EU trekt steun voor micro-ondernemers op tot meer dan 1 miljard EUR

Sinds de EU haar microfinancieringsinitiatieven opstartte, zijn meer dan 100 overeenkomsten ondertekend met verstrekkers van microfinanciering ter ondersteuning van meer dan 100 000 micro-ondernemers in 23 EU-lidstaten.

Deze samenwerking tussen het Europees Investeringsfonds (EIF), de Europese Commissie en verstrekkers van microfinanciering moet meer dan 1 miljard EUR aan microkredieten opleveren voor microkredietnemers in de hele EU in het kader van de Europese Progress-microfinancieringsfaciliteit en het EU-programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI). De doelgroep van kredietnemers omvat werkloze micro-ondernemers, werkloze jongeren, minderheden, vrouwen en plattelandsgemeenschappen die door microfinanciering een duwtje in de rug kunnen krijgen op het vlak van arbeidsmarktintegratie, gezondheidszorg, sociale huisvesting en onderwijs.

Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen: "Microfinanciering verbetert toegang tot financiering en moedigt mensen aan om hun vaardigheden en talenten te gebruiken. Wij geloven dat het op die manier kansen genereert die erg veel banen kunnen creëren, aangezien het ondernemers de springplank biedt die zij nodig hebben om een onderneming op te starten en te ontwikkelen. Dankzij onze EU-financiering is de beschikbaarheid van microkredieten op de markt toegenomen en zullen zij naar verwachting over heel Europa meer dan 1 miljard EUR aan microleningen genereren."

Pier Luigi Gilibert, algemeen directeur van het EIF: "De rol van microfinanciering als instrument voor banencreatie en economische groei in de Europese economie wordt alsmaar duidelijker. Slimme, duurzame groei kan alleen worden bereikt indien de financieringsinstrumenten die wij gebruiken, bijdragen aan de bestrijding van financiële uitsluiting. Met 1 miljard EUR aan microfinanciering krijgen mensen heel wat kansen om hun eigen kleine ondernemingen op te starten en te laten groeien en het EIF is er trots op deel uit te maken van dit succesverhaal."

Het Europees Microfinancieringsnetwerk organiseert vandaag in Brussel voor de tweede keer een evenement in het teken van de Europese Dag van het Microkrediet.

Sinds de start van het EaSI-programma heeft het EIF al 33 transacties ondertekend in 18 landen; samen goed voor 660 miljoen EUR aan financiering voor meer dan 50 000 micro-ondernemingen en sociale ondernemingen. Micro-ondernemingen of sociale ondernemingen die een (micro)lening willen aanvragen in het kader van het EaSI kunnen dit rechtstreeks doen door een van de microfinancieringsinstellingen van het EIF te contacteren.

Het EIF zal zelf geen rechtstreekse financiële ondersteuning bieden aan ondernemingen en microkredietnemers, maar zal de EaSI-garantie uitvoeren via plaatselijke financiële intermediairs zoals verstrekkers van microfinanciering en sociale financiering, garantie-instellingen en banken in de 28 EU-lidstaten en in andere landen die aan het programma deelnemen. Voor de ondersteuning in het kader van de EaSI-garantie hebben deze intermediairs direct contact met de betrokken partijen.

Over EU-steun voor microfinanciering

De Europese Progress-microfinancieringsfaciliteit (Progress Microfinance) werd in 2010 ingesteld om de beschikbaarheid van microkredieten — leningen van minder dan 25 000 EUR — voor de oprichting of ontwikkeling van een kleine onderneming te vergroten. De steun van de EU voor microfinanciering wordt momenteel uitgevoerd middels het EU-programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI).

Het investeringsplan voor Europa biedt eveneens steun aan micro-ondernemingen via het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI). Tot op heden heeft het Europees Investeringsfonds met steun van het EFSI meer dan 220 financieringsovereenkomsten goedgekeurd, met een totale financiering door het EFSI van 7,5 miljard EUR. Bijna 290 000 starters, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en midcap-ondernemingen zullen naar verwachting profiteren van deze nieuwe bron van financiering.

Over het programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie

Het programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie van de Europese Commissie (EaSI) ondersteunt de doelstelling van de EU om een hoog niveau van werkgelegenheid en gepaste sociale bescherming te verwezenlijken, sociale uitsluiting en armoede te bestrijden en de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De EaSI-garantie bestaat sinds juni 2015 en wordt gefinancierd door de Europese Commissie en beheerd door het Europees Investeringsfonds.

Dit programma verleent steun aan financiële intermediairs die ondernemers microkredieten aanbieden of sociale ondernemingen financieren. De bedoeling is mensen uit kwetsbare groepen die een bedrijf of micro-onderneming willen opzetten of ontwikkelen, gemakkelijker toegang te verlenen tot microfinanciering, met name via leningen tot 25 000 EUR. Daarnaast ondersteunt de Europese Commissie voor het eerst ook sociale ondernemingen via investeringen tot 500 000 EUR. De ondersteuning van microfinanciering en sociaal ondernemerschap krijgt momenteel vorm in de EaSI-garantie, die financiële intermediairs in staat stelt micro-ondernemers en sociale ondernemingen te bereiken die anders vanwege risico-overwegingen geen financiering zouden kunnen verkrijgen.

Daarnaast versterkt de Commissie de sociale dimensie van het EFSI voor zowel microfinanciering als sociaal ondernemerschap. Het totale bedrag aan steun voor deze gebieden zal naar verwachting stijgen van 193 miljoen EUR (in het kader van het EaSI-programma) tot ongeveer 1 miljard EUR, wat moet leiden tot ongeveer 3 miljard EUR aan bijkomende investeringen.

Over het Europees Investeringsfonds

Het Europees Investeringsfonds is een onderdeel van de Europese Investeringsbankgroep. De kerntaak van het Europees Investeringsfonds is het ondersteunen van Europa's micro-ondernemingen en kmo's door ze te helpen toegang te krijgen tot financiering. Het EIF ontwerpt en ontwikkelt durf- en groeikapitaal, garanties en instrumenten voor microfinanciering die speciaal op dit marktsegment gericht zijn. In die rol ondersteunt het EIF de doelstellingen van de Europese Unie op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling, ondernemerschap, groei en werkgelegenheid.

Meer informatie over de EU-ondersteuning van microfinanciering en sociaal ondernemerschap vindt u hier:

EaSI-programma

EU-steun voor sociaal ondernemerschap

Contactpersonen voor de pers:

EIF: David Yormesor, tel.: + 352 426688346, e-mail: d.yormesor@eif.org

Europese Commissie: Sara Soumillion, tel.: + 32 22967094

IP/16/3550

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail