de weg staan.

Voorts zal prioriteit uitgaan naar het onderzoek van gevallen waarin lidstaten EU-wetgeving niet of niet correct omzetten in nationaal recht. Dergelijke tekortkomingen ontzeggen burgers en bedrijven rechten en voordelen op grond van de Europese wetgeving.

Het is ontgoochelend te zien dat het aantal gevallen waarin lidstaten nalaten EU-wetgeving tijdig om te zetten, de laatste tijd is toegenomen. Om een snellere omzetting te stimuleren en het aantal zaken dat voor het Hof van Justitie van de EU wordt gebracht, te beperken, stelt de Commissie voor haar aanpak in deze gevallen af te stemmen op die voor andere inbreukzaken waarbij geldboeten worden opgelegd.

In de toekomst zal de Commissie, wanneer zij een lidstaat voor het Hof van Justitie van de EU daagt wegens te late omzetting van EU-wetgeving, het Hof systematisch verzoeken niet alleen een dwangsom op te leggen, zoals momenteel het geval is, maar ook een forfaitaire geldboete.

Burgers laten profiteren van de voordelen van de EU-wetgeving

Burgers en bedrijven dragen aanzienlijk bij aan een doeltreffende handhaving door tekortkomingen bij de toepassing van EU-wetgeving door de lidstaten aan de Commissie te melden. De Commissie hecht grote waarde aan de fundamentele rol die individuele klagers spelen bij de vaststelling van bredere problemen bij de handhaving van EU-wetgeving. Tegelijkertijd willen burgers en bedrijven ook eenvoudig, praktisch advies over hun rechten op grond van de EU-wetgeving - en over hoe zij daar gebruik van kunnen maken. Wanneer hun rechten worden geschonden, is het belangrijk dat zij gemakkelijk toegang krijgen tot de op EU- of nationaal niveau beschikbare probleemoplossings- en verhaalmechanismen en daarvan gemakkelijk gebruik kunnen maken. Via het initiatief Eén digitale toegangspoort zal de Commissie voorzien in één enkel toegangspunt voor burgers en bedrijven voor alle informatie over de eengemaakte markt, met name voor wat betreft bijstand, advies en probleemoplossende diensten.

Meer informatie

De in deze mededeling - “Betere resultaten door middel van een betere toepassing” [C(2016)8600] uiteengezette aanpak zal worden toegepast vanaf de datum van bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU (PB).

Iedereen kan bij de Commissie kosteloos een klacht indienen tegen een lidstaat in verband met (wettelijke of bestuursrechtelijke) maatregelen, het ontbreken van maatregelen of praktijken van een lidstaat die hij in strijd acht met de EU-wetgeving.

IP/16/3963

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail