Frans onderzoeksinstituut: EU moet broeikasgassen sneller terugdringen

dinsdag 8 november 2016, 11:30

DEN HAAG (PDC) - Een onafhankelijk Frans onderzoeksinstituut, Institut du développement durable et des relations internationales (Iddri), presenteert dinsdag een rapport tijdens de klimaattop in Marrakesh. In het rapport concludeert Iddri dat de Europese Unie sneller de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen om de doelstelling voor 2050 te halen.

Op het gebied van energievoorziening heeft de EU wel significante vooruitgang geboekt. Zo daalde de koolstofintensiteit bij de energieproductie, de zogeheten decarbonisatie. Ook het energiegebruik in woningen en de CO2-uitstoot per afgelegde kilometer zijn fors gedaald.

Maar het gaat nog niet snel genoeg. De koolstofintensiteit in het vervoer zou tot 2050 met ongeveer 2 procent per jaar moeten dalen, maar daalt nu slechts met 0,7 procent per jaar. Daarnaast is de CO2-reductie deels niet structureel, maar het gevolg van de financiële crisis. Ten slotte maakt Europa onvoldoende haast met de decarbonisatie.

Volgens de onderzoekers laat de moeizame politieke discussie over het Europese emissiehandelssysteem zien dat de politieke wil ontbreekt om het doel te halen.

Bron: NRC Next, dinsdag 8 november 2016